Skocz do zawartości

Author Racing Club!!

Żbik

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • Mod Team

Witam wszystkich mam nadzieje ze dobrze trafiłem a mianowicie mam do was pytanie co sądzicie na temat tego roweru? http://www.velo.com.pl/www/rower/?id=332 z gory dziękuję za pomoc :)

Cóz, rower sam w sobie nie powala na kolana, ale w kategori jakośc/wyposażenie/cena jest jak najbardziej OK. Raczej cięzko będzie wyszukać coś lepszego w tej cenie. Oczywiście po osprzęcie nie można oczekiwać niewiarygodnej trwałości czy komfortu, ale ,jeśli będzie użytkowany rekreacyjnie, powinien sporo wytrzymać. jesli jednak masz w zamysle maratony lub bardziej zaawansowane jeżdżenie- musisz liczyć się z wymiana amorka i korby.

Moim zdaniem lepiej dołożyć 2-3 stówy do Unibike'a Evolutiona. Ma dużo lepsze wyposażenie i nie ma tych badziewnych hamulców tarczowych, z którymi podejrzewam będziesz miał problemy za jakiś czas.

http://www.unibike.pl/evolution.html

Przede wszystkim Evo ma:

- lepsze przerzutki

- lepszy amortyzator

- lepszą korbę

- lepsze koła

- lepsze opony

- ma hydroformowaną ramę

no i wygląda sporo lepiej niż ten author.

Jest dużo lepszy. A jeśli uważasz, że 200 zł to dużo to zobacz ile sobie liczy Author za rower z podobnym wyposażeniem co unibike... Ja rozumiem, że czasami 200 zł to dużo i nie można sobie na coś droższego pozwolić, ale rower kupujesz raz na długi czas i lepiej zrobić to dobrze niż później żałować.

Mój szwagier i siostra kupili 2 takie unibike'i i są z nich bardzo zadowoleni. Sam miałem okazję jeździć i uważam, że te rowery w tym przedziale cenowym są świetne. Przede wszystkim mają na serio dobry osprzęt i spoko amorka z blokadą. Amor z unibike'a to najlepszy budżetowy amortyzator. Pomijam tu już fakt, że ma sporo więcej skoku niż ten w authorze.

Przemyśl sprawę stary żebyś sobie później nie pluł w brodę.

• Mod Team

Siwy, wszystko co piszesz to świeta prawda. Pisząc o kwocie mialem właśnie na mysli fakt,że niektórz operują trochę innymi kwotami na zakup roweru. W niektórych przypadkach te 200 pln determinuje zakup, czasami zaś tyle wydajemy na śrubki i inne pierdoły. Author życzy sobie więcej, bo marka zobowiązuje ( i teraz na niektórych twarzach pojawił się drwiący uśmiech)- w tym jednak wypadku raczej kupilbym Unibika, chociaż jakoś mnie firma nie przekonuje.

Moim zdaniem lepiej dołożyć 2-3 stówy do Unibike'a Evolutiona. Ma dużo lepsze wyposażenie i nie ma tych badziewnych hamulców tarczowych, z którymi podejrzewam będziesz miał problemy za jakiś czas.

http://www.unibike.pl/evolution.html

Przede wszystkim Evo ma:

- lepsze przerzutki

- lepszy amortyzator

- lepszą korbę

- lepsze koła

- lepsze opony

- ma hydroformowaną ramę

no i wygląda sporo lepiej niż ten author.

Dzięki wszystkim za pomoc więc jeżeli piszecie że unibike evolution będzie o wiele lepszy od author`a solution disc w tym przedziale cenowym to coś w tym musi być ja niestety się nie bardzo znam się na rowerach i ich osprzęcie... do Author`a na początku przekonały mnie hamulce tarczowe ktore "niby" hamują w deszczu,błocie...

znalazłem tego unibike w szczecińskim sklepie Cetus za 1415 zł http://cetus.szczecin.pl/product_info.php?cPath=21_35_95&products_id=667&osCsid=a4ef51fd6224f5ec6ff475497ac6bd31

Czyli na "dzień dobry" nie bede musiał wymieniać nic w nim w przeciwieństwie do author`a dodam ze rowerem bede chciał też pojeździć trochę w lesie-terenie

przekonały mnie hamulce tarczowe ktore "niby" hamują w deszczu,błocie...

