Skocz do zawartości

Author Racing Club!!

Żbik

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy mi sie wydaje, ale chyba anoda zaczeła z niego złazić, a to raczej nie za dobry objaw? To, że amor ma rok to jeszcze o niczym nie świadczy. Koles nie napisal ile km na nim zrobił - to chyba wiekszy wyznacznik zużycia amortyzatora niż jego wiek. Pozdro.

@firzu bez obrazy i z calym szacunkiem,ale wg. mnie przeplaciles troche. Nie wiem jak technicznie z amorkiem wyglada, ale wizualnie srednio jak za ta cene. Po wygladzie mozna tez troche sie domyslic przez co amor przechodzil.

Mogles poczekac na okazje, a sa dosc czesto takie na allegro i kupic taniej i lepiej. Ale to moje zdanie tylko :)

tez taak uwazam. zetrzec mozesz wodnym papierem sciernym. nie wiem jakie tam sa golenie gorne. jesli stal to anoda zabezpiecza przed rdzą, reszty domysl sie sam. jesli sa inne to mozesz scierac. ps. nie robilem tego sam. gdzies na forum czytalem. poszukaj, na pewno znajdziesz. temat czesto poruszany przez wlascicieli suntourow. przewaznie duro :)

Witam, mój rowerek wygląda tak:

Author Solution 2006

Materiał ramy: aluminium, heavy duty

Widelec: ROCK SHOX TORA 302

Skok przód: 80-100mm

Rozmiar: 21"

Stery: Ritchey, a-head, 1-1/8"

Mostek: Zoom, aluminiowy (do wymiany)

Kierownica: Kalin, stalowa, profilowana, 20 mm (do wymiany)

Sztyca: Kalin, aluminiowy, 27,2 mm

Siodełko: Author Mega Top Eco

Piasty: Quando

Obręcze: Alex DM-18, dwuścienne

Opony: Author AT-1309/Author AT-1310, 26x1,95" (niedługo nowe)

Manetki: Shimano LX 27

Przerzutka przód: Shimano C-101, 31,8 mm

Przerzutka tył: Shimano Deore XT Shadow

Dźwignia hamulca: nieznana (chce Avida)

Hamulce: Tektro 37AL

Korby: Suntour XCC-150, 42-34-24 z. (zmiana na LXa będzie)

Środek suportu: VP Comp, monoblok

Pedały: Shimano PD-M520

Łańcuch: Sram PC-48 (na coś innego)

Kaseta: Shimano HG30-8I, 11-32 z. (na deore 9 rzędowe)

http://i28.tinypic.com/90sg7l.jpg

Pewnie i można lepsze okazje wyhaczyć ale niestety ja do cierpliwych ludzi nie należę :P Ostatnio go zamontowałem i chyba jest oki, blokada działa , ugina się więc nie ma co narzekać  :P Judy nie sprzedaje więc jak coś to zawsze mogę sobie podmienić i tyle. Ważne, że leciutki jest  ;)

No coz. Cierpliwosc to cecha na wage zlota ;) Moim zdaniem jeśli miales drugiego amora i mogles jezdzic to nie trzeba sie bylo spieszyc tylko spokojnie poczekac na dobra okazje. Co innego gdybys amora nie mial wcale...

A z ciekawostek a propos mojego roweru to zwazylem go wczoraj na wadze wiszącej (w moim reku :) ) i wyszlo około 14,8kg (z tym że w momencie wazenia do roweru przytwierdzona byla torebka podsiodlowa, a w niej dętka i dwa imbusy oraz lampka tylna cateye co w przyblizeniu moze dac jakies 400 gram mysle. Wiec rower wazy około 14,5 kg - to przyjmuje za wagę wyjściową. Także nie jest źle - myślałem, że waży powyżej 15.Mam nadzieję, że po zmianie opon, dętek, siodła, mostka, sterów, korby i ... :) uda mi się zejść do około 13 kg co byłoby dla mnie dość zadowalającą wagą biorąc pod uwagę przeznaczenie sprzętu.

No i stało się. Zakupiłem platformo/spdy shimano PD-A530. Opis jak i pierwsze wrażenia z krótkiej jazdy można znaleźć tu --> http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=40143

Pewnie teraz troszkę utył jakieś 100-150 gram w porównaniu do starych pedałków mtb, ale nie przeszkadza mi to zupełnie. Funkcjonalność ponad wszystko! ;)

jak wszscy to wszyscy:

ja standardowy (prawie) Author Reflex 2006r.

