Skocz do zawartości

[konserwacja] Przygotowanie do nowego sezonu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tylko że jeśli ja mam łańcuch założony "fabrycznie" to też można go rozpiąć jeśli chciałbym go dobrze "umyć" ?

Napisano

Tylko że jeśli ja mam łańcuch założony "fabrycznie" to też można go rozpiąć jeśli chciałbym go dobrze "umyć" ?

To zależy czy masz spinkę. W większości rowerów łańcuch fabrycznie jest skuty. Mam 3 rowery w domu i tylko jeden (mój) miał oryginalnie założoną spinkę. Musisz sam sprawdzić. Spinka powinna się wyróżnić. Jeżeli nie masz no to trzeba rozkuć łańcuch i założyć spinkę.

Napisano

Kurcze chyba dam sobie spokój póki co, bo spinki nie widzę a nie chciałbym czegoś uszkodzić z braku umiejętności / sprzętu. Jak łańcuch będzie miał już swój przebieg wtedy go rozepne bez obaw o zniszczenie :)

• Mod Team
Napisano

Tak sobie czytam i dochodzę do wniosku, że to co wypisujecie to standardowe czynności obsługowe, które powinno się wykonywać na bieżąco w razie takiej potrzeby. Jeśli rower przez zimę stał to przecież smary/oleje się w tym momencie nie zużywały, ani nie wyparowały. Dla świętego spokoju warto sprawdzić czy wszystko chodzi poprawnie, ewentualnie jak pisał tobo - ruszyć wszystkie śruby i tyle.

Napisano

Ja mam pytanie. Czy Brunoxem Turbo Spray można spryskać po Finish Line Teflon (ten czerwony do łańcuchów). Czy linki trzeba koniecznie smarować? Jakie łożyska trzeba nasmarować (piasty, od kierownicy, od pedałów.. i co jeszcze)? Sorry za mój amatorski język.

Napisano

Tak sobie czytam i dochodzę do wniosku, że to co wypisujecie to standardowe czynności obsługowe, które powinno się wykonywać na bieżąco w razie takiej potrzeby. Jeśli rower przez zimę stał to przecież smary/oleje się w tym momencie nie zużywały, ani nie wyparowały. Dla świętego spokoju warto sprawdzić czy wszystko chodzi poprawnie, ewentualnie jak pisał tobo - ruszyć wszystkie śruby i tyle.

Bardzo popieram!

Napisano

Jedyną czynnością w przygotowaniu do nowego sezonu powinno być napompowanie kół, ewentualnie sprawdzenie czy mole siodełka nie zjadły.

Tak jak pisał Odi rower trzeba na bieżąco serwisować a nie raz na rok ;)

• 1 rok później...
Napisano

a ja się tak zapytam czy trza cały rowerek rozkręcać i czyścić tymi wszystkimi smarami płynami itp i itd jak przez całą zimę w mieszkanku ciepłym stał czy wystarczy ponaciągać linki i wyczyść ogólnie szmatką. Po czym ja mam poznać że łańcuch do mycia jest? łożyska też mam rozbierać?

Napisano

a ja się tak zapytam czy trza cały rowerek rozkręcać i czyścić tymi wszystkimi smarami płynami itp i itd jak przez całą zimę w mieszkanku ciepłym stał czy wystarczy ponaciągać linki i wyczyść ogólnie szmatką. Po czym ja mam poznać że łańcuch do mycia jest? łożyska też mam rozbierać?

Drodzy forumowicze.

Czytam sobie różne wątki na temat czyszczenia / konserwacji rowerów.

Piszecie wiele o piastach, łozyskach, kasetach, łańcuchach itp.

Moim zdaniem nie ulega wątpliwości, że dbać należy. Ale czy czasami nie popadamy w skrajność. Polecamy/zalecamy aby czyścić/smarować łańcuch i wszystko to co się rusza a nie pytamy ile miesięcznie dany uzytkownik przejeżdża swoim bikem.

Jeżeli uzytkownik roweryka, który przejeżdża miesięcznie 300km będzie serwisował swój rower tak samo jak uzytkownik który miesięcznie przejeżdża 2000km to ZABIERAMY MU PRZYJEMNOŚĆ Z JAZDY ponieważ czynności serwisowe pochłoną mu więcej czasu niz sama jazda i czerpanie z niej przyjemności.

Na sam koniec :rolleyes:

Nie ma co dyskutować że dbać o bikea trzeba...ale w miarę rozsądku.

Co 100 km przeczyścić łańcuch, nasmarować, sprawdzić klocki i ogólnie przeprowadzić oględziny - to w zupełności wystarczy. NIE ROZKRĘCAJMY CO TYDZIEŃ CAŁEGO ROWERU.

Raz na rok konkret przegląd i cieszymy się jazdą !!!

Napisano

Ja zawsze przed sezonem robię sobie pełen serwis czyli rozbiórka roweru na części pierwsze czyszczenie smarowanie składanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...