Skocz do zawartości

[hamulce] slx, avid, hayes?

babayaggi

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego nikt nie proponuje i Ty nie bierzesz pod uwagę Elixir R? Tylko starsze modele Juicy które powoli będą wychodzić ze sprzedaży. Sam miałem kupić SLXa ale znajomy mechanik przekonał mnie jak jest z dostępem części zamiennych, czyli że musisz kupować np. cały zacisk, klamke itp. W Avidach masz każdą najmniejszą część możliwą do wymiany. Elixir ma niesamowitą siłę hamowania, dobrą modulację, to moje pierwsze tarcze więc nie mam porównania ale wydają się być trafionym wyborem. Ja swoje wyrwałem jakoś we wrześniu za 370zł/szt.

Jest temat o elixirach ponizej. Pisze to nie jako uzytkownik ale obserwator sytuacji.

Z nie awaryjnoscia elixirow to jest kompletna loteria jak i z mojego punktu widzenia, blad konstrukcyjny tloczkow w klamce jak to andrew przedstawia.

Przez te zawirowania, wiele osob wstrzymuje sie wlasnie z wyborem elixorow.

Z całego serca odradzam kupna Hayesów Traili. Kompletnie brak im modulacji. Ogólnie jakość pracy i wykonania jest kiepska. Na moich nowych, jeszcze w pudełku Trailach, na klamkach były wyszczerbienia. Jeździłem na Juicy 5, Shimano LXach, XTRach i wszystkie jak dla mnie pracowały lepiej. Zeszłej jesieni z tłoczka w jednym zacisku wyrwał się bolec do mocowania klocków, czyli do wszystkich wad dochodzi jeszcze awaryjność.

SLX>Avid>Hayes

ok ok Juz hamulec kupiony Juicy 5 tylko teraz jak Hamulec jeszcze nie zamontowany zastanawiam sie jak w 5 wyregulowac dluzszy skok klamki wiem ze 5 tej regulacji nie maja ale na pewno jest jakis patent. Chodzi o to zeby klamka nie lapala tak szybko tarczy na maxa...

ok ok Juz hamulec kupiony Juicy 5 tylko teraz jak Hamulec jeszcze nie zamontowany zastanawiam sie jak w 5 wyregulowac dluzszy skok klamki wiem ze 5 tej regulacji nie maja ale na pewno jest jakis patent. Chodzi o to zeby klamka nie lapala tak szybko tarczy na maxa...

A jaki masz skok klamki? Może nagraj filmik telefonem, albo zrób fotki. Wszyscy zwykle narzekają, że dźwignia ma za duży skok, więc może musisz trochę pojeździć i przyzwyczaić się. Możliwe, że masz ciut za dużo płynu w układzie - wtedy skok jest naprawdę mały.

Dotrzyj je, pojeździj trochę. Jako takiego sposobu żeby później łapało chyba nie ma.

Mituser

Taką tarczę do takiego hampla? Ja bym nie kombinował. Lepiej wziąć coś mniej więcej podobnej klasy niż jedną część dobrą, a drugą gównianą. Jak hampel Formuli, to i tarcza też powinna być Formuli i wsio.

Mam nowe Avidy 5 i mnie odpowiadają. Co prawda potrzebują by się imi zająć.. ale to na wiosnę. Myślałem nad zakupem hayesów, ale po przeczytaniu tylu opinii to teraz bym się bał wsiąśc na rower gdzie one by były.

Pozdrawiam,

Logith.

Witam.

Ja od 3 lat jeżdżę z hamulcami Hayes HFX-9 XC, więc wypowiem się z perspektywy czasu. Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. W moim przypadku są praktycznie bezobsługowe. Serwis polega praktycznie na wyczyszczeniu i wymianie klocków. Jedyna wada jak dla mnie to ustawienie zacisku względem tarczy- trzeba się trochę pomęczyć, żeby tarcza nie dzwoniła. Siła hamowania i modulacja jak dla mnie pierwsza klasa. Hamulce przeżyły trzy, ponad tygodniowe wyjazdy w góry i nigdy mnie nie zawiodły. Ostatnio wymieniłem tylko tarczę z 160 mm na 180 mm. Ważę około 90 kg. Szczerze mówiąc to nie wiem skąd tyle narzekań na Hayesy. Nie jeździłem za dużo na innych modelach hamulców, ale jak dla mnie te hamulce są naprawdę ok.

Pozdrawiam.

+1 do Hayers :icon_confused:

Tyle opinii ile użytkowników hamulców.

Ja mam swoje LX'y i ich nie chwale. Mają już 5 tyś. km nie wiem jaki jest ich kres i ile powinny jeszcze wytrzymać, ale od dawna myślę nad nowymi.

...ostatnio doszedłem do wniosku, że albo to będą XTki, albo Formuły Oro 18.

witam

chciałbym podłączyć sie pod temat, posiadam hamulce Avid J3, co mogli byście polecić o lepszym działaniu i mniejszej wadze .? dotyczy samych hamulców mam lekkie tarcze,

będę wdzięczny za podpowiedzi

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...