Skocz do zawartości

Author Racing Club!!

Żbik

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam

Posiadam AUTHOR BASIC 2009 , oczywiście nie jest to jakiś super rower ale dla mnie jest idealny :D Zawsze chciałem mieć porządny sprzęt i się dorobiłem :D Z chęcią dołączam do klubu AUTHOR :D Takie małe dane techniczne:

RAMA: aluminium 7005-T6 26"

WIDELEC: RST Capa ML (76 mm) blokada skoku

KORBA: SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 (170/175 mm)

PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9 mm)

PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Alivio

MANETKI: SHIMANO Alivio EZ (24 biegi)

KASETA: SHIMANO HG-30-8I (11-32)

PIASTY: QUANDO 32 otwory

HAMULCE: TEKTRO 37AL

OBRĘCZE: JALCO ATB 220 dwuścienne 32 otwory czarne

OPONY: MAXXIS Copper Head 26" x 2,00"

SIODEŁKO: AUTHOR Mega Top Eco

WAGA (kg): 13,25 (19")

Pozdrawiam Bartosz

• 4 tygodnie później...

To i Ja dodaję swojego Basic'a rocznik 2009 po lekkim retuszu:

RAMA: aluminium 7005-T6 26"

WIDELEC: RST Capa ML (76 mm) blokada skoku

KORBA: SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 (170/175 mm)

PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9 mm)

PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Alivio

MANETKI: SHIMANO Alivio EZ (24 biegi)

PIASTY: QUANDO 32 otwory

HAMULCE: Shimano Deore XT

OBRĘCZE: Mavic Crossride

OPONY: Kenda Karma26" x 2,00"

WAGA (kg): 12,2 ("19")

yyyl.jpg

54515527.jpg

Witam jestem tu nowy i na wejściu chciałem się przywitać , nazywam się Tomasz i pochodzę z Częstochowy . We wtorek będzie bo odbioru mój nowy rower który zakupiłem w salonie Cyclo Bike w Częstochowie . Jest to Author Dexter model 2010 w kolorze srebrnym :

RAMA: aluminium 7005-T6, 26"

WIDELEC: RST Gila TnL (100mm), blokada skoku

KORBA: SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 (170/175mm)

PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9mm)

PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Deore

MANETKI: SHIMANO Alivio (24 biegi)

PIASTY: QUANDO disc 32 otwory

HAMULCE: TEKTRO Auriga Comp tarczowe hydrauliczne 6"

OBRĘCZE: JALCO ATB 220 dwuścienne 32 otwory czarne

OPONY: MAXXIS Copper Head 26"x2,00"

Idzie lato i postanowiłem popracować nad swoją kondycją , dlatego też zakupiłem ten rower . Będzie on mi służył do przejażdżek po lesie , trochę po szocie , ale w większości tereny lekko błotniste i piaszczyste , ponieważ mieszkam kilkadziesiąt metrów od brzegu rzeki Warty , i to jest mój typowy szlak rowerowy którym jeżdżę . Mam nadzieję że Author Dexter jest to dobry wybór i spełni moje oczekiwania . Do tej pory jeździłem na ponad 12 letnim rowerze który dostałem na komunie , wytrzymał do tego czasu , ale niestety jest już trochę za mały , więc postanowiłem kupić coś większego .

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

To i ja może się przywitam w nowym klubie :)

Author Egoist 2011

Bottle Cage: (Koszyk na bidon) Author 60

Brake (Front): (Hamulec przedni) Avid Juicy 7 382

Brake (Rear): (Hamulec tylny) Avid Elixir R 445

Cables: (Pancerze i linki) Jagwire 150

Cassette: (Kaseta) Sram 11-28 240

Chain: (łanńuch) Sram PC-991 260

Crankset: (Korby) Shimano XT 898

Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano XT FD-M771 160

Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Sram X.7 241

Fork: (Widelec) Rock Shox SID Team tappered 1473

Frame: (Rama) Author Egoist 1795

Grips: (Gripy) Sram X.0 199

Handlebar: (Kierownica) Boplight 155

Handlebar Tape: (Owijka) pianki 20

Headset: (Stery) 82

Pedals: (Pedały) Exustar E-PM25 283

Seat: (Siodło) Selle Italia SLR TT 141

Seatpost: (Sztyca) Accent 31,6 300mm 202

Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Author 36

Skewers: (Zaciski koł) Dartmoor Bolt-on 68

Spacers: (Podkładki pod mostek) 8

Starnut: (Gwiazdka) 9

Stem: (Mostek) Boplight 131

Tire (Front): (Opona przednia) IRC Mibro 478

Tire (Rear): (Opona tylna) IRC Mibro 434

Top Cap: (Top cap) 16

Tubes: (Dętki) 2x Maxiss Ultralight 260

Wheel Front: (Koło przednie) 764

-Hub: (Piasta) Chosen

-Rim: (Obręcz) Mavic XC717

-Spokes: (Szprychy) DT Revolution

-Nipples: (Nyple) DT alu prolock

-Rim tape: (Opaska) noname

Wheel Rear: (Koło tylne) 933

-Hub: (Piasta) Novatec D712

-Rim: (Obręcz) Mavic XM317

-Spokes: (Szprychy) DT Revolution

-Nipples: (Nyple) DT mosiężne

-Rim tape: (Opaska) no name

Suma ok. 10 600 [g]

Dokładne informacje jak zważę na wadze.

IMG_1696-1.JPG

• Mod Team

Pierwsze wrażenie jest jak najbardziej pozytywne. Pominę aspekt wizualny bo ten pozostawia wiele do życzenia :whistling: Skupię się natomiast nad samym podejściem technicznym porównując tę ramę do mojej poprzedniej Poison Zyankali.