V-ki też hamują w deszczu i nawet w błocie. Tyle że w tym drugim gorzej, pod warunkiem że błoto wejdzie na obręcz, a to często się nie zdarza, chyba że się tego szuka :D

Dzięki wszystkim za pomoc więc jeżeli piszecie że unibike evolution będzie o wiele lepszy od author`a solution disc w tym przedziale cenowym to coś w tym musi być ja niestety się nie bardzo znam się na rowerach i ich osprzęcie... do Author`a na początku przekonały mnie hamulce tarczowe ktore "niby" hamują w deszczu,błocie...

znalazłem tego unibike w szczecińskim sklepie Cetus za 1415 zł http://cetus.szczeci...ff475497ac6bd31

Czyli na "dzień dobry" nie bede musiał wymieniać nic w nim w przeciwieństwie do author`a dodam ze rowerem bede chciał też pojeździć trochę w lesie-terenie

Heh, ja też kupiłem swojego Unibike'a w Cetusie trochę przecenionego ponad rok temu (dałem 2,4tyś za Experta). To co napiszę dalej to niby sprawy błahe ale przed wysyłką mogliby wytrzeć z kurzu i wyregulować przerzutki. :D

Durnykot- ja Cie doskonale rozumiem i nawet popieram, ale moim zdaniem jednak mimo wszystko poczekać z miesiąc, dwa, tym bardziej teraz kiedy szaro i buro za oknem, i kupić coś lepszego. Bo ten author na serio nie prezentuje sobą niczego szczególnego. A jeśli kolega Jarek ma zamiar w niedalekiej przyszłości zacząć jeździć więcej, bo tak to z reguły bywa, to unibike lepiej się do tego nada. Choćby z tego powodu, że ma rozbieralną korbę i pozwoli na wymianę tylko zużytej środkowej tarczy lub blatu.

Poza tym, co ważne dla początkującego bikera, unibike z uwagi na swój osprzęt będzie mniej zawodny. A hamulce typu V w unibike'u będą hamowały znacznie lepiej niż te pseudo tarczówki w authorze, które w tym przypadku będą tylko dociążały rower.

Marka zobowiązuje, masz 100% racji. Za naklejkę i reklamę trzeba zapłacić dlatego uważam, że jeśli ktoś nie ma parcia na konkretną firmę, lepiej kupić coś (teoretycznie) mniej znanego, ale lepszego.

Jarasssxxx- unibike'ów jeździ sporo, a ludzie je sobie chwalą. W tym przedziale cenowym to najlepszy wybór gwarantuję Ci to. Przed wakacjami szukałem rowerów dla siostry i szwagra i żadna firma nie oferuje takiego osprzętu za te pieniądze. We wszystkich innych rowerach do 1500-1600 zł dostajemy strasznie gówniane amortyzatory i tylna przerzutka to max. shimano altus z tym badziewnym, wielkim kółkiem dolnym :D

A co do tarczy - jak stwierdzisz, że są Ci bezwzględnie potrzebne to wymiana przedniej piasty + kupienie dobrego hamulca tarczowego wyniesie Cię jakieś 300-400 zł. Z przodu tarcza się znacznie bardziej przydaje i to tak naprawdę w ciężkim błocie lub górach. Do jazdy po nizinnych terenach i lasach nic takiego wymagane nie jest.

Poza tym nie wiem ile ważysz, ale zdaje się, że amortyzator z authora ma znacznie cieńsze golenie górne co bezpośrednio przekłada się na sztywność tegoż widelca. W unibike'u jest suntour z 32mm goleniami i nawet pod moim 85kg szwagrem dawał sobie radę.

