TowarzyszT Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 (edytowane) Witam chciałbym się pochwalić moją dziewczynką i dowiedzieć się c o niej myślicie: ;] Brake (hamulec przód i tył) - Shimano XTR BR-M975 232g przód + 251g tył, tarcze: Shimano Deore XT 180 / 160 162g+135g Brake Levers (klamki) - wliczone w hamulce Cables (linki i pancerze) - Clarcks - 65g Casette (kaseta) - Deore XT 11-32 - 264g Chain (łańcuch) - Deore XT HG-93 - 276g Crankset (korba + suport) - Deore XT - 856g Derlr Front (przerzutka przód) - Deore XT - 146g Derlr Rear (przerzutka tył) - Shimano XT długi wózek - 239g Fork (amortyzator) - FOX F80 RL - 1601g Frame + Headset (rama + stery) - Merida Matts HFS 3000 18'' + stery + zacisk sztycy - 1703g Handlebar (kierownica) - X-Mission Comp - 300g Pedals (pedały) - Shimano PD-M505 - 440 Seat (siodło) - Fi'zi:k Aliante Delta - 216g Seatpost (sztyca) - X-Mission Comp - 260g Shifters (manetki) - Shimano Deore XT Rapidfire Plus - 282g Stem (mostek) - X-Mission Comp - 182g Tire Front (opona przód) - Maxxis Crossmark Kevlar 2.1 - 555g Tire Rear (opona tył) - Maxxis Crossmark Kevlar 2.1 - 555g Tubes (dętki) - Maxxis Ultralight - 128g+128g Wheelset (koła) - Shimano Deore XT UST + zaciski - 1828g Razem: 10864g Do wymiany w nie najdalszej przyszłości: pedały, opony (na bezdętkowe), sztyca, kierownica, mostek, rogi (rurki boplight)... powinno być wtedy jakieś 10451, ale w dalszym ciągu będzie to dużo! Jeśli macie jakieś pomysły, jak nie największym kosztem zejść z wagi jeszcze to proszę o wypowiedź ;] Pozdrawiam ;] Edytowane 1 Marca 2010 przez Lookas 46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Fajny lachon z tej dziewczyny no ale te pedały kierownice i mostek jak juz wcześniej wspomnialeś moglbyś zrzucic to jest okolo 300/4000 gram wiec potęciał jest Ogólnie rowerek bardzo spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafb Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Właśnie składam rower na takiej samej ramie i wiele elementów będzie identycznych (przerzutki, korba, kaseta, manetki, amor). Nie wiem jakie masz stery, ale moja rama razem ze sterami FSA ZS-3 waży 1636g, więc trochę niżej. z tanich i lekkich sterów to mogę polecić Accent Airplane http://www.velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=195 Może waga Tojego setu to też kwestia, że ja mam ramę bez piwotów. Wymontowanie piwotów powinno pozwolić zejść trochę z wagi. Może też Twój zacisk sztycy nie jest najlżejszy. Mój Meridy to całe 49g. Z lekkich i tanich mostków to może też Accent. http://www.velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=2268 Poza tym co wymieniłeś to już chyba zostają głównie koła, a to już nie jest tania sprawa. Mój Fox 100 RL z rurą 21,5cm i gwiazdką waży 1530g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TowarzyszT Napisano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 waga mojej ramy jest podana ze sterami i z zaciskiem, amor też jest wersją z pivotami (wykręcone) poza tym większość wag jest wzięta z portalu rowerowawaga.pl, wydaje mi się że koła też są lżejsze, będę miał trochę chęci to je zdemontuję i zważę sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafb Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Waga identycznych elementów może się mocno różnić, wiec poleganie na rowerowejwadze.pl da Ci tylko ogólny pogląd a nie rzeczywistą wagę. Przykład - kupiłem 2 nowe identyczne opony Continental Speed King 2.1. Jedna waży 543g, a druga 554g (katalogowo powinny 530). Jedna dętka Maxxis Ultralight 128g a druga 130g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TowarzyszT Napisano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 rzecz to wiadoma;] ale znajomy ma zamiar kupić wagę dla wędkarzy, i wtedy sobie zważę cały rower będzie wtedy wiadomo czy wagi są zawyżone czy zaniżone ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi