MCT Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam serdecznie! Niedługo dołączę do klubu. Moja Obecna rama pękła i od piątku będę posiadaczem Egoista rocznik 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Dobry wybór, ja za to planuje również wymianę sprzętu i jeśli dobrze pójdzie to od piątku będę posiadaczem ramki Author A-Ray Plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nerfin Napisano 1 Maja 2011 Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Witam Posiadam AUTHOR BASIC 2009 , oczywiście nie jest to jakiś super rower ale dla mnie jest idealny Zawsze chciałem mieć porządny sprzęt i się dorobiłem Z chęcią dołączam do klubu AUTHOR Takie małe dane techniczne: RAMA: aluminium 7005-T6 26" WIDELEC: RST Capa ML (76 mm) blokada skoku KORBA: SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 (170/175 mm) PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9 mm) PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Alivio MANETKI: SHIMANO Alivio EZ (24 biegi) KASETA: SHIMANO HG-30-8I (11-32) PIASTY: QUANDO 32 otwory HAMULCE: TEKTRO 37AL OBRĘCZE: JALCO ATB 220 dwuścienne 32 otwory czarne OPONY: MAXXIS Copper Head 26" x 2,00" SIODEŁKO: AUTHOR Mega Top Eco WAGA (kg): 13,25 (19") Pozdrawiam Bartosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kusch Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 To i Ja dodaję swojego Basic'a rocznik 2009 po lekkim retuszu: RAMA: aluminium 7005-T6 26" WIDELEC: RST Capa ML (76 mm) blokada skoku KORBA: SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 (170/175 mm) PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9 mm) PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Alivio MANETKI: SHIMANO Alivio EZ (24 biegi) KASETA: SHIMANO HG-30-8I (11-32) PIASTY: QUANDO 32 otwory HAMULCE: Shimano Deore XT OBRĘCZE: Mavic Crossride OPONY: Kenda Karma26" x 2,00" SIODEŁKO: AUTHOR Mega Top Eco WAGA (kg): 12,2 ("19") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkaz016 Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Witam jestem tu nowy i na wejściu chciałem się przywitać , nazywam się Tomasz i pochodzę z Częstochowy . We wtorek będzie bo odbioru mój nowy rower który zakupiłem w salonie Cyclo Bike w Częstochowie . Jest to Author Dexter model 2010 w kolorze srebrnym : RAMA: aluminium 7005-T6, 26" WIDELEC: RST Gila TnL (100mm), blokada skoku KORBA: SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 (170/175mm) PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Acera (34,9mm) PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO Deore MANETKI: SHIMANO Alivio (24 biegi) KASETA: SHIMANO HG-30-8I (11-32) PIASTY: QUANDO disc 32 otwory HAMULCE: TEKTRO Auriga Comp tarczowe hydrauliczne 6" OBRĘCZE: JALCO ATB 220 dwuścienne 32 otwory czarne OPONY: MAXXIS Copper Head 26"x2,00" SIODEŁKO: AUTHOR Mega Top Eco Idzie lato i postanowiłem popracować nad swoją kondycją , dlatego też zakupiłem ten rower . Będzie on mi służył do przejażdżek po lesie , trochę po szocie , ale w większości tereny lekko błotniste i piaszczyste , ponieważ mieszkam kilkadziesiąt metrów od brzegu rzeki Warty , i to jest mój typowy szlak rowerowy którym jeżdżę . Mam nadzieję że Author Dexter jest to dobry wybór i spełni moje oczekiwania . Do tej pory jeździłem na ponad 12 letnim rowerze który dostałem na komunie , wytrzymał do tego czasu , ale niestety jest już trochę za mały , więc postanowiłem kupić coś większego . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 To i ja może się przywitam w nowym klubie Author Egoist 2011 Bottle Cage: (Koszyk na bidon) Author 60 Brake (Front): (Hamulec przedni) Avid Juicy 7 382 Brake (Rear): (Hamulec tylny) Avid Elixir R 445 Cables: (Pancerze i linki) Jagwire 150 Cassette: (Kaseta) Sram 11-28 240 Chain: (łanńuch) Sram PC-991 260 Crankset: (Korby) Shimano XT 898 Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano XT FD-M771 160 Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Sram X.7 241 Fork: (Widelec) Rock Shox SID Team tappered 1473 Frame: (Rama) Author Egoist 1795 Grips: (Gripy) Sram X.0 199 Handlebar: (Kierownica) Boplight 155 Handlebar