Skocz do zawartości

[opony] kompatybilność z obręczami

Coyod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam Scotta Aspecta 20 z obręczami Alexrims TD 24 ( http://is.pinkbike.com/photo/4183/pbpic4183858.jpg ). Jeżdżę na seryjnych oponach Scott Ozon 26x2.0. Potrzebuje jednak opon na szosę i wybrałem takie : http://www.probikes.pl/index.php?item=242 ( Sport Contact 26x1.3 Opona Continental ). Są to opony 26x1.3 i tutaj pojawia się moje pytanie - czy będą pasowały do moich obręczy, czy nie będą za wąskie ?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :wallbash:

Napisano

Jeżeli te obręcze (OEMy swoją drogą) mają szerokość wewnętrzną zgodną z oznaczeniem - jak większość obręczy Alexa z tego segmentu - czyli 24 mm, to opony 1,3" mogą być za wąskie. Najlepiej byłoby jakbyś zmierzył szerokość wewnętrzną obręczy, to można by powiedzieć coś pewniejszego.

Napisano

Szerokość rzeczywista jest zgodna z oznaczeniem. Mierzeyłem. Chyba macie rację - te opony będą za wąskie. Czytałem jednak, że opony 1,75 będą już dobre. Tabelka również to potwierdza. Dzięki za pomoc :-).

Napisano

Szerokość rzeczywista jest zgodna z oznaczeniem. Mierzeyłem. Chyba macie rację - te opony będą za wąskie. Czytałem jednak, że opony 1,75 będą już dobre. Tabelka również to potwierdza. Dzięki za pomoc :-).

Nie zgodzę się z powyższym. Sam założyłem Continental Sport Contact 1.3 na standardową obręcz taniego MTB na której wcześniej siedziały klockowate 1.95. Tutaj masz podobny przykład z Hutchinson 1.2: click.

Na fabrycznych obręczach powinieneś być w stanie zejść do rozmiaru 1.0. Oczywiście wszystko poniżej 1.75 będzie wymagało zmiany dętki na odpowiednio mniejszy rozmiar, ale np Continentale powinieneś dostać już z dętkami. Tak jest przynajmniej na terenie UK i Niemiec.

Swoją drogą opony te nadają się tylko na szosę i ewentualne bite suche trakty. Ale to jest dość oczywiste, patrząc na bieżnik.

Pamiętaj, że im mniejsza szerokośc opony, tym jest ona 'szybsza', ale i komfort jazdy mniejszy, więc jeśli masz problemy z kręgosłupem, nie schodziłbym zbyt nisko.

Napisano

Pogadamy jak powiesz co to

standardową obręcz taniego MTB

I jak napiszesz na jakie obręcze koleś założył te Hutchinsony 1,2". Poza tym niezalecane to nie to samo co niemożliwe. W praktyce można zejść do rozmiaru opony o kilka mm szerszej niż wewnętrzna szerokość obręczy, jednak nie zawsze jest to bezpieczne i powodzenie zależy od wielu czynników jak chociażby styl jazdy.

Napisano

Nie wiem jaka była to obręcz w jego wypadku, w każdym razie o ile pamiętam miał na niej wcześniej klockowate 1.95.

Ja pisałem, założyłem owe Continentale 1.3 na obręcz obecną na prawie każdym MTB poniżej 1000zł (tak jak i wiele innych osó:) i wszystko gra, więc nie ma potrzeby kupowania 1.6 czy 1.75 tylko z powodu obręczy.

Napisano

Z tego co jest napisane w przytoczonym przez Ciebie wątku na cyclechat wynika, że miał slicki 1,5".

Co do reszty to ciężko powiedzieć coś - ja też mam koła MTB (może wyższej klasy), ale nie założyłbym na nie opony 1,5" - nie trzymała by się obręczy, więc nie możesz zakładać, że we wszystkich rowerach (nawet w podobnej cenie) są obręcze o podobnej szerokości. Np. wymienione w temacie TD24 mają 24 mm, a kiedyś bardzo popularne Ace18 mają zgodnie z nazwą 18 mm. Różnica niby nie duża, ale robi przynajmniej 2 rozmiary różnicy (2 rozmiary w zakresie minimalnych jakie wejdą).

Napisano

Tak, ale przed 1.5" miał 1.95". Mniejsza z tym.

Zmierzyłem swoje obręcze i ich zewnętrzna szerokość to 26mm. Continental Sport Contact 1.3" sprawują się na nich bez zarzutu.

Napisano

No czyli wewnętrznego wymiaru mają ok. 19 mm. Teraz przeczytaj przytaczaną tabelę i zobaczysz, że to naturalne, że pasują i działają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...