lotr16 Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Ostatnio zrobiłem parę zmian w swoim Authorku. Z poważniejszych to: amora(Manitou Axel) na FOX F32 RL, koła ze składanych na Mavic Crossride i tarcze na Accent Blade Titanium. Zmiany odczyłem bardzo pozytywnie, ponieważ udało mi się zbić 1,7kg. Teraz rowerek waży 12kg. Zdjęcia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Po co Ci w tym amorze gruba ośka, przecież masz tylko 100mm skoku???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotr16 Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Wiem wiem, kupiłem ten amor, bo była okazja. Przy okazji kółka wymieniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Nie za długie pancerze przy kierownicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario77 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Witam wszystkich ! W czasach kiedy kupowałem swój model ładnych parę lat temu, była to marka wydawało mi się, że dość popularna. Teraz już słychać o niej mniej lub wcale. Ale do rzeczy, jestem posiadaczem modelu Author Modus, bodajże z roku 2002, wybaczcie ale nie przywiązuje zbyt dużej uwagi do liczb, w czerwonym malowaniu i żółtym napisie. Wyposażony jest w widelec RockShox Judy XC, hamulce v-braki, sram 9.0-tył, LX-przód, obręcze Ritchey. Obecnie na oponach Panaracer Cinder 2.1. W międzyczasie wymieniłem mostek na krótki Truativa i wyższą kierę. Waga jego oscyluje ok +/-13,5 kg z chyba większym naciskiem na +. Ponieważ ze względów finansowych musiałem porzucić sporty motorowe, wróciłem do korzeni czyli roweru, a ponieważ długo na tyłku nie potrafię usiedzieć zaraz znalazłem sobie sposób na to by się sponiewierać. Wybrałem się na XC do Bielawy, ale okazało się, że jednak na razie to jest porywanie się z motyką na słońce, później zaliczyłem Mazovie w Krakowie... i to jest to co w tej chwili wzbudza u mnie szybsze bicie serca. Kończąc ten wywód chciałbym zasięgnąć Waszej opinii czy ten rower/rama jest dobrą bazą do dalszej rozbudowy z zamiarem jazy w maratonach? Czy da się zejść z wagą gdzieś w okolice 11kg? Czy dać sobie z tym spokój, sprzedać go dołożyć i kupić coś gotowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 18 Września 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Jakby ktoś był zainteresowany- kilka zdjęć nowych Authorów na 2011 pokazanych na Eurobike. http://mtbs.cz/kategorie/mtbs-foto-redakcni-technika/album/7412 Mario77- ciężko określić potencjał Twojego roweru- dla przykładu Twoje Panaracery mogą ważyć, w zależności od modelu, od 530 do 810 gram- przy tej drugiej wartości możesz niewielkim kosztem zyskać 0,5 kg. Zamieść rozpiskę wszystkich części , na jej podstawie można coś doradzić. Sprzedanie, dołożenie i kupienie czegoś nowego chyba i tak będziesz musiał brać pod uwagę- pytanie tylko ile będziesz w stanie uzbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario77 Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Mario77- ciężko określić potencjał Twojego roweru- dla przykładu Twoje Panaracery mogą ważyć, w zależności od modelu, od 530 do 810 gram- przy tej drugiej wartości możesz niewielkim kosztem zyskać 0,5 kg. Zamieść rozpiskę wszystkich części , na jej podstawie można coś doradzić. Sprzedanie, dołożenie i kupienie czegoś nowego chyba i tak będziesz musiał brać pod uwagę- pytanie tylko ile będziesz w stanie uzbierać. Rama - Author Modus Widelec - Rock Shox Judy XC Hamulce - v-braki Shimano LX Klamki h. - Tektro quartz Mostek - Truativ Hussefelt 4cm Kiera - Truativ XR Al66-triple butted Rogi - Accent Manetki przerzutek p/t obrotowe - SRAM 9.0 Sztyca - Ritchey Siodło - Author Infinity Przerzutka przód - Shimano Deore Przerzutka tył - SRAM 9.0 