firzu Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Jednak zakupiłem to R7 ale używkę z allegro : http://www.allegro.pl/item379619483_manito...kady_skoku.html , na nową by mi kasy nie stykło Ja dość delikatnie jeżdżę więc powinna być dla mnie dobra. Niestety za bardzo nie mam czasu jej zamontować a bez skrócenia rury się nie obejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Całkiem fajna cena jak za R7. Tylko będziesz miał problem z zacinającą się blokadą, bo te roczniki tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Blokady nigdy za dużo nie używałem bo nawet nie ma gdzie W Polsce nawet jeżdżąc tylko do asfalcie nie można sobie na blokadę pozwolić bo tyle dziur jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Nie wiem czy mi sie wydaje, ale chyba anoda zaczeła z niego złazić, a to raczej nie za dobry objaw? To, że amor ma rok to jeszcze o niczym nie świadczy. Koles nie napisal ile km na nim zrobił - to chyba wiekszy wyznacznik zużycia amortyzatora niż jego wiek. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Zauważyłem to i zastanawiałem się czy można to czymś wytrzeć samemu. Jeśli macie jakieś doświadczenia z tym to bardzo chętnie posłucham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 @firzu bez obrazy i z calym szacunkiem,ale wg. mnie przeplaciles troche. Nie wiem jak technicznie z amorkiem wyglada, ale wizualnie srednio jak za ta cene. Po wygladzie mozna tez troche sie domyslic przez co amor przechodzil. Mogles poczekac na okazje, a sa dosc czesto takie na allegro i kupic taniej i lepiej. Ale to moje zdanie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 tez taak uwazam. zetrzec mozesz wodnym papierem sciernym. nie wiem jakie tam sa golenie gorne. jesli stal to anoda zabezpiecza przed rdzą, reszty domysl sie sam. jesli sa inne to mozesz scierac. ps. nie robilem tego sam. gdzies na forum czytalem. poszukaj, na pewno znajdziesz. temat czesto poruszany przez wlascicieli suntourow. przewaznie duro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Witam, mój rowerek wygląda tak: Author Solution 2006 Materiał ramy: aluminium, heavy duty Widelec: ROCK SHOX TORA 302 Skok przód: 80-100mm Rozmiar: 21" Stery: Ritchey, a-head, 1-1/8" Mostek: Zoom, aluminiowy (do wymiany) Kierownica: Kalin, stalowa, profilowana, 20 mm (do wymiany) Sztyca: Kalin, aluminiowy, 27,2 mm Siodełko: Author Mega Top Eco Piasty: Quando Obręcze: Alex DM-18, dwuścienne Opony: Author AT-1309/Author AT-1310, 26x1,95" (niedługo nowe) Manetki: Shimano LX 27 Przerzutka przód: Shimano C-101, 31,8 mm Przerzutka tył: Shimano Deore XT Shadow Dźwignia hamulca: nieznana (chce Avida) Hamulce: Tektro 37AL Korby: Suntour XCC-150, 42-34-24 z. (zmiana na LXa będzie) Środek suportu: VP Comp, monoblok Pedały: Shimano PD-M520 Łańcuch: Sram PC-48 (na coś innego) Kaseta: Shimano HG30-8I, 11-32 z. (na deore 9 rzędowe) http://i28.tinypic.com/90sg7l.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 a tu jeszcze kilka zdjęć: http://i29.tinypic.com/2vsg1sm.jpg http://i30.tinypic.com/28kk1o5.jpg http://i30.tinypic.com/156dc9g.jpg http://i29.tinypic.com/eajfc1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Pewnie i można lepsze okazje wyhaczyć ale niestety ja do cierpliwych ludzi nie należę Ostatnio go zamontowałem i chyba jest oki, blokada działa , ugina się więc nie ma co narzekać Judy nie sprzedaje więc jak coś to zawsze mogę sobie podmienić i tyle. Ważne, że leciutki jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 No coz. Cierpliwosc to cecha na wage zlota Moim zdaniem jeśli miales drugiego amora i mogles jezdzic to nie trzeba sie bylo spieszyc tylko spokojnie poczekac na dobra okazje. Co innego gdybys amora nie mial wcale... A z ciekawostek a propos mojego roweru to zwazylem go wczoraj na wadze wiszącej (w moim reku ) i wyszlo około 14,8kg (z tym że w momencie wazenia do roweru przytwierdzona byla torebka podsiodlowa, a w niej dętka i dwa imbusy oraz lampka tylna cateye co w przyblizeniu moze dac jakies 400 gram mysle. Wiec rower wazy około 14,5 kg - to przyjmuje za wagę wyjściową. Także nie jest źle - myślałem, że waży powyżej 15.Mam nadzieję, że po zmianie opon, dętek, siodła, mostka, sterów, korby i ... uda mi się zejść do około 13 kg co byłoby dla mnie dość zadowalającą wagą biorąc pod uwagę przeznaczenie sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 No i stało się. Zakupiłem platformo/spdy shimano PD-A530. Opis jak i pierwsze wrażenia z krótkiej jazdy można znaleźć tu --> http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=40143 Pewnie teraz troszkę utył jakieś 100-150 gram w porównaniu do starych pedałków mtb, ale nie przeszkadza mi to zupełnie. Funkcjonalność ponad wszystko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvoitek Napisano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 jak wszscy to wszyscy: ja standardowy (prawie) Author Reflex 2006r. Waga: ok. 13,6 kg (z osprzętem 14,0 kg) Rozmiar: 22" Materiał ramy: aluminium 700C, hexagonal Widelec: RST TR-PRO I TnL Stery: Ritchey, a-head, 1-1/8" Mostek: Uno, aluminiowy, regulowany Kierownica: Kalloy, aluminiowa, profilowana, 20 mm Rogi: Author ErgoBar Sztyca: Uno, aluminiowy, amortyzowany 