Skocz do zawartości

Author Racing Club!!

Żbik

Rekomendowane odpowiedzi

Zaspał się ten temat...? :)

IMO też się nie opłaca sprzedawać - jeśli chcesz jeździć jakoś w grupie z innymi kolarzami, to jeszcze-jeszcze, ale jak "sam sobie" potrenować na szosce, to najwyżej wrzucić tarcze do trekkingu (jak coś, mam na zbyciu mało jeżdżony komplet 26-36-48, z tym że waga wtedy wzrośnie :) ), gdyby brakowało przełożeń.

Jakoś mam wrażenie, że będę się lepiej czuł na szosie. Jeździłbym razem z kuzynem, który trenuje na szosie. na razie nic nie wiadomo jeszcze. Czekam na maila w sprawie jednej szosy. Jak dziś jej nikt nie kupli