Korba - Shimano Deore Hollowtech Podały - Shimano SPD PD-M520 Felgi - przód Ritchey Rock Comp - tył Ritchey OCR COMP Opony - Panaracer Cinder 2.1 Piasty - Shimano Deore HB-M510 Viam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ja najpierw bym tam zmienił mostek (po co ci te 40 mm w xc ?)i koła lotr16 widziałem cię jak śmigałeś wczoraj po wodzisławiu, super rowerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario77 Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ja najpierw bym tam zmienił mostek (po co ci te 40 mm w xc ?)i koła Tak, na pierwszy ogień chciałem właśnie zmienić mostek i kiere. Jeździłem na tym raczej rekreacyjnie i krótszy mostek mi bardziej pasował razem z wyższą kierownicą. Nie pamiętam jaki był seryjny, ale planuje teraz dł. 100mm kąt +/-6', no i kierownica węższa. Kolejnym krokiem będą pewnie koła, wszak na redukcji masy rotacyjnej powinno się odczuć dużą różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 20 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Też jestem szczęśliwym posiadaczem Authorka(składany co prawda ale rama to chyba podstawa) i tak juz chyba zostanie.Po jakimś makrokeszu,koga myata,gint,accencie jest autor i bardzo mi się podoba.Trochę przyciężki ale coś można pewnie urwać.Ciekawe jak zmienię opony z hutchinson rock na schwalbe itd... ]http://picasaweb.goo...feat=directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 To teraz mój Author Instinct : Bar Ends: Ritchey WCS - 64g Bottle Cage: X-Tasy - 46g Brake (Front): Hayes Stroker Ryde - 278g Brake (Rear): Hayes Stroker Ryde - 328g Brake Levers: Hayes Cables: Author - 100g Cassette: Shimano XT - 265g Chain: Shimano XT - 273g Crankset: Truvativ Stylo with BB- 890g Derlr (Front): XT - 146g Derlr (Rear): Sram X-9 - 224g Fork: Manitou R7 Super 80mm - 1514g Frame: Author Intinct Triple Butted Dural R6 - 1640g Grips: Author - 36g Handlebar: Ritchey WCS Carbon - 146g Headset: Ritchey Zero Logic Semi-Integ - 110g Pedals: Shimano PD520 - 375g Rotors: Shimano SLX - 300g Seat: Selle Italia SLR XP - 175g Seatpost: Thompson Elite - Ti Bolts - 236g Seatpost clamp: Author 34.9 - 24g Shifters: Sram X-9 - 284g Skewers: Dartmor Bolt - 69g Spacers: 3x5mm - 9g Stem: Smica 31,8- 120g Tire (Front): Panaracer Razer XC - 496g Tire (Rear): Panaracer Razer XC - 478g Top Cap: Ritchey - 7g Tubes: NoTubes Stans Tubeless System 50g of seal/wheel+tape - 120g Wheel Front: - 704g -Hub: Shimano XTR Cl - 145g -Rim: NoTubes ZTR Olympic - 349g -Spokes: Sapim Race - 180g -Nipples: Steel - 30g Wheel Rear: - 832g -Hub: Shimano XTR Cl - 272g -Rim: NoTubes ZTR Olympic - 350g -Spokes: Sapim Race - 180g -Nipples: Steel - 30g Total: 10250-10300g Author Intinct Tunned Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Gratuluję, za######isty rowerek Gratuluję, za######isty rowerek i jeszcze masz potencjał żeby urwać tu i tam kilka gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 to się ciesze i słucham co byś zmienił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Ja to bym w nim zmienił pedały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Złe pytanie zadałeś Nie "Co zmienić?" tylko "Za ile coś zmienić?" Na pewno zacząłbym od pedałów. Minimum to nieśmiertelne 540'stki albo Exustary. Później kierownica - na prostej i wąskiej kierze możesz dojść do około 100 gram. Korby też masz ciężkie - pospolite XT będzie lżejsze. Jak masz więcej kasy to możesz się rzucić na XTR'a albo rzadziej spotykane Aerozine. Hamulce też najlżejsze nie są, ale powiedzmy, że tu jest stosunkowo mało do urwania niskim kosztem. To tak wstępnie EDIT: Podałem rzeczy, które faktycznie są dość ciężkie, a propozycje nie są totalnie z kosmosu, cenowo. Bo wiadomo, że zawsze można lżej, tylko jakim kosztem...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Co do kiery to planuje kupić łamana i wypieprzyć rogi. Ne pedałach aż tak dużo się nie zejdzie, a lepiej jeździć na pewnych. Co do korby to myślałem kiedyś o XTR, ale późniejsza wymiana blatów to porażka. Najprawdopodobniej zakupie Truvativa jakiegoś Stylo albo Noir, bo tych kilku zabiegach myślę ze dobrnę do granicy 10kg:D Mniej mi nie trzeba:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 siodełko: SLR TT +40g do przodu pedały: Exustar EPM-25 100g! Pedały mają najlepszy stosunek zysku [g] w przeliczeniu na wydane zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Przecież nie musisz kupować blatów XTR. Możesz kupić jakiekolwiek inne. A co do pedałów to zgadzam się z Pixonem w całej rozciągłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Ale jak kupi inne to będą cięższe niż xtr i cała wymiana dla masy pójdzie sobie pojeździć, a stosunek g/zł będzie jeszcze mniej korzystny... fakt, sztywność pozostanie, ale konia z rzędem osobie która odróżni korbę xt od xtr gdy będzie musiała ocenić tylko jeżdżąc kiedy korba będzie szczelnie obklejona czarną taśmą, żeby wykluczyć efekt placebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Zostanę chyba mimo wszystko przy Truvativie A tak pytanko z innej beczki, jeździ ktoś w teamowych ciuchach Authora? Jak wypadają one jakościowo? Bluza i spodenki mnie interesują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 @senjiro Zmień triggery na gripy, kasetę na SLX 11-28, załóż zębatkę 32z od XT/SLX a urwiesz parę gram W tym sezonie sam zamierzam założyć EMP-25 (100 gram się urwie, hehe). A tak ogólnie ładny bike. Gratki @mario77 Nie taka zanikająca marka, u GG co dziesiąty rower był Authora: Dominujące firmy rowerowe MTBM (tylko 16 marek), dane w %Merida 16.3 Giant 12.6 Author 10.2 Scott 10.0 Trek 9.2 Kellys 8.5 Specialized 8.4 Kross 5.1 Cube 4.7 Cannondale 3.5 KTM 3.3 Corratec 2.6 Gary Fisher 2.4 Felt 1.3 Wheeler 1.1 Rocky Mountain 0.8 za: http://www.mtbforum....topic=7046&st=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Widzę że Merida wysoko bardzo. Co do GG to Dobre Sklepy Rowerowe są współsponsorem tego cyklu, ale mimo wszystko 3cie miejsce Authora cieszy. Co do girpów to już na nich jeździłem i zdecydowanie zostanę przy triggerach, a pomysł z kasetą przedni:D Co do EMP-25 to są oczywiście kompatybilne z blokami Shimano? Co do pedałów to nie orientuje się ktoś czy te Authora są ważone z blokami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Co do EMP-25 to są oczywiście kompatybilne z blokami Shimano? Jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 A tak z innej beczki bo pojawił się temat odnośnie zakupu roweru: http://www.forumrowerowe.org/topic/81293-rower-mtb-xc-wybor/page__pid__805536#entry805536 Sagit77 strasznie krytykuje Solutiona co wydaje mi się troszkę dziwne bo nie uważam żeby był to zły rower. Może jakiś użytkownik mógłbym się wypowiedzieć na temat Solutiona lub Basica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 No cóż. Takie miałem doświadczenia z moim rowerem. Nic nie zmyślam. Problemy miałem raczej z niskimi grupami osprzętu Shimano (tylna i przednia przerzutka - Acera i Altus). Po za tym urwane mocowanie pancerza nad przednią przerzutką, ale to było dosyć wrażliwe miejsce. Po wymianie osprzętu na wyższej klasy jestem już zadowolony . W końcu wielu z nas czuje potrzebę modernizacji roweru, dostosowania do swoich potrzeb. Jeśli już chodzi o samą konstrukcję Authora to bardzo odpowiada mi rama z tego modelu. Sztywna, wytrzymała i dobrze prezentuje się wizualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.