Skocz do zawartości

[amortyzator] do Bulls sharptail2 disc?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, na początek chce powiedzieć że jestem zupełnym amatorem jazdy górskiej, ale w ostatnie wakacje spędziłem na rowerze sporo wolnego czasu. Trochę się zaraziłem tym sportem dlatego pierwsze co chcę zmienić w rowerze to amortyzator. Mam pytanie czy Rock Shox Reba SL 2008 pasowałby do mojej ramy ( Bulls sharptail2 disc), i czy wogóle ta rama nadaje się do jazdy po górach z uwzględnieniem szybkich zjazdów. Mam na oku jeszcze jeden amortyzator Rock Shox SID Team, ale czytałem, że jest tylko dla lekkich zawodników, i maksymalne ciśnienie jest podane dla kolarza do 82 kg. Ja warze właśnie na tej granicy, czy nie będzie to jednak za duże obciążenie na dłuzsza metę, przytyć nie mam zamiaru jakby ktoś pytał. Z góry dzięki za pomoc i proszę o wyrozumiałość bo jestem zielony w temacie.

Napisano

W tym rowerku masz amora 80mm więc nowego również bierz 80mm bądź max 100 :)

Co do konkretnego modelu hmm SID to typowy amrek do ścigania i to za sporą kasę :) Teraz nasuwa się pytanie czy jest wart takiej ramy :verymad:

Jeżeli masz zamiar jeździć po górach przy uwzględnienu ostrych zjazdów to na tamtej ramie może być ciężko.

Wiadomo w góry to tylko pełne zawieszenie no chyba że nie bedziesz nastawiał się na zjezdzanie;)

Skoro stać Cie na taki amor to może lepiej byłoby troche dozbierac i kupić jakiś frameset tzn zestaw rama+amor na pelnym zawieszeniu?:)

Napisano

Wszystkie te amortyzator o których myślałem kosztują w granicach 1000 zł, dobra rama z tylnym zawieszeniem pewnie sporo więcej, więc musiałbym jeszcze przez ten sezon dozbierać i dopiero na przyszły wyruszyć :( Chętnie bym wydał ładnych parę tysięcy na rowerek ale niestety budżet na ten rok się kończy przy zakupie amortyzatora:) Mam jeszcze kilka pytań: Czy jeżeli kupię w tym roku amortyzator to czy w przyszłym będzie on pasował do ramy w pełni amortyzowanej bo nie znalazłem na 1 1/8 cala takiej ramy? Trzymając się dalej tej opcji to czy moja rama jest w stanie wytrzymać zjazdy ( nie typowy downhill tylko szybkie zjazdy tymi trasami którymi wjeżdzam:)), tzn czy duże jest prawdopodobieństwo, że pęknie mi w pół przy 40 km\h? Wolałbym jednak uniknąć takich stresowych i bolesnych sytuacji:) Dzięki za wyrozumiałość i pozdrawiam

Napisano

Wszystki ramy są AHEAD tzn na 1 1/8 cala więc z tym nie ma problemu :)

Oczywiście mógłbyś przełożyć amora ale no właśnie jest parę ale :D

Jak kupisz amora pewnie będziesz skracał rure sterową jak skrócisz za bardzo to potem może nie styknąć do nowego roweru.

Pewnie będziesz brał amora ze skokiem 80 moze 100mm, a większość fuli(czyli w pelnic amortyzowanych rowerow) jest z amorkiem conajmniej 120mm jesli to bedzie np REBA to zmiana skoku jest możliwa ale tylko do 120 nie wiecej, wiec jak kupisz rame gdzie zalecany amek jest np 140 albo 150 to lipa :)

Co do zjazdow na Twojej ramie ;)

Widziałem jak koleś na rowerze z TESCO za 200zł zasuwał po kamieniach z góry z 30km/h ;) ale wiadomo niech tylko coś by pekło to mogłoby sie to źle skończyć.

Jak nie będziesz szarżował po kamieniach to możesz śmiało jeździć jednak pamiętaj koniecznie o kasku ewentualnie ochraniaczach ;) Rama nie jest do katowania ale nie powinna się też jakoś szybko połamać :) Możesz pobawić się w bardziej techniczne zjazdy niż w szybkie, z dropami(uskokami) itp ;)

Zjeżdzanie na hard tailu jest również mniej komfortowane i wymaga lepszych umiejetnosci, pamietaj, ze obciazenie komponentow roweru jest rowniez duzo wieksze.

Napisano

Odpowiedź wyczerpująca ;) Ale za to teraz mam większy dylemat niż 2 posty wcześniej ;) Wydawałoby się że rower to nic skomplikowanego, niestety trzeba te planowane zakupy jeszcze raz przemyśleć. Dzięki wielkie za pomoc, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...