Żbik Napisano 16 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Pewnie, że Cię przyjmuję :!: Witam :!: Jak możesz podaj specyfikację swojego rumaka. A apropo mojego bike'a to zakupiłem już wszystkie części do montażu kół: - obręcze Alex Rims XT16 - piasta przód Sram 9.0 - piasta tył Shimano XT - szprychy DT Revolution Black - dętki Maxxis Ultralight (125 gram) - opony Continental Explorer Supersonic (zawody) / Continental Escape (trening) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rossi Napisano 16 Marca 2005 Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 specyfikacja to lekkie XT :grin: osprzet to jak bylo widac Alivio. Wiem wiem ten rower nie jest fabrycznie tak montowany. Na razie kupilem rame authorka bo sie w nich zakochalem :roll: to juz moj 2-gi author - pierwszego kupilem w 96r. memphis sie nazywal - to byla maszynka, rama hi-ten, osprzet z czasem zostal wymieniony na aczere/alivio . Na tym sprzecie zrobilem ok.25 tys - byl 2 razy w gorkach i to na cantileverach :lol: ale versusik to juz inna bajka POZDRAWIAM :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 17 Marca 2005 Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Sorki za troche offtopicu, ale Zbik ile kosztuje takie Explorery, jaka jest ich waga? I ile kosztowaly Ciebie detki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 17 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Explorer Supersonic kosztuje ok 115zł, waży 440 gram (w rzeczywistości 464 gramy). Dętki Maxxis Ultralight ważą 125 gram (w rzeczywistości 130) i kosztują 15zł za sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 17 Marca 2005 Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Az poszukam tych detek, ciekawe jak bedzie z wytrzymaloscia, oby tylko nie lapaly-snejka..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
highlander Napisano 22 Marca 2005 Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Żbiku, Mam pytanie - w zeszłorocznych postach doradzałeś ludziom szukającym roweru do 2000zł m.in. model Author Kinetic. Czy podtrzymujesz swoją pozytywną opinię odnośnie tego modelu na rok 2005? Stworzyłem parę dni temu wątek o tym modelu ale nikt się skusił do wypowiedzi tamże :-? P.S. Jako wieloletni użytkownik upgradowanego Author Dallas (a niedługo może właśnie Kinetica) wnioskuję o zapisanie mnie do klubu ARC :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 23 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Zostajesz przyjęty! Odnośnie Kinetica, uważam, że jest to dobry model. Ma sprawdzoną ramę (mój Brat jeździ na zmodernizowanym Basicu SX). Osprzęt jest w nim na poziomie standartowym ale w miarę trwały. Pomyśl o małej dopłacie i wzięciu modelu Traction. Ma lepszą ramę!! Jednakże, przy ogromnych przecenach w Rowmixie i Skiteamie na rowery GF, Cube czy Kona Author wypada blado... :eek: Za 2000zł można jeszcze dostać w tych sklepach świetnego Garrego z lepszą ramą, amorem i osprzętem niż Kinetic. Poszukaj i się pospiesz, bo promocje się kończą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
highlander Napisano 23 Marca 2005 Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Żbiku, Dzięki za informację - odnośnie promocji to chyba piszesz o warszawskich - a w Gdańsku z tego co zauważyłem mocno promowane są zeszłoroczne (i tegoroczne) Kellysy - o których Twoją opinię już z wielu innych postów znam Tegoroczny Kinetic ma taką samą ramę jak Traction a ten drugi jest o 25% droższy - ciężko mówić że jest do mała dopłata :-( Czy warto wymieniać od razu "fabrycznego" amora na "SunTour XCP75LO" (nie mam wielkich oczekiwań ale ten z niskobudżetowych jest chyba najlepszy - przynajmniej tyle wyniosłem z postów)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 23 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Faktycznie, Kinetic 2005 ma tą samą ramę co Traction. Powyżej sugerowałem się katalogiem 2004 :oops: Czyli modele te różnią się jedynie osprzętem. Tak więc nie warto dopłacać. Stopniowo będziesz wymieniał sobie osprzęt na lepszy. Jeśli chodzi o amora to na Twoim miejscu bym dopłacił i wziął innego. Moim zdaniem w rowerze są 3 najważniejsze rzeczy: rama, koła i amor. Resztę można niedużym nakładem kosztów sukcesywnie wymieniać. Jeśli masz możliwość to dopłać i wymień tego RST na np. Axela (jeśli ważysz nie więcej niż 70kg) lub RockShox'a Judy XC. Nie pożałujesz tej dopłaty, a amorek wytrwa z Tobą i rowerem parę sezonów Jeśli chodzi o promocje to pisałem o internetowych sklepach rowerowych Skiteam i Rowmix. Mają świetną ofertę :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
highlander Napisano 23 Marca 2005 Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Żbiku, [Rama] Co ciekawe tegoroczny model OPUS, droższy o 100zł od KINETIC, pozostał przy gorszej ramie. [Amor] Przy braniu w rozliczeniu ten fabryczny RST domyślam się zostanie wyceniony na jakieś 160zł. Czyli od poniższych amorków odejmę tę cenę. Aby takie rozliczenie wchodziło w grę domyślam się że będę musiał kupić nowy w tym samym sklepie: - Wagowo Axel odpada (80+kg) - wyczytałem to kiedyś wcześniej na forum - stąd był pomysł na XCP Suntoura (wyszłaby akceptowalna dla mnie dopłata około 150zł). - Jeśli jednak uważasz że warto dopłacić aż 500zł za JudyXC, to rozważę taką opcję. Wtedy rowerek wyjdzie bez dodatków 2450zł (!) - no ale będzie to już niezły zestawik. - Rozumiem że znacznie tańszej JudyTT (+300zł) - bez HydraCoil - nie brać pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 23 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Bierz już pod uwagę amorki z olejowym tłumieniem. Innych nie opłaca się kupować. Moim zdaniem warto dołożyć do Judy XC. Mam wielu znajomych jeżdżących w Polsce na tym modelu i każdy chwali. Wiem, że Riker pisał w którymś z postów, że Judy XC to szmelc ale myślę, że przyzwyczajony jest On do amorków z trochę wyższej półki cenowej . Moim skromnym zdaniem Judy XC jest o wiele lepszy niż jakikolwiek, nawet najdroższy Suntour czy RST. Apropo, Highlander, skąd jestes :?: Z Gdańska :?: Jeśli chcesz to mogę Ci załatwić 3% zniżki na Wysepce we Wrzeszczu. To wprawdzie tylko 3% ale przy sumie 2500zł wyjdzie 75zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
highlander Napisano 23 Marca 2005 Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Jeśli chodzi o mnie to jestem "emigrantem" z Krakowa, od lat na stałe w Gdańsku :-D Mojego obecnego Authora (oraz Authorka siostry) mam właśnie z Wysepki i tam myślałem żeby kupować nowy. Rabacik z pewnością by się przydał - jak chcesz to możemy to uzgodnić na privie. [Amor JUDY XC] - Na allegro jest ten widelec za 600zł (TWOMARK) lub 500zł. Niedawno skończyła się aukcja za 400zł (ARTjim) - www.bikeman.pl = nowe po 670zł - www.rower.com.pl = Są przecenione modele XC z 2004 roku (około 550zł) - pytanie czy warto. Ciekawe po ile mogą go załatwić na Wysepce - spróbuję się wywiedzieć jeszcze przed świętami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 23 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Za 600zł to masz tego amorka w Sopocie w MK Bike (596zł). A jeszcze taniej dostaniesz go zapewne u ArniKa. A niedawno były nowe Judy XC na allegro za 419zł... :? Jeśli udałoby się kupić Ci Kinetica na Wysepce bez amorka, to mógłbyś nabyć coś nowego właśnie na allegro czy gdzie indziej i "dołożyć" do całości. W razie co na części (w tym amorki) mam 5% zniżki na Wysepce . Na całe rowery tylko 3% :-? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
highlander Napisano 23 Marca 2005 Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Liczę że jeszcze się pojawią na Allegro w cenie około 400-420zł (teraz chyba jest chwilowy przestój), ale pytanie czy warto brać przez Allegro - zebrałem różne doświadczenia z takich transakcji. Sprzedawcy mają zwykle ponad setkę pozytywów, ale domyślam się że przy takiej cenie ciężko będzie z dokumentem zakupu i gwarancją (pytanie "ile warta" jest ta gwarancja w przypadku firmy RockShock) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 23 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Powiem Ci tak: jeśli zależy Ci na gwarancji i powiedzmy, bezpłatnym, serwisie to lepiej kupić taki amortyzator w sklepie. Ja kupiłem swojego Bombera na allegro, dostałem niby "gwarancję" od sprzedającego, która wyglądała następująco: czysta kartka A4 z napisanym długopisem numerem seryjnym amorka i "podpisem" sprzedawcy. Sam mogę w ciagu minuty zrobić z 5 takich "gwarancji" Całe szczęście nic z amorkiem się nie dzieje i mam nadzieje, że dalej będzie mi służył tak jak do tej pory. Tak więc jeśli Judy XC można dostać na allegro za 450zł, to lepiej dołożyć te 100zł i kupić z gwarancją w sklepie. Ja miałem róznicy 450zł pomiędzy sklepem dlatego zdecydowałem się na allegro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
