tomke1 Napisano 22 Lutego 2010 Napisano 22 Lutego 2010 Obecnie w rowerach mam następujące komponenty i chciałbym je zmienić w miarę poprawnie na wyższą klasę, prosiłbym o info czy dobrze myślę. Rower 1 (GF Wahoo 2006): - Kaseta SRAM PG-830 (8 rzędowa) - Łańcuch CH-HG50 (8 rzędowy) - Korba FC-MC-09 na kwadrat - Przerzutka przód FD-M330-E - Przerzutka tył RD-M410 - KlamkoManetki ST-EF50 Rower 2 (Trek 3700): - Wolnobieg Altus 7 rzędowy - Łańcuch 7 rzędowy - Korba SR Suntour na kwadrat - Przerzutka przód Shimano TopSwing (nie potrafię znaleźć oznaczenia) - Przerzutka tył Acera - KlamkoManetki ST-EF50 I teraz do czego bym chciał dojść : Rower 1 (GF Wahoo 2006): - Kaseta CS-HG50 (9 rzędowa) - Łańcuch CH-HG53 (9 rzędowy) - Korba Deore - Przerzutka przód Deore - Przerzutka tył Deore - Manetki Deore - Klamki osobno także Deore, bo mam tarcze mechaniczne i w przyszłości chciałbym przejść na hydrauliczne stąd rozdzielenie Rower 2 (Trek 3700): - Koło tylne na piaście Deore lub Alivio - Kaseta CS-HG50 (8 rzędowa) - Łańcuch CN-HG50 (8 rzędowy) - Korba stara z roweru 1 - Przerzutka przód stara z roweru 1 - Przerzutka tył stara z roweru 1 - KlamkoManetki stare z roweru 1 I najwazniejsze pytanie czy kwestię zmiany korby mogłbym pozostawić do następnego sezonu i jeździć z przodem ze starej konfiguracji a nowym tylnym napędem ? Pytanie dotyczy obydwu rowerów i w zasadzie to oddzielne tematy które w następnym sezonie by się połączyły poprzez przekładkę przodu z 1 na 2 rower.
Mod Team Puklus Napisano 22 Lutego 2010 Mod Team Napisano 22 Lutego 2010 Korby spokojnie mozesz sobie zostawić do nastepnego upgrade'a jezeli nie sa zuzyte. Przełozenie komponentów z jednego do drugiego to dobry pomysł i oszczedność. Klamki Deore zastąpił bym avidowskimi, lepiej sprawują sie z tarczami.
tomke1 Napisano 25 Lutego 2010 Autor Napisano 25 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedź, tak jeszcze dopytam, po sezonie zakładając wymianę korby w rowerze 1, łancuch raczej też będzie do wymiany ? Zwykle robię około 2tys km. Teraz jestem na etapie szukania koło dla drugiego roweru, ale to już podobny wątek w innym dziale znalazłem więc nie zaśmiecam. Reszta sprzętu już raczej wybrana, i po tej zimie z orginału pierwszego roweru zostanie rama, kiera i siodełko bo od niedawca Tora zamiast J1 siedzi i czeka na cieplejsze dni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.