Rama przez samą swoją masę 1796g powinna gwarantować sztywność i tak rzeczywiście jest. Jest zdecydowanie sztywniejsza od Poisona. Ma inną geometrię nazwę ją "wyścigową" która idealnie sprawdza się na podjazdach, niestety jest i druga strona medalu. Moje pierwsze zjazdy na tej ramie były dla mnie lekko dziwne kiedy musiałem bardziej niż to było w Zyankali przenieść ciężar ciała za siodełko. Póki co na ramę nie narzekam. Lakier jest dobrej jakości nie ma odprysków, zadrapań etc. Spawy wyglądają ładnie, choć szkoda że w tej cenie nie dali polerowanych, takie zboczenie po poisonie.

Oby wytrzymała mi więcej niż trucizna...

Panowie przymierzam się do wymiany amora i mam dylemat ponieważ w moim Basicu mam "80", czy jak zmienię na 100mm np. Epicona to bardzo zmieni mi się geometria? Czy może jednak rozglądać się za jakąś osiemdziesiątką? (Aeris Sport bardzo by mi pasował ale praktycznie nie można go dostać).

• Mod Team

Zakładając amorek "setkę" zmniejszysz kąt główki ramy i nieco zmniejszysz kąt rury podsiodłowej. W mojej jednak opinii zmiany nie powinny drastycznie wpłynąć na jazdę- rower może stać się nieco stabilniejszy na zjazdach, może nieco wolniej reagować na ruchy kierownicą, może tez nieco gorzej podjeżdżać. Epicon jest dobrym pomysłem choćby ze względu na możliwość zmiany skoku - jeśli skok 100 mm będzie powodował zbyt duże problemy ( aczkolwiek nie sądzę) zawsze możesz zmienić skok na 80 mm.

jeśli skok 100 mm będzie powodował zbyt duże problemy ( aczkolwiek nie sądzę) zawsze możesz zmienić skok na 80 mm.

wszystko zależy tak naprawdę od amorka bo jedna 100tka nie jest równa drugiej. czasem można zwiększyć skok praktycznie nie zmieniając geometrii, bo są amorki, które chowają się praktycznie po samą koronę;)

• 2 tygodnie później...

dołączam do grona jednośladów author

Basic model 2009 zakupiony na niemieckim ebay za 239,2e wraz z rogami

z pokładowe sprzęty które zostały zmienione to

amor na: Rock Shox Tora 302 Coil U-Turn Poplock 2010

kierownica na: Accent Flatbar 25,4mm

mostek na: Accent AS-35 AH 90mm

46311e5b7252bf49m.jpg

ce68da0b1d32fa17m.jpg

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • Mod Team

@Jambo, jestem posiadaczem ramy Author Egoist 2011 od lutego tego roku. Przejechałem na niej ok. 4 000 km, 50/50 teren/asfalt. Rama była na kilku maratonach i wyścigach oraz wypadzie w góry. Mimo, że to rama sportowa, montowałem również do niej sakwy i jeździłem z sakwami.

W mojej opinii rama jest niezła. Nie kosztuję dużo, dzięki czemu przeciętny zjadacz chleba może pozwolić sobie na kupno sportowej ramy. Masa mojego egzemplarza nie powaliła mnie na kolana 1790g 20,5" to niestety trochę za dużo. Rama stara zrekompensować swoją nadwagę dobrą sztywnością boczną. Jest na dobrym lub nawet bardzo dobrym poziomie w porównaniu z moją poprzednią ramą Poison Zyankali. Miło by było gdyby spawy były polerowane, niestety nie są. Całe szczęście, że spaw jest chociaż ładnie nałożony. Dobrej jakości lakier, zdecydowanie lepszy niż w Poisonach, dobra sportowa geometria to zdecydowane atuty tej ramy.

Ciężko jest mi zakwalifikować poszerzaną główkę ramy, nie potrafię się określić czy to zaleta czy wada. Może i ona rzeczywiście podnosi sztywność całej konstrukcji, ale bardzo mocno utrudnia (przynajmniej na chwilę obecną w Polsce) kupno amortyzatora.

Na koniec dodam kilka zdjęć na zachętę :)

img16961o.th.jpgimg3522eh.th.jpgimg4639nn.th.jpg

• Mod Team

W zestawie z rama nie otrzymałem takiego adaptera. Jednak są one do kupienia u nas w Łodzi.

Franio rzeczywiście byłem ostatni raz w Sandomierzu, później nie było i czasu i pieniędzy, z czego generalnie to drugie było największym problemem :(

• Mod Team

W takim razie odkładaj drobne do skarbonki, to na przyszły sezon się uzbiera. :P

Zresztą oglądałem zdjęcia ze starszych maratonów i widziałem cię często na podium, więc teraz też wygrasz kilka maratonów, sprzedasz nagrody i kasa się zwróci. B)

• Mod Team

Odkładam, ale czasem wyskakują tak niespodziewane wydatki, że wszystkie oszczędności są przeznaczane właśnie na nie. Zobaczymy co przyszły sezon przyniesie. Nie wiem czy nie wrócę na łatwiejsze trasy, żeby dziewczyna mogła też sobie pojeździć, a żeby od razu nie zrazić ją maratonami górskimi które są po prostu trudne i wyczerpujące ;) Chciałbym częściej zawitać w świętokrzyskie bo tutejsze trasy są po prostu świetne. Szczególnie trasy ŚLR :D

Wracając do tematu, niedługo szykuje małą modernizacje zużytego sprzętu w moim Authorze, wkrótce zdjęcia.... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...