cichy66 Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Witam! Bardzo ciekawi mnie wytrzymałość tego tworzywa w ujemnych temperaturach,myśle że tej zimy co niektórzy mogli przetestować osobiście zachowanie się ram carbonowych w niskich temperaturach.Czy zauważyliście może jakieś niepokojące właściwości carbonu w tych nieco odmiennych warunkach(dżwięki naprężeń,mniejsza wiotkość itp.)
Flash3M Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Ja w swoim rowerze mam tylko karbonowy widelec, jeździłem nawet gdy termometr pokazywał -27, a temperatura odczuwalna schodziła w okolice -40. Żadnych zmian (poza swoim nosem) nie zaobserwowałem.
Sorcerer Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Mysle ze nie masz co sie martwic, kompozyty chociaz w zdecydowanie lepszej technologi sluzy w lotnictwie w warunkach do ~-60*C na duzych wysokosciach
Woytaky Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Mam i ramę i kierownicę karbonową - także pomykałem w niezłe mrozy tej zimy i zupełnie nic się nie zmieniło w tych częściach (rama full czyli trochę się tam rusza) od wyjazdów letnich, może oprócz kiepskiej mojej kondycji - karbon zresztą jest materiałem który najmniej reaguje na czynniki atmosferyczne w porównaniu do innych materiałów z których robi się ramy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.