Skocz do zawartości

Author Racing Club!!

Żbik

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zrobiłem parę zmian w swoim Authorku.

Z poważniejszych to: amora(Manitou Axel) na FOX F32 RL, koła ze składanych na Mavic Crossride i tarcze na Accent Blade Titanium. Zmiany odczyłem bardzo pozytywnie, ponieważ udało mi się zbić 1,7kg. Teraz rowerek waży 12kg.

Zdjęcia:

dsc05883b.jpg

dsc05889v.jpg

dsc05892.jpg

dsc05893y.jpg

dsc05894l.jpg

dsc05897.jpg

dsc05901.jpg

dsc05906r.jpg

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich !

W czasach kiedy kupowałem swój model ładnych parę lat temu, była to marka wydawało mi się, że dość popularna. Teraz już słychać o niej mniej lub wcale. Ale do rzeczy, jestem posiadaczem modelu Author Modus, bodajże z roku 2002, wybaczcie ale nie przywiązuje zbyt dużej uwagi do liczb, w czerwonym malowaniu i żółtym napisie. Wyposażony jest w widelec RockShox Judy XC, hamulce v-braki, sram 9.0-tył, LX-przód, obręcze Ritchey. Obecnie na oponach Panaracer Cinder 2.1. W międzyczasie wymieniłem mostek na krótki Truativa i wyższą kierę. Waga jego oscyluje ok +/-13,5 kg z chyba większym naciskiem na +. Ponieważ ze względów finansowych musiałem porzucić sporty motorowe, wróciłem do korzeni czyli roweru, a ponieważ długo na tyłku nie potrafię usiedzieć zaraz znalazłem sobie sposób na to by się sponiewierać. Wybrałem się na XC do Bielawy, ale okazało się, że jednak na razie to jest porywanie się z motyką na słońce, później zaliczyłem Mazovie w Krakowie... i to jest to co w tej chwili wzbudza u mnie szybsze bicie serca. Kończąc ten wywód chciałbym zasięgnąć Waszej opinii czy ten rower/rama jest dobrą bazą do dalszej rozbudowy z zamiarem jazy w maratonach? Czy da się zejść z wagą gdzieś w okolice 11kg? Czy dać sobie z tym spokój, sprzedać go dołożyć i kupić coś gotowego?

• Mod Team

Jakby ktoś był zainteresowany- kilka zdjęć nowych Authorów na 2011 pokazanych na Eurobike.

http://mtbs.cz/kategorie/mtbs-foto-redakcni-technika/album/7412

Mario77- ciężko określić potencjał Twojego roweru- dla przykładu Twoje Panaracery mogą ważyć, w zależności od modelu, od 530 do 810 gram- przy tej drugiej wartości możesz niewielkim kosztem zyskać 0,5 kg.

Zamieść rozpiskę wszystkich części , na jej podstawie można coś doradzić.

Sprzedanie, dołożenie i kupienie czegoś nowego chyba i tak będziesz musiał brać pod uwagę- pytanie tylko ile będziesz w stanie uzbierać.

Mario77- ciężko określić potencjał Twojego roweru- dla przykładu Twoje Panaracery mogą ważyć, w zależności od modelu, od 530 do 810 gram- przy tej drugiej wartości możesz niewielkim kosztem zyskać 0,5 kg.

Zamieść rozpiskę wszystkich części , na jej podstawie można coś doradzić.

Sprzedanie, dołożenie i kupienie czegoś nowego chyba i tak będziesz musiał brać pod uwagę- pytanie tylko ile będziesz w stanie uzbierać.

Rama - Author Modus

Widelec - Rock Shox Judy XC

Hamulce - v-braki Shimano LX

Klamki h. - Tektro quartz

Mostek - Truativ Hussefelt 4cm

Kiera - Truativ XR Al66-triple butted

Rogi - Accent

Manetki przerzutek p/t obrotowe - SRAM 9.0

Sztyca - Ritchey

Siodło - Author Infinity

Przerzutka przód - Shimano Deore

Przerzutka tył - SRAM 9.0

Korba - Shimano Deore Hollowtech

Podały - Shimano SPD PD-M520

Felgi - przód Ritchey Rock Comp

- tył Ritchey OCR COMP

Opony - Panaracer Cinder 2.1

Piasty - Shimano Deore HB-M510 Viam

Ja najpierw bym tam zmienił mostek (po co ci te 40 mm w xc ?)i koła

Tak, na pierwszy ogień chciałem właśnie zmienić mostek i kiere. Jeździłem na tym raczej rekreacyjnie i krótszy mostek mi bardziej pasował razem z wyższą kierownicą. Nie pamiętam jaki był seryjny, ale planuje teraz dł. 100mm kąt +/-6', no i kierownica węższa. Kolejnym krokiem będą pewnie koła, wszak na redukcji masy rotacyjnej powinno się odczuć dużą różnicę.

• 1 miesiąc temu...

Też jestem szczęśliwym posiadaczem Authorka(składany co prawda ale rama to chyba podstawa):rolleyes: i tak juz chyba zostanie.Po jakimś makrokeszu,koga myata,gint,accencie jest autor i bardzo mi się podoba.Trochę przyciężki ale coś można pewnie urwać.Ciekawe jak zmienię opony z hutchinson rock na schwalbe itd...

]http://picasaweb.goo...feat=directlink

To teraz mój Author Instinct :

Bar Ends: Ritchey WCS - 64g

Bottle Cage: X-Tasy - 46g

Brake (Front): Hayes Stroker Ryde - 278g

Brake (Rear): Hayes Stroker Ryde - 328g

Brake Levers: Hayes

Cables: Author - 100g

Cassette: Shimano XT - 265g

Chain: Shimano XT - 273g

Crankset: Truvativ Stylo with BB- 890g

Derlr (Front): XT - 146g

Derlr (Rear): Sram X-9 - 224g

Fork: Manitou R7 Super 80mm - 1514g

Frame: Author Intinct Triple Butted Dural R6 - 1640g

Grips: Author - 36g

Handlebar: Ritchey WCS Carbon - 146g

Headset: Ritchey Zero Logic Semi-Integ - 110g

Pedals: Shimano PD520 - 375g

Rotors: Shimano SLX - 300g

Seat: Selle Italia SLR XP - 175g

Seatpost: Thompson Elite - Ti Bolts - 236g

Seatpost clamp: Author 34.9 - 24g

Shifters: Sram X-9 - 284g

Skewers: Dartmor Bolt - 69g

Spacers: 3x5mm - 9g

Stem: Smica 31,8- 120g

Tire (Front): Panaracer Razer XC - 496g

Tire (Rear): Panaracer Razer XC - 478g

Top Cap: Ritchey - 7g

Tubes: NoTubes Stans Tubeless System 50g of seal/wheel+tape - 120g

Wheel Front: - 704g

-Hub: Shimano XTR Cl - 145g

-Rim: NoTubes ZTR Olympic - 349g

-Spokes: Sapim Race - 180g

-Nipples: Steel - 30g

Wheel Rear: - 832g

-Hub: Shimano XTR Cl - 272g

-Rim: NoTubes ZTR Olympic - 350g

-Spokes: Sapim Race - 180g

-Nipples: Steel - 30g

Total: 10250-10300g

pb200004d.th.jpg

Author Intinct Tunned

• 1 miesiąc temu...

