tomke1 Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Obecnie w rowerach mam następujące komponenty i chciałbym je zmienić w miarę poprawnie na wyższą klasę, prosiłbym o info czy dobrze myślę. Rower 1 (GF Wahoo 2006): - Kaseta SRAM PG-830 (8 rzędowa) - Łańcuch CH-HG50 (8 rzędowy) - Korba FC-MC-09 na kwadrat - Przerzutka przód FD-M330-E - Przerzutka tył RD-M410 - KlamkoManetki ST-EF50 Rower 2 (Trek 3700): - Wolnobieg Altus 7 rzędowy - Łańcuch 7 rzędowy - Korba SR Suntour na kwadrat - Przerzutka przód Shimano TopSwing (nie potrafię znaleźć oznaczenia) - Przerzutka tył Acera - KlamkoManetki ST-EF50 I teraz do czego bym chciał dojść : Rower 1 (GF Wahoo 2006): - Kaseta CS-HG50 (9 rzędowa) - Łańcuch CH-HG53 (9 rzędowy) - Korba Deore - Przerzutka przód Deore - Przerzutka tył Deore - Manetki Deore - Klamki osobno także Deore, bo mam tarcze mechaniczne i w przyszłości chciałbym przejść na hydrauliczne stąd rozdzielenie Rower 2 (Trek 3700): - Koło tylne na piaście Deore lub Alivio - Kaseta CS-HG50 (8 rzędowa) - Łańcuch CN-HG50 (8 rzędowy) - Korba stara z roweru 1 - Przerzutka przód stara z roweru 1 - Przerzutka tył stara z roweru 1 - KlamkoManetki stare z roweru 1 I najwazniejsze pytanie czy kwestię zmiany korby mogłbym pozostawić do następnego sezonu i jeździć z przodem ze starej konfiguracji a nowym tylnym napędem ? Pytanie dotyczy obydwu rowerów i w zasadzie to oddzielne tematy które w następnym sezonie by się połączyły poprzez przekładkę przodu z 1 na 2 rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Korby spokojnie mozesz sobie zostawić do nastepnego upgrade'a jezeli nie sa zuzyte. Przełozenie komponentów z jednego do drugiego to dobry pomysł i oszczedność. Klamki Deore zastąpił bym avidowskimi, lepiej sprawują sie z tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedź, tak jeszcze dopytam, po sezonie zakładając wymianę korby w rowerze 1, łancuch raczej też będzie do wymiany ? Zwykle robię około 2tys km. Teraz jestem na etapie szukania koło dla drugiego roweru, ale to już podobny wątek w innym dziale znalazłem więc nie zaśmiecam. Reszta sprzętu już raczej wybrana, i po tej zimie z orginału pierwszego roweru zostanie rama, kiera i siodełko bo od niedawca Tora zamiast J1 siedzi i czeka na cieplejsze dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.