Coyod Napisano 23 Lutego 2010 Napisano 23 Lutego 2010 Witam, mam Scotta Aspecta 20 z obręczami Alexrims TD 24 ( http://is.pinkbike.com/photo/4183/pbpic4183858.jpg ). Jeżdżę na seryjnych oponach Scott Ozon 26x2.0. Potrzebuje jednak opon na szosę i wybrałem takie : http://www.probikes.pl/index.php?item=242 ( Sport Contact 26x1.3 Opona Continental ). Są to opony 26x1.3 i tutaj pojawia się moje pytanie - czy będą pasowały do moich obręczy, czy nie będą za wąskie ? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Szparek82 Napisano 23 Lutego 2010 Napisano 23 Lutego 2010 Czy nie za cienkie te oponki jak na rower MTB? Zaskoczył mnie rozmiar opony . Jakoś osobiście nie widzę mniejszego rozmiaru niż 1.95
Miecho87 Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Jeżeli te obręcze (OEMy swoją drogą) mają szerokość wewnętrzną zgodną z oznaczeniem - jak większość obręczy Alexa z tego segmentu - czyli 24 mm, to opony 1,3" mogą być za wąskie. Najlepiej byłoby jakbyś zmierzył szerokość wewnętrzną obręczy, to można by powiedzieć coś pewniejszego.
tompoe Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Temat wałkowany xkrotnie. Tabelka kompatybilności jest np tutaj Pozdrawiam
Coyod Napisano 24 Lutego 2010 Autor Napisano 24 Lutego 2010 Szerokość rzeczywista jest zgodna z oznaczeniem. Mierzeyłem. Chyba macie rację - te opony będą za wąskie. Czytałem jednak, że opony 1,75 będą już dobre. Tabelka również to potwierdza. Dzięki za pomoc :-).
Lockheed Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Szerokość rzeczywista jest zgodna z oznaczeniem. Mierzeyłem. Chyba macie rację - te opony będą za wąskie. Czytałem jednak, że opony 1,75 będą już dobre. Tabelka również to potwierdza. Dzięki za pomoc :-). Nie zgodzę się z powyższym. Sam założyłem Continental Sport Contact 1.3 na standardową obręcz taniego MTB na której wcześniej siedziały klockowate 1.95. Tutaj masz podobny przykład z Hutchinson 1.2: click. Na fabrycznych obręczach powinieneś być w stanie zejść do rozmiaru 1.0. Oczywiście wszystko poniżej 1.75 będzie wymagało zmiany dętki na odpowiednio mniejszy rozmiar, ale np Continentale powinieneś dostać już z dętkami. Tak jest przynajmniej na terenie UK i Niemiec. Swoją drogą opony te nadają się tylko na szosę i ewentualne bite suche trakty. Ale to jest dość oczywiste, patrząc na bieżnik. Pamiętaj, że im mniejsza szerokośc opony, tym jest ona 'szybsza', ale i komfort jazdy mniejszy, więc jeśli masz problemy z kręgosłupem, nie schodziłbym zbyt nisko.
Miecho87 Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Pogadamy jak powiesz co to standardową obręcz taniego MTB I jak napiszesz na jakie obręcze koleś założył te Hutchinsony 1,2". Poza tym niezalecane to nie to samo co niemożliwe. W praktyce można zejść do rozmiaru opony o kilka mm szerszej niż wewnętrzna szerokość obręczy, jednak nie zawsze jest to bezpieczne i powodzenie zależy od wielu czynników jak chociażby styl jazdy.
Lockheed Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Nie wiem jaka była to obręcz w jego wypadku, w każdym razie o ile pamiętam miał na niej wcześniej klockowate 1.95. Ja pisałem, założyłem owe Continentale 1.3 na obręcz obecną na prawie każdym MTB poniżej 1000zł (tak jak i wiele innych osó i wszystko gra, więc nie ma potrzeby kupowania 1.6 czy 1.75 tylko z powodu obręczy.
Miecho87 Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Z tego co jest napisane w przytoczonym przez Ciebie wątku na cyclechat wynika, że miał slicki 1,5". Co do reszty to ciężko powiedzieć coś - ja też mam koła MTB (może wyższej klasy), ale nie założyłbym na nie opony 1,5" - nie trzymała by się obręczy, więc nie możesz zakładać, że we wszystkich rowerach (nawet w podobnej cenie) są obręcze o podobnej szerokości. Np. wymienione w temacie TD24 mają 24 mm, a kiedyś bardzo popularne Ace18 mają zgodnie z nazwą 18 mm. Różnica niby nie duża, ale robi przynajmniej 2 rozmiary różnicy (2 rozmiary w zakresie minimalnych jakie wejdą).
Lockheed Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Tak, ale przed 1.5" miał 1.95". Mniejsza z tym. Zmierzyłem swoje obręcze i ich zewnętrzna szerokość to 26mm. Continental Sport Contact 1.3" sprawują się na nich bez zarzutu.
Miecho87 Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 No czyli wewnętrznego wymiaru mają ok. 19 mm. Teraz przeczytaj przytaczaną tabelę i zobaczysz, że to naturalne, że pasują i działają.
Lockheed Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Przecież od początku mówiłem, że pasują i działają...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.