PS.Nie pracuję dla unibike'a :D Po prostu nie lubię przepłacać za "napisy" i wolę ustrzec przed tym innych.

Zdecydowałem się na unibike`a evolution pomarańczowo-czarnego :D jeszcze tylko musze go zobaczyć na żywo B) Szadze ze na początku przyszłego roku zakupie go chyba że uda mi się odłożna jakieś grosze na coś ciut lepszego...

zobaczymy po świętach

A co do mojej wagi to 103 kg to raczej nie mało :D no i około 186 cm wzrostu :thanks:

myślę że nie jestem za duży na tego unibike`a :D

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich ;d

No to moze ja sie pochwale ;P

Amortyzatory: rock shox jett

hamulce: tektro quartz

kierownica: amoeba borla

korba: shimano deore

linki: shimano

klamki: tektro quartz

mostek: amoeba

obręcze: ritchey

opony: michelin

pedały: NS

piasty: ritchey

przerzutki: shimano deore

RAMA: Author aGang 14'

Te części są dość stare, rower byl uzywany ale BARDZO dlugo stał.

Kupiłem go od starego kolegi ;>

Pozdrawiam. moze jutro wrzuce zdjecia

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Marszall , ty masz jeszcze ten amor ?Ja miałem taki tylko się ostatnio rozleciał (gwinty się w korkach zjechały)i musiałem nowy kupić .

Rama:Dexter 2007

Osprzęt:prawie cały shimano alivio , tylko manetki stx rc

mostek i kierownica ritchey

chwyty author ( te najtańsze gumowe)

Amortyzator RST omega tnl

hamulce v-brake tektro

piasty shimano deore

obręcze alexrims pc19

opony kenda blue groove 2.1 60 tpi drutowane

• 4 tygodnie później...

Witam :)

Chyba z rok mnie tutaj nie było :) Za dużo w moim Authorku się nie zmieniło :

- ramka - Vision 19",

- amorek - Manitou R7

- stery - Ritchey Zero Logic Integ Pro,

- przerzutka przód - Shimano XT Top Swing,

- przerzutka tył - SRAM X-9,

- manetki - SRAM X-7 gripshift, 3x8 z mikroindeksacją,

- gripy - Tioga Gritty,

- mostek - Syntace F99 105 mm,

- kierownica - DM Marathon 25.4, 580mm,

- sztyca - Ritchey WCS 27.2 350 mm,

- siodło - Setlaz,

- korba - Shimano LX,

- kaseta - SRAM PG-850 11-30,

- klamki - Avid FR5,

- hamulce - Avid SD7,

- pancerze / linki - Clarks,

- pedały - Shimano PD-M540,

- obręcze - przód Alexrims Ace18, tył DT Swiss XR 4.1

- piasty - przód LX 36H, tył XT 32H,

- opony - przód : Syncros FLT 2 2.0 kevlar, tył : Tioga Red Phoenix 1,90 kevlar

Teraz waży coś około 10,9 kg ale czeka go w tym sezonie jeszcze trochę odchudzania ;) W szafie czeka przednie koło do zaplecenia i pewnie z 200 gram dzięki tej wymianie z wagi spadnie. W roku marzy mi się coś koło 10,5 kg :confused: Zobaczymy czy fundusze mi na to pozwolą :D

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Ostatnio mojego wysluzonego vision'a zamienilem na egoiste. Jeszcze w sumie nie skonczylem skladac, ale juz stoi o wlasnych silach ;)

Moj Red Vision :D

dscf266730wp.jpg

dscf2640607l.jpg

... moj white Egoist:

761ot.jpg

dsc_1382306f.jpg

dsc_136672bl.jpg

13v4j8.jpg

12d2gt.jpg

1090q1.jpg

9f3by.jpg

3_2n4e7.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...