highlander Napisano 23 Marca 2005 Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Przy takiej kwocie faktycznie było to "akceptowalne ryzyko" Przy czym w przypadku JUDY XC to nie jest 100zł tylko 150-200zł (600-420) czyli 33% wartości sprzętu... no zobaczymy. W końcu trzeba spojrzeć na transakcję całościowo - rozliczenie RST przy zakupie, ew.rabat, koszt wysyłki itp. Dam znać co ustaliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 26 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 A oto moja odnowiona Bejbi : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 26 Marca 2005 Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 No Żbiku rewelacja Ładnie się prezentuje po tych zmianach, zwaszcza "kokpit" od przodu fajnie wygląda Niezłe jakościowo fotki wyszły Tylko wydaje mi się, że pokrętła manetek powinny być pod klamkami, przynajmniej ja tak jestem przyzwyczajony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 26 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Dzięki Dzięki Starałem się, żeby wyszedł jak "najładniej" i jak najlżej. Niestety waży 11,25kg (ważony na wadze z marginesem błędu +/- 2% :? ). Po zmianie opon na startowe (Continental Explorer Supersonic - 464 gramy) i wymianie pedałków na Author 03-Comp (katalogowe 330 gram) na pewno zejdę poniżej 11 kg. No i będę się starał przekroczyć magiczną dla mnie masę 10 kg. Lżej mi nie trzeba l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 26 Marca 2005 Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 No Żbiku, chyba założę dres i Cię "skroję" :grin: :wink: Parę spostrzeżeń: -Próbowałeś napompować oponki ? Może wyglądałyby lepiej :wink: -Właśnie uświadomiłem sobie, że podobają mi się przerzutki SRAM'a -W życiu nie miałem tak czystego roweru -Korba LX wygląda jakby była korbą szosową I takie małe pytanko: Klamki masz tak na stałe zamontowane (prawie prostopadle do powierzchni gruntu), czy to tylko tak na potrzeby zdjęcia ? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 26 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Odpowiedzi: - opony są napompowane ale tylko na 4 atmosfery - przerzutki Srama są super i o niebo ładniejsze od Shimano - rower jest tak czysty, bo dziś rano go dopiero złożyłem do kupy - LX tylko na fotkach wygląda jak szosówka (to samo zauważyłem ) A co do klamek, to zazwyczaj mam ustawione je tak nisko. Teraz jednak przesadziłem chyba trochę ale tylko dlatego, że trzeba je zgrać z gripami, bo albo klamki są "pod" gripami albo "nad" nimi. Teraz są "pod". Muszę obrócić gripy bardziej do przodu i przykręcić klamki "nad" nimi. Zobaczymy Edit: Właśnie zamieniłem ustawienie tych klamek i teraz jest "piknie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djerka Napisano 26 Marca 2005 Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 czy moge sie tez dopisać do waszego klubu? Od 3 dni jestem szcześliwa posiadacza authora basic asl....na razie w orginalnej wersji ale z czasem mam zamiar pozmieniac kila rzeczy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 26 Marca 2005 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Ależ oczywiście, że możesz!! Osobiście podpisuję się pod Twoim podaniem o przyjęcie!! Od dziś należysz do sławetnego grona Authorowców Apropo, mój Brat również jeździ na Basic'u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żaba Napisano 27 Marca 2005 Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Właśnie uświadomiłem sobie, że podobają mi się przerzutki SRAM'a To fakt , na rowerku wygląda rewelacyjnie , nie to co w katalogu foto. Bardzo mi się ten Żbikowy sprzęcik zapodobał. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtuś Napisano 27 Marca 2005 Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 witam. Chce dołączyć do klubu:D Mój authorek się dopiero skłąda. Author Traction 17" (rama) amorek SR Suntour axon-D-RL osprzęt cały konponent na alivio:D reszte potam jak już będe wiedział co będzie w nim na pewno:D Poskładany będzie jakoś na początku kwietnia:D aaa jeszcze mi się przypomniało pedały SPD PD-M520 . Przyjmiecie mnie do klubu :>?? czy będe musiał czekać jeszcze ten tydzień az go już będe miał??hmm A tak to co sądzicie czy to dobry wybur na początek to xc? (tak, jestem początkującym bajkerem);/ Pozdrawiam;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.