Tape: (Owijka) pianki 20 Headset: (Stery) 82 Pedals: (Pedały) Exustar E-PM25 283 Seat: (Siodło) Selle Italia SLR TT 141 Seatpost: (Sztyca) Accent 31,6 300mm 202 Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Author 36 Skewers: (Zaciski koł) Dartmoor Bolt-on 68 Spacers: (Podkładki pod mostek) 8 Starnut: (Gwiazdka) 9 Stem: (Mostek) Boplight 131 Tire (Front): (Opona przednia) IRC Mibro 478 Tire (Rear): (Opona tylna) IRC Mibro 434 Top Cap: (Top cap) 16 Tubes: (Dętki) 2x Maxiss Ultralight 260 Wheel Front: (Koło przednie) 764 -Hub: (Piasta) Chosen -Rim: (Obręcz) Mavic XC717 -Spokes: (Szprychy) DT Revolution -Nipples: (Nyple) DT alu prolock -Rim tape: (Opaska) noname Wheel Rear: (Koło tylne) 933 -Hub: (Piasta) Novatec D712 -Rim: (Obręcz) Mavic XM317 -Spokes: (Szprychy) DT Revolution -Nipples: (Nyple) DT mosiężne -Rim tape: (Opaska) no name Suma ok. 10 600 [g] Dokładne informacje jak zważę na wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 9 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Pixon, coś zdjęcia pobrać nie można- wyskakuje ,że nie mam uprawnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Jakieś pierwsze wrażenia odnośnie użytkowania ramki?;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 9 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Mnie fotka wyskoczyła bez żadnych problemów. Rowerek zacnie się prezentuje, ładna rama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Pierwsze wrażenie jest jak najbardziej pozytywne. Pominę aspekt wizualny bo ten pozostawia wiele do życzenia Skupię się natomiast nad samym podejściem technicznym porównując tę ramę do mojej poprzedniej Poison Zyankali. Rama przez samą swoją masę 1796g powinna gwarantować sztywność i tak rzeczywiście jest. Jest zdecydowanie sztywniejsza od Poisona. Ma inną geometrię nazwę ją "wyścigową" która idealnie sprawdza się na podjazdach, niestety jest i druga strona medalu. Moje pierwsze zjazdy na tej ramie były dla mnie lekko dziwne kiedy musiałem bardziej niż to było w Zyankali przenieść ciężar ciała za siodełko. Póki co na ramę nie narzekam. Lakier jest dobrej jakości nie ma odprysków, zadrapań etc. Spawy wyglądają ładnie, choć szkoda że w tej cenie nie dali polerowanych, takie zboczenie po poisonie. Oby wytrzymała mi więcej niż trucizna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kusch Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Panowie przymierzam się do wymiany amora i mam dylemat ponieważ w moim Basicu mam "80", czy jak zmienię na 100mm np. Epicona to bardzo zmieni mi się geometria? Czy może jednak rozglądać się za jakąś osiemdziesiątką? (Aeris Sport bardzo by mi pasował ale praktycznie nie można go dostać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 12 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Zakładając amorek "setkę" zmniejszysz kąt główki ramy i nieco zmniejszysz kąt rury podsiodłowej. W mojej jednak opinii zmiany nie powinny drastycznie wpłynąć na jazdę- rower może stać się nieco stabilniejszy na zjazdach, może nieco wolniej reagować na ruchy kierownicą, może tez nieco gorzej podjeżdżać. Epicon jest dobrym pomysłem choćby ze względu na możliwość zmiany skoku - jeśli skok 100 mm będzie powodował zbyt duże problemy ( aczkolwiek nie sądzę) zawsze możesz zmienić skok na 80 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 17 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Mnie fotka wyskoczyła bez żadnych problemów. Teraz nawet nie próbuj nie podejść na ŚLR'ze wiedząc jak mój rower wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 jeśli skok 100 mm będzie powodował zbyt duże problemy ( aczkolwiek nie sądzę) zawsze możesz zmienić skok na 80 mm. wszystko zależy tak naprawdę od amorka bo jedna 100tka nie jest równa drugiej. czasem można zwiększyć skok praktycznie nie zmieniając geometrii, bo są amorki, które chowają się praktycznie po samą koronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurislawek Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 dołączam do grona jednośladów author Basic model 2009 zakupiony na niemieckim ebay za 239,2e wraz z rogami z pokładowe sprzęty które zostały zmienione to amor na: Rock Shox Tora 302 Coil U-Turn Poplock 2010 kierownica na: Accent Flatbar 25,4mm mostek na: Accent AS-35 AH 90mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurislawek Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 mała zmiana w długości rogów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 25 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Coś dla fanów Authora i wyznawców Facebooka;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jambo Napisano 27 Września 2011 Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Panowie dzis niestety pekla mi rama Gianta'a wiec konieczna jest zmiana. Przymierzam sie do kupna ramy Author Egoist , jakies opinie na temat tej ramy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 27 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Września 2011 @Jambo, jestem posiadaczem ramy Author Egoist 2011 od lutego tego roku. Przejechałem na niej ok. 4 000 km, 50/50 teren/asfalt. Rama była na kilku maratonach i wyścigach oraz wypadzie w góry. Mimo, że to rama sportowa, montowałem również do niej sakwy i jeździłem z sakwami. W mojej opinii rama jest niezła. Nie kosztuję dużo, dzięki czemu przeciętny zjadacz chleba może pozwolić sobie na kupno sportowej ramy. Masa mojego egzemplarza nie powaliła mnie na kolana 1790g 20,5" to niestety trochę za dużo. Rama stara zrekompensować swoją nadwagę dobrą sztywnością boczną. Jest na dobrym lub nawet bardzo dobrym poziomie w porównaniu z moją poprzednią ramą Poison Zyankali. Miło by było gdyby spawy były polerowane, niestety nie są. Całe szczęście, że spaw jest chociaż ładnie nałożony. Dobrej jakości lakier, zdecydowanie lepszy niż w Poisonach, dobra sportowa geometria to zdecydowane atuty tej ramy. Ciężko jest mi zakwalifikować poszerzaną główkę ramy, nie potrafię się określić czy to zaleta czy wada. Może i ona rzeczywiście podnosi sztywność całej konstrukcji, ale bardzo mocno utrudnia (przynajmniej na chwilę obecną w Polsce) kupno amortyzatora. Na koniec dodam kilka zdjęć na zachętę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jambo Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Dzieki wielkie za recezje. Powiedz mi jeszcze jak wyglada sprawa a zamontowaniem amortyzatora , obecnie posiadam Manitou r7 pro z rura 1 1/8 , a Egoist ma głowke w standardzie Tapered (dół 1.5, góra 1 1/8). Zmienić stery ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 O ile pamiętam to samą ramę kupuje się już w komplecie ze sterami, a one mają dodatkowy adapter na 1/1/8 cala więc nie ma problemu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 28 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Teraz nawet nie próbuj nie podejść na ŚLR'ze wiedząc jak mój rower wygląda Nie mogłem podejść, bo ciebie (ani twojego roweru) nigdy nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2011 W zestawie z rama nie otrzymałem takiego adaptera. Jednak są one do kupienia u nas w Łodzi. Franio rzeczywiście byłem ostatni raz w Sandomierzu, później nie było i czasu i pieniędzy, z czego generalnie to drugie było największym problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 28 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2011 W takim razie odkładaj drobne do skarbonki, to na przyszły sezon się uzbiera. Zresztą oglądałem zdjęcia ze starszych maratonów i widziałem cię często na podium, więc teraz też wygrasz kilka maratonów, sprzedasz nagrody i kasa się zwróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Odkładam, ale czasem wyskakują tak niespodziewane wydatki, że wszystkie oszczędności są przeznaczane właśnie na nie. Zobaczymy co przyszły sezon przyniesie. Nie wiem czy nie wrócę na łatwiejsze trasy, żeby dziewczyna mogła też sobie pojeździć, a żeby od razu nie zrazić ją maratonami górskimi które są po prostu trudne i wyczerpujące Chciałbym częściej zawitać w świętokrzyskie bo tutejsze trasy są po prostu świetne. Szczególnie trasy ŚLR Wracając do tematu, niedługo szykuje małą modernizacje zużytego sprzętu w moim Authorze, wkrótce zdjęcia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.