Waga: ok. 13,6 kg (z osprzętem 14,0 kg)

Rozmiar: 22"

Materiał ramy: aluminium 700C, hexagonal

Widelec: RST TR-PRO I TnL

Stery: Ritchey, a-head, 1-1/8"

Mostek: Uno, aluminiowy, regulowany

Kierownica: Kalloy, aluminiowa, profilowana, 20 mm

Rogi: Author ErgoBar

Sztyca: Uno, aluminiowy, amortyzowany 27,2 mm

Obejma podsiodłowa: Author 31,8 mm

Siodełko: Author Ergo Gel

Piasty: Quando 32 otwory

Obręcze: Alex ACE-18, czarne

Szprychy: stal nierdzewna

Opony: Author Panaracer Silk Road Cross, 700x35C

Manetki: Shimano Alivio, 24-biegowe

Przerzutka przednia: Shimano C-102, 31,8 mm

Przerzutka tylna: Shimano Deore klasyczna

Dźwignie hamulców: Tektro CL-530

Hamulce: Tektro 57AL

Korba: Suntour XCC-318, 48-38-28 z. (długość korby – 175mm)

Oś suportu: Shimano LP-28 z.

Łańcuch: Shimano HG40

Kaseta: Shimano HG30-8I, 11-32 z.

Koszyk na bidon: 2x Author ABC-13

Pedały SPD (szosowe): Shimano SPD540 R

Buty SPD (szosowe): Shimano SPD-SL

Pompka: Author Cross 2

do tego oczywiście koszulka Author Racing Team :rolleyes:

zmiany które planuję, za dużo kosztują :/ obejmują zmianę mostka (lżejszy nieregulowany), sztycy (nieamortyzowana, ta waży prawie pół kilograma), siodełka (lżejsze, tak jak sztyca pół kilo waży), klamek (chyba Alivio, tektro z niższej półki wydaje niepożądane dźwięki podczas jazdy :P), i na koniec widelec na carbonowy z 2kg zrobiło by mi się nawet 600-800g, to podstawa.. Przy dużym napływie kasy zminiłbym go prawie całego na przełajowy... No ale... :)

Pozdrawiam

Ciekawe te Authorki mamy :P Co jeden użyszkodnik to inny rowerek i inny styl jazdy :) A może wypowiecie sie dlaczego wybraliście akurat authora?

U mnie było to troszkę przypadkowe, troszkę planowane. Rozmawiałem kiedyś z kolegą jaką fajną i wytrzymałą ramkę mógłby mi polecić. Taką, na której można by jeździć długie dystanse i taką, na której można by poskakać. Powiedział Author coś tam gang - wtedy nie zapamiętałem dokładnie nazwy. Kiedy później wertowałem allegro w poszukiwaniu jakiejś ramy natrafiłem na tą czarną piękność. Wywalczyłem ją w aukcji za nieco ponad 400 zł. Ze sztycą, przerzutką przednią deore, i wkładem suportu. No i tak się zaczęła przygoda z moim Authorem. A jak było u Was?

No to moj: Author Solution SX '05 by Mody

Waga: 11.842g

Rozmiar: 19"

Widelec: Marzocchi Gran Fondo 3

Stery: Ritchey Logic

Mostek: Ritchey Logic (140g jak na ta klase, calkiem dobrze)

Kierownica: DM Marathon 126g

Rogi: Boplight

Sztyca: Promax Carbon 350mm

Obejma podsiodłowa: Pro (imbus) 20g

Siodełko: Velo Carbon

Piasty: Quando 36 otworów (15tys km bez serwisu i maja sie dobrze ;) )

Obręcze: Alex DM18

Opony: Michelin XCR Dry2 i slicki Authora

Klamkomanetki: Shimano Alivio

Przerzutka przednia: LX

Pancerze: Accent Supreme

Przerzutka tylna: XT normalna sprezyna

Hamulce: Avid SD7

Korba: STX (10tys km i wyglada jak nowa :) )

Oś suportu: RPM

Łańcuch: XTR

Kaseta: XT

Koszyk na bidon: Giant

Pedały SPD: SH PD-M520

Buty SPD: SH-M121

Fotka na dole :)

--> siwy

Ja szukałem ramki o podobnej długości górnej rury do mojego starego Kellys'a w rozmiarze 19'5 i dość krótkiej główce żebym mógł amora przełożyć. Pytałem ludzi na forum i polecali Authora bo ma fajne geo. Myślałem też o Treku ( 8900 bodajże ) ale cena była za wysoka. I tak mam Visiona :)

Mnie wygląd podpasował bardziej od strony masywności ramki. A że akurat czarna to swoją drogą. Ja sie w niej po prostu zakochałem. Jak zobaczyłem te wzmocnienia główki, tylnego trókąta, płaskie rury w okolicach główki przechodzące w piękne krągłości w okolicach rury podsiodłowej... :) To wiedziałem, że musi być moja :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...