27,2 mm Obejma podsiodłowa: Author 31,8 mm Siodełko: Author Ergo Gel Piasty: Quando 32 otwory Obręcze: Alex ACE-18, czarne Szprychy: stal nierdzewna Opony: Author Panaracer Silk Road Cross, 700x35C Manetki: Shimano Alivio, 24-biegowe Przerzutka przednia: Shimano C-102, 31,8 mm Przerzutka tylna: Shimano Deore klasyczna Dźwignie hamulców: Tektro CL-530 Hamulce: Tektro 57AL Korba: Suntour XCC-318, 48-38-28 z. (długość korby – 175mm) Oś suportu: Shimano LP-28 z. Łańcuch: Shimano HG40 Kaseta: Shimano HG30-8I, 11-32 z. Koszyk na bidon: 2x Author ABC-13 Pedały SPD (szosowe): Shimano SPD540 R Buty SPD (szosowe): Shimano SPD-SL Pompka: Author Cross 2 do tego oczywiście koszulka Author Racing Team zmiany które planuję, za dużo kosztują :/ obejmują zmianę mostka (lżejszy nieregulowany), sztycy (nieamortyzowana, ta waży prawie pół kilograma), siodełka (lżejsze, tak jak sztyca pół kilo waży), klamek (chyba Alivio, tektro z niższej półki wydaje niepożądane dźwięki podczas jazdy ), i na koniec widelec na carbonowy z 2kg zrobiło by mi się nawet 600-800g, to podstawa.. Przy dużym napływie kasy zminiłbym go prawie całego na przełajowy... No ale... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Ciekawe te Authorki mamy Co jeden użyszkodnik to inny rowerek i inny styl jazdy A może wypowiecie sie dlaczego wybraliście akurat authora? U mnie było to troszkę przypadkowe, troszkę planowane. Rozmawiałem kiedyś z kolegą jaką fajną i wytrzymałą ramkę mógłby mi polecić. Taką, na której można by jeździć długie dystanse i taką, na której można by poskakać. Powiedział Author coś tam gang - wtedy nie zapamiętałem dokładnie nazwy. Kiedy później wertowałem allegro w poszukiwaniu jakiejś ramy natrafiłem na tą czarną piękność. Wywalczyłem ją w aukcji za nieco ponad 400 zł. Ze sztycą, przerzutką przednią deore, i wkładem suportu. No i tak się zaczęła przygoda z moim Authorem. A jak było u Was? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 No to moj: Author Solution SX '05 by Mody Waga: 11.842g Rozmiar: 19" Widelec: Marzocchi Gran Fondo 3 Stery: Ritchey Logic Mostek: Ritchey Logic (140g jak na ta klase, calkiem dobrze) Kierownica: DM Marathon 126g Rogi: Boplight Sztyca: Promax Carbon 350mm Obejma podsiodłowa: Pro (imbus) 20g Siodełko: Velo Carbon Piasty: Quando 36 otworów (15tys km bez serwisu i maja sie dobrze ) Obręcze: Alex DM18 Opony: Michelin XCR Dry2 i slicki Authora Klamkomanetki: Shimano Alivio Przerzutka przednia: LX Pancerze: Accent Supreme Przerzutka tylna: XT normalna sprezyna Hamulce: Avid SD7 Korba: STX (10tys km i wyglada jak nowa ) Oś suportu: RPM Łańcuch: XTR Kaseta: XT Koszyk na bidon: Giant Pedały SPD: SH PD-M520 Buty SPD: SH-M121 Fotka na dole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 2 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 --> siwy Ja szukałem ramki o podobnej długości górnej rury do mojego starego Kellys'a w rozmiarze 19'5 i dość krótkiej główce żebym mógł amora przełożyć. Pytałem ludzi na forum i polecali Authora bo ma fajne geo. Myślałem też o Treku ( 8900 bodajże ) ale cena była za wysoka. I tak mam Visiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 2 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Mody- widzę, że mamy te same ramy ale sprzęt już całkiem inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 2 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 No tak, ale o ile dobrze widze, Ty masz wieksza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 2 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Firzu, a co sie z kellysem stało? Rozpękł się czy się znudził? Reszta authorowiczów nie chce się pochwalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 2 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Coś lżejszego chciałem. Ramkę z praktycznie całym osprzętem kumplowi sprzedałem i teraz na niej śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 2 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Mody- co tam rozmiar, ważne, że rama ta sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvoitek Napisano 3 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ja kupiłem swojego Authora bo, to był jeden z niewielu jakie spełniały moje (dosyć niskie wtedy) wymagania i do tego przeceniony był dosyć zdrowo A wygląd to swoją drogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 3 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Mnie wygląd podpasował bardziej od strony masywności ramki. A że akurat czarna to swoją drogą. Ja sie w niej po prostu zakochałem. Jak zobaczyłem te wzmocnienia główki, tylnego trókąta, płaskie rury w okolicach główki przechodzące w piękne krągłości w okolicach rury podsiodłowej... To wiedziałem, że musi być moja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvoitek Napisano 3 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 czyli po prostu miłość od pierwszego wejrzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 3 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Mi tam moja ramka odpowiada. Szkoda, ze nie jest lzejsza, ale coz... Zrobila juz ze mna 15tys km i moze zrobi drugie tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.