Skocz do zawartości

[Hamulec] Hayes Stroker Trail - problem

Mandakun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W Trailu na tłoczku jest taki dzyndzelek, na który zaczepia się klocek. Mój problem polega na tym, że ten dzyndzelek odpadł (wyłamał się?).

Czy ktoś może spotkał się już z czymś takim? Od razu mówię, że hampel używany był w normalnych warunkach i nie stało się nic niezwykłego. Cały incydent miał miejsce tuż po zmianie klocków na nowe.

Czy da się to jakoś naprawić (wymiana tłoka?) i jeżeli tak, to kto w Polsce prowadzi serwis Hayesów (Velo?).

Prawdopodobnie, zakłądając klocek, przekrzywiłeś go.

Mi również tak się stało - jeżdżę jednak w takim stanie któryś miesiąc (no, może jeździłem) i nie zauważyłem wielkiej różnicy.

Co do serwisu to Hayes ma dość dużo części zamiennych (patrząc na chainreactioncycles.com ) więc myślę że jest to do naprawienia - lecz szczegółów nie znam :D

Tyle że w Shimano jest sprężynka która dociska klocki do tłoczków, w Hayesach tą rolę pełni właśnie ten bolec, na który zaczepia się klocek. Obawiam się, że gdy nałożę klocek na goły tłoczek, ten go wypchnie, sam wróci na miejsce, a klocek zostanie i będzie tarł, a w najgorszym wypadku wywali go z zacisku (?). Ale cóż, spróbuję. Dziękuję Wam za pomoc ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...