Skocz do zawartości

[oświetlenie] Czołówka jako uzupełnienie Sigma Pava

muszi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Obecna Pava świeci dobrze i jestem zadowolony, jednak nocą w lesie przy szybszej jeździe krętymi ścieżkami trochę brakuje fotonów, głównie po bokach. Przymierzam się zatem do kupna jakiejś czołówki i tu moja prośba o pomoc w wyborze. Chciałbym aby lampka byłą ze stabilizatorem i działała na akumulatorki AA/AAA. Wpadła mi ostatnio Myo RXP, jednak nie chciałbym wydawać ~250zł, wiec szukałbym czegoś tańszego. Powiedzmy około 150zł chyba, że nie będzie sensownej alternatywy w tej cenie.

Napisano

Gdzie tą drugą Pavę zamontuję? Chyba nie ma innego mocowania niż na kierownik, a to mnie nie zadowoli.

Jeśli się zdecyduję na kupno to na chwilę obecną wybiorę RXP. Jednak mam sporo innych wydatków, dlatego pytam się czy coś tańszego nie zdałoby egzaminu.

Napisano

Brzmi ciekawie :icon_mrgreen: Kumpel ma doświadczenie w dłubaniu przy oświetleniu rowerowym, więc raczej nie byłoby dużego problemu ze zmodowaniem.

Jak wygląda sprawa żywotności baterii?

Napisano

Co prawda jest to forum rowerowe, jednak skoro jesteśmy przy czołówkach to może coś marki Petzl? Firma ta robi sprzęt raczej górski/wspinaczkowy, jednak słynie z bardzo dobrych czołówek.

Przyznam się, że nigdy z czołówki nie korzystałem, jedynie kupowałem na prezent. Na temat ten trafiłem przypadkowo, ale z czołówkami błyskawicznie skojarzyła mi się ta firma. Zerknijcie na produkty, porównajcie, może coś będzie pasować :)

Oto linki:

http://www.trekkersport.com.pl/sklep-turystyczny-gorski/90-czolowki/view-all-products

http://www.petzl.pl/index.php - dokładna zakładka, nie wiem czemu, nie działa mi. Należy w podanej stronie wejść w PETZL, logo po prawej do góry i na następnej stronie po lewej mamy 'oświetlenie'

Pozdrawiam

Napisano

TomaszB, Tora to lampka kategorii "zobacz mnie" i na spacer/marsze etc... Zasilanie z 3 ogniw AAA wystarcza na zasilenie 1W leda przez około 3 godziny (duże uproszczenie ale mi wolno :)).

michalbike , RXP została odrzucona ze względu na cenę, a XP '08 będzie słabsza :(

Napisano
TomaszB, Tora to lampka kategorii "zobacz mnie" i na spacer/marsze etc... Zasilanie z 3 ogniw AAA wystarcza na zasilenie 1W leda przez około 3 godziny (duże uproszczenie ale mi wolno ).

I tutaj bym polemizował, co do "zobacz mnie" zgadzam się w 100%, jednakże Torę sprawdziłem niejednokrotnie w lasach po zmroku i powiem że byłem zadowolony (swoją drogą były to lasy zazwyczaj znane). Oczywiście mogło być lepiej i w nieznanych ostojach szczególnie tych z grona Puszcz mogłoby być różnie. A co do 3 godzin pracy, dopiero w ten weekend zauważalnie spadła jakość światła na bateriach dołączonych do czołówki. Tak więc śmiało mogę powiedzieć, że wytrzymały zdecydowanie dłużej niż te 3 godziny. Oczywiście są to tylko moje spostrzeżenia z użytkowania Tory i nie kwestionuję tego, że może nie spełniać oczekiwań muszi.

Napisano

Już wolę dopłacić do RXP zamiast tej Tory. Choć przyznam, że trochę bardziej mi się podoba z wyglądu.

Co do innych tańszych lampek Petzla (innych firm w sumie też), to chyba nie mają one stabilizatora? Mimo wszystko nie chciałbym mieć stopniowo coraz mniej światła...

Napisano

muszi, tylko RXP ma stabilizacje, ale po jakimś czasie jest odłączana aby użytkownik nie pozostał w ciemnościach po wyczerpaniu akumulatorków.

TomaszB, chodzi mi to to, że "wystawiasz do walki" z czołówkami które mają po 3W przez ok 3-4 godziny zasilanymi z 3AA lampkę która ma zasilanie pozwalające na wyciągnięcie 3W przez 1 godzinę :D

Napisano

Dzięki wszystkim za rady. Okazało się, że kumpel z roku kupił niedawno Tikkę XP i pożyczył mi ją na tydzień. Zobaczę jak się sprawdza w praktyce i zdecyduję czy takie coś mi wystarczy czy wezmę coś silniejszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...