Złe pytanie zadałeś :D Nie "Co zmienić?" tylko "Za ile coś zmienić?" :) Na pewno zacząłbym od pedałów. Minimum to nieśmiertelne 540'stki albo Exustary. Później kierownica - na prostej i wąskiej kierze możesz dojść do około 100 gram. Korby też masz ciężkie - pospolite XT będzie lżejsze. Jak masz więcej kasy to możesz się rzucić na XTR'a albo rzadziej spotykane Aerozine. Hamulce też najlżejsze nie są, ale powiedzmy, że tu jest stosunkowo mało do urwania niskim kosztem. To tak wstępnie :)

EDIT: Podałem rzeczy, które faktycznie są dość ciężkie, a propozycje nie są totalnie z kosmosu, cenowo. Bo wiadomo, że zawsze można lżej, tylko jakim kosztem...?

Co do kiery to planuje kupić łamana i wypieprzyć rogi. Ne pedałach aż tak dużo się nie zejdzie, a lepiej jeździć na pewnych. Co do korby to myślałem kiedyś o XTR, ale późniejsza wymiana blatów to porażka. Najprawdopodobniej zakupie Truvativa jakiegoś Stylo albo Noir, bo tych kilku zabiegach myślę ze dobrnę do granicy 10kg:D Mniej mi nie trzeba:P

Ale jak kupi inne to będą cięższe niż xtr i cała wymiana dla masy pójdzie sobie pojeździć, a stosunek g/zł będzie jeszcze mniej korzystny... fakt, sztywność pozostanie, ale konia z rzędem osobie która odróżni korbę xt od xtr gdy będzie musiała ocenić tylko jeżdżąc kiedy korba będzie szczelnie obklejona czarną taśmą, żeby wykluczyć efekt placebo :teehee:

@senjiro

Zmień triggery na gripy, kasetę na SLX 11-28, załóż zębatkę 32z od XT/SLX a urwiesz parę gram :) W tym sezonie sam zamierzam założyć EMP-25 (100 gram się urwie, hehe). A tak ogólnie ładny bike. Gratki :thumbsup:

@mario77

Nie taka zanikająca marka, u GG co dziesiąty rower był Authora:

Dominujące firmy rowerowe MTBM (tylko 16 marek), dane w %

Merida 16.3

Giant 12.6

Author 10.2

Scott 10.0

Trek 9.2

Kellys 8.5

Specialized 8.4

Kross 5.1

Cube 4.7

Cannondale 3.5

KTM 3.3

Corratec 2.6

Gary Fisher 2.4

Felt 1.3

Wheeler 1.1

Rocky Mountain 0.8

za: http://www.mtbforum....topic=7046&st=0

Widzę że Merida wysoko bardzo. Co do GG to Dobre Sklepy Rowerowe są współsponsorem tego cyklu, ale mimo wszystko 3cie miejsce Authora cieszy. Co do girpów to już na nich jeździłem i zdecydowanie zostanę przy triggerach, a pomysł z kasetą przedni:D Co do EMP-25 to są oczywiście kompatybilne z blokami Shimano? Co do pedałów to nie orientuje się ktoś czy te Authora są ważone z blokami?

A tak z innej beczki bo pojawił się temat odnośnie zakupu roweru:

http://www.forumrowerowe.org/topic/81293-rower-mtb-xc-wybor/page__pid__805536#entry805536

Sagit77 strasznie krytykuje Solutiona co wydaje mi się troszkę dziwne bo nie uważam żeby był to zły rower. Może jakiś użytkownik mógłbym się wypowiedzieć na temat Solutiona lub Basica?

No cóż. Takie miałem doświadczenia z moim rowerem. Nic nie zmyślam. Problemy miałem raczej z niskimi grupami osprzętu Shimano (tylna i przednia przerzutka - Acera i Altus). Po za tym urwane mocowanie pancerza nad przednią przerzutką, ale to było dosyć wrażliwe miejsce. Po wymianie osprzętu na wyższej klasy jestem już zadowolony :D . W końcu wielu z nas czuje potrzebę modernizacji roweru, dostosowania do swoich potrzeb.

Jeśli już chodzi o samą konstrukcję Authora to bardzo odpowiada mi rama z tego modelu. Sztywna, wytrzymała i dobrze prezentuje się wizualnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...