kosciczek Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witam! Jestem na etapie przygotowywania nowego roweru na zbliżający się sezon. Zakupiłem właśnie koła, myślę że będę z nich bardzo zadowolony, ale mam problem jaką lekką opaskę wykorzystać by nie ciążyły mi kół. Na dotychczasowych kołach mam opaski Schwalbe, ale one ważą około 20g na jedno koło a to dla mnie stanowczo za dużo. Nigdy nie zastanawiałem się nad tym elementem, ale z biegiem czasu (nabieraniem doświadczenia) każdy element w moim rowerze ma dla mnie ogromne znaczenie. Proszę o jakieś lekkie, sprawdzone propozycje. Słyszałem że taśma izolacyjna w miarę dobrze się nadaje, ale jak z nią jest naprawdę to nie wiem. Czekam na Wasze wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ja mam Panaracer Poly-Lite 20 gram, czyli jak Schwalbe. Jak chcesz mieć lżej to tylko tak jak sam napisałeś taśma izolacyjną, jeden raz wystarczy objechać czy choćby dwa, a nawet trzy i będzie to ważyć nie więcej jak 5gram (wiadomo zależy też jaką masz taśmę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jest taka rozciągliwa amerykańska taśma Scotch do przewodów wysokiego napięcia. Świetna sprawa! Tylko ciężko dostać. A kurcze nawet nie ciężki Na alledrogo jest powszechna, choćby tutaj: http://www.allegro.pl/item931277461_tasma_scotch_23.html Umiejętnie użyta (czytaj dobrze rozciągnięta) działa cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmc Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Zamiast opasek, zastosowałem w swoich rowerach plastikowe korki-wkładki Veloplug. Waga 32 sztuk korków - bo tyle jest otworów w obręczy na szprychy - wynosi 6 gramów. Jestem z nich b. zadowolony i polecam je. Jedyny ich minus - są dość trudno dostępne i raczej nietanie. Zamawiałem je przez internet od jakiegoś sprzedawcy w Niemczech (już nie pamiętam nazwy, ale Google pomoże, jakby co), płaciłem PayPalem i za trzy dni korki miałem w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Ja na ten przykład używam kosmicznej wręcz technologii Taśmy bezbarwnej samo przylepnej. Owijam obręcz raz i spokój. Nie wiem ile wazy ale na pewno nie 20g Tasma jest na tyle mocna ze spokojnie wszystko wytrzyma. rolke moznza kupic na pare zł i miec na kilkanaście bądź wiecej wymian Nie nadaje sie do obreczy w ktorych nyple wystają poza otwory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Tanio i lekko to tasma izolacyjna. Wspomniane veloplugs sa rowniez dobre ale duzo drozsze. Firma MSC ma bardzo lekkie opaski ale nie latwo dostac. Cos o co nie trzeba sie matwic jak o tasmie izolacyjna, dostepne w PL i tansze od veloplugs to zolta tasma No-Tubes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grindz0ne Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Myślicie że taką izolacyjną do przewodów elektrycznych da radę ?? bo jest ona dość gruba kilka razy przepleść i chyba będzie git ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Myślicie że taką izolacyjną do przewodów elektrycznych da radę ?? bo jest ona dość gruba kilka razy przepleść i chyba będzie git ?? Izolacyjna jest kiepska z kilku powodów: 1. Jest cięższa od bezbarwnej. 2. Jest duzo bardziej rozciągliwa wrecz bardzo rozciągliwa a to nie jest dobry parametr w tym przypadku 3. Po dłuższym czasie zostawia strasznie upierdliwy syf na wszystkim z czym miała kontakt. 4. Jest grubsza wiec jest jej mniej na rolce czyli starczy na krócej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Opaska Conti lub Michelin waży około 15 g. Tak poza tematem to czuje tu lekką przesadę z tym ciążeniem 20g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Myślicie że taką izolacyjną do przewodów elektrycznych da radę ?? bo jest ona dość gruba kilka razy przepleść i chyba będzie git ?? Wystarczy raz - jeżdżę tak od kilku lat. Waga w okolicach 5g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miku Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Opaska Conti lub Michelin waży około 15 g. Tak poza tematem to czuje tu lekką przesadę z tym ciążeniem 20g. Potwierdzam - opaski Schwalbe dokładnie 20 g. Sam szukam alternatywnego/taniego rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Ja na ten przykład używam kosmicznej wręcz technologii Taśmy bezbarwnej samo przylepnej. Owijam obręcz raz i spokój. Nie wiem ile wazy ale na pewno nie 20g Tasma jest na tyle mocna ze spokojnie wszystko wytrzyma. rolke moznza kupic na pare zł i miec na kilkanaście bądź wiecej wymian Nie nadaje sie do obreczy w ktorych nyple wystają poza otwory Z ciekawości założyłem tą taśmę do nowych kół. Owinąłem obręcz 2 razy, waga wzrosła o ~4g . Dętki układają się bez problemu, choć koła jeszcze nie jeżdżone, bo rower w częściach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 ...Owinąłem obręcz 2 razy, waga wzrosła o ~4g ... Czyli u mnie jakieś 2g ... ten parametr faktycznie prawie można nazwać "kosmicznym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodyasg Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Chyba zaraz sam przetestuję ten patent mam akurat taśmę bezbarwną około 20mm szerokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciczek Napisano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Wielki dzięki wszystkim za podpowiedzi. Wczoraj szykowałem koła na sezon i zdecydowałem się na wybróbowanie taśmy izolacyjnej. Najpierw naklejałem małe kwadraty taśmy na dziury w które wchodzą nyple, a potem jeden raz całą obręcz. Waga jednego koła wzrosła o 5g więc wynik całkiem dobry biorąc pod uwagę "kosmiczną technologię". Jeśli chodzi o opaski Schwalbe to ważyłem i waga pokazała równe 20g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.