Skocz do zawartości

[Opony] na mokry asfalt

traktor90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie byłyby najlepsze opony na mokry asfalt? Chodzi mi o opony na MTB, gdyż często zjeżdżam na lekki szuterek, który po zamoczeniu przez deszcze ni miałby zbyt wiele błota więc bieżnik nie musi być duży. Głównie chodzi mi o jak najlepszą przyczepność na mokrym asfalcie.

Napisano

Ciężko komukolwiek odpowiedzieć, bo odpowiedź musiałaby być bardzo złożona, a i tak zawsze ktoś może ją zakwestionować.

1. Na mokrym zawsze przyczepność leci na pysk.

2. Dobra opona na mokry asfalt to opona odprowadzająca wodę, czyli ani slick (chociaż tutaj jest możliwość "nasmarowania" opony cytryną, czego osobiście nie próbowałem), ani typowa opona MTB (terenowa).

3. Nie każdy asfalt jest taki sam.

4. Jeśli nie wykonuje se gwałtownych ruchów kierownicą, to raczej nie ma obaw o poślizg na mokrym asfalcie.

5. Opony dopasowywałbym pod teren, po którym się poruszasz, nie pod te małe (lub większe) akcenty asfaltu na swojej drodze, zwłaszcza, że nie zawsze jest on przecież mokry, a w trakcie wycieczki nie będziesz przecież zmieniać opony :)

6. Na ciasnych, mokrych, asfaltowych zakrętach lepsze są opony z miększej mieszanki gumy - moja obserwacja na podstawie Continental Explorer (twarde) - fajne oponki, bardzo trwałe, ale znam co najmniej 2 osoby, które cierpiały we wspomnianych warunkach.

Nie poleciłem żadnej opony, bo dla mnie fakt, że jest mokro oznacza, że czas jechać trochę ostrożniej, a nie powód, aby zmieniać oponę. Co innego gdyby chodziło o wyścig na szosie.

Napisano
Napisano

chyba nikt nie szuka opony specjalnie na mokry asfalt a jedynie opony ktora bardziej odpowiada warunkom terenowym, czyli czy to gorki czy asfalt, zjazd czy podjazd, bloto czy sucho. tymi kryteriami wiekszosc sie kieruje. a mokry asfalt to raczej nieunikniona przyjemnosc przy codziennym jezdzeniu do pracy. wtedy to raczej kazdy uwaza i jedzie wolniej by nie zaliczyc gleby :)

Napisano

Od siebie moge polecić oponki Kenda Karma. Bo aż wręcz drażniące jest jak dobrze ta opona odprowadza wode lejąc ja do butów i na twarz:) Jednak w teren do pojeżdżenia raczej wyłącznie na suchych ubitych ścieżkach(opona to semi slick).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...