Skocz do zawartości

[opaska] jaką polecacie opaskę na obręcz?

kosciczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem na etapie przygotowywania nowego roweru na zbliżający się sezon. Zakupiłem właśnie koła, myślę że będę z nich bardzo zadowolony, ale mam problem jaką lekką opaskę wykorzystać by nie ciążyły mi kół. Na dotychczasowych kołach mam opaski Schwalbe, ale one ważą około 20g na jedno koło a to dla mnie stanowczo za dużo. Nigdy nie zastanawiałem się nad tym elementem, ale z biegiem czasu (nabieraniem doświadczenia) każdy element w moim rowerze ma dla mnie ogromne znaczenie. Proszę o jakieś lekkie, sprawdzone propozycje. Słyszałem że taśma izolacyjna w miarę dobrze się nadaje, ale jak z nią jest naprawdę to nie wiem. Czekam na Wasze wypowiedzi.

Napisano

Ja mam Panaracer Poly-Lite 20 gram, czyli jak Schwalbe. Jak chcesz mieć lżej to tylko tak jak sam napisałeś taśma izolacyjną, jeden raz wystarczy objechać czy choćby dwa, a nawet trzy i będzie to ważyć nie więcej jak 5gram (wiadomo zależy też jaką masz taśmę).

Napisano

Zamiast opasek, zastosowałem w swoich rowerach plastikowe korki-wkładki Veloplug.

Waga 32 sztuk korków - bo tyle jest otworów w obręczy na szprychy - wynosi 6 gramów. Jestem z nich b. zadowolony i polecam je.

Jedyny ich minus - są dość trudno dostępne i raczej nietanie. Zamawiałem je przez internet od jakiegoś sprzedawcy w Niemczech (już nie pamiętam nazwy, ale Google pomoże, jakby co), płaciłem PayPalem i za trzy dni korki miałem w domu.

• Mod Team
Napisano

Ja na ten przykład używam kosmicznej wręcz technologii :P Taśmy bezbarwnej samo przylepnej. Owijam obręcz raz i spokój. Nie wiem ile wazy ale na pewno nie 20g :P Tasma jest na tyle mocna ze spokojnie wszystko wytrzyma. rolke moznza kupic na pare zł i miec na kilkanaście bądź wiecej wymian :P

Nie nadaje sie do obreczy w ktorych nyple wystają poza otwory :P

Napisano

Tanio i lekko to tasma izolacyjna. Wspomniane veloplugs sa rowniez dobre ale duzo drozsze. Firma MSC ma bardzo lekkie opaski ale nie latwo dostac.

Cos o co nie trzeba sie matwic jak o tasmie izolacyjna, dostepne w PL i tansze od veloplugs to zolta tasma No-Tubes :(

• Mod Team
Napisano

Myślicie że taką izolacyjną do przewodów elektrycznych da radę ?? bo jest ona dość gruba kilka razy przepleść i chyba będzie git ??

Izolacyjna jest kiepska z kilku powodów:

1. Jest cięższa od bezbarwnej.

2. Jest duzo bardziej rozciągliwa wrecz bardzo rozciągliwa a to nie jest dobry parametr w tym przypadku

3. Po dłuższym czasie zostawia strasznie upierdliwy syf na wszystkim z czym miała kontakt.

4. Jest grubsza wiec jest jej mniej na rolce :) czyli starczy na krócej :D

Napisano

Myślicie że taką izolacyjną do przewodów elektrycznych da radę ?? bo jest ona dość gruba kilka razy przepleść i chyba będzie git ??

Wystarczy raz - jeżdżę tak od kilku lat. Waga w okolicach 5g.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Opaska Conti lub Michelin waży około 15 g. Tak poza tematem to czuje tu lekką przesadę z tym ciążeniem 20g.

Potwierdzam - opaski Schwalbe dokładnie 20 g. Sam szukam alternatywnego/taniego rozwiązania.

Napisano

Ja na ten przykład używam kosmicznej wręcz technologii ;) Taśmy bezbarwnej samo przylepnej. Owijam obręcz raz i spokój. Nie wiem ile wazy ale na pewno nie 20g :P Tasma jest na tyle mocna ze spokojnie wszystko wytrzyma. rolke moznza kupic na pare zł i miec na kilkanaście bądź wiecej wymian ;)

Nie nadaje sie do obreczy w ktorych nyple wystają poza otwory :P

Z ciekawości założyłem tą taśmę do nowych kół. Owinąłem obręcz 2 razy, waga wzrosła o ~4g ;). Dętki układają się bez problemu, choć koła jeszcze nie jeżdżone, bo rower w częściach.

• Mod Team
Napisano

...Owinąłem obręcz 2 razy, waga wzrosła o ~4g :)...

Czyli u mnie jakieś 2g ... ten parametr faktycznie prawie można nazwać "kosmicznym" :P

Napisano

Wielki dzięki wszystkim za podpowiedzi. thanks.gif

Wczoraj szykowałem koła na sezon i zdecydowałem się na wybróbowanie taśmy izolacyjnej. Najpierw naklejałem małe kwadraty taśmy na dziury w które wchodzą nyple, a potem jeden raz całą obręcz. Waga jednego koła wzrosła o 5g więc wynik całkiem dobry biorąc pod uwagę "kosmiczną technologię". thumbsup.gif

Jeśli chodzi o opaski Schwalbe to ważyłem i waga pokazała równe 20g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...