Mandakun Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam W Trailu na tłoczku jest taki dzyndzelek, na który zaczepia się klocek. Mój problem polega na tym, że ten dzyndzelek odpadł (wyłamał się?). Czy ktoś może spotkał się już z czymś takim? Od razu mówię, że hampel używany był w normalnych warunkach i nie stało się nic niezwykłego. Cały incydent miał miejsce tuż po zmianie klocków na nowe. Czy da się to jakoś naprawić (wymiana tłoka?) i jeżeli tak, to kto w Polsce prowadzi serwis Hayesów (Velo?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brooce Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Prawdopodobnie, zakłądając klocek, przekrzywiłeś go. Mi również tak się stało - jeżdżę jednak w takim stanie któryś miesiąc (no, może jeździłem) i nie zauważyłem wielkiej różnicy. Co do serwisu to Hayes ma dość dużo części zamiennych (patrząc na chainreactioncycles.com ) więc myślę że jest to do naprawienia - lecz szczegółów nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Tutaj zakupisz pojedynczy tłoczek za 30zł http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwis/serwis_hamulcow/tloczekhayes Nawet nie musisz rozkręcać zacisku - wystarczy, że wypompujesz klamką ten uszkodzony i na jego miejsce włożysz nowy. Potem już tylko odpowietrzyć i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 W Shimano w ogóle nie ma czegoś takiego tylko sam pusty w środku tłoczek i się jeździ jakoś także nie masz co się przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandakun Napisano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Tyle że w Shimano jest sprężynka która dociska klocki do tłoczków, w Hayesach tą rolę pełni właśnie ten bolec, na który zaczepia się klocek. Obawiam się, że gdy nałożę klocek na goły tłoczek, ten go wypchnie, sam wróci na miejsce, a klocek zostanie i będzie tarł, a w najgorszym wypadku wywali go z zacisku (?). Ale cóż, spróbuję. Dziękuję Wam za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 No niestety masz rację - z uszkodzony tłoczkiem sobie nie pojeździsz. Ten "dzyndzel" jest jedyną częścią mocującą klocek. W shimano jest nieśmiertelna zawleczka i blaszka, ,co jest najbardziej niezawodnym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INsejn Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 W instrukcji jest napisane, żeby ostrożnie obchodzić się z tym bolcem i go nie naciskać, bo można go uszkodzić. W takim wypadku pozostaje kupno tłoczka. W Velo mają wszystkie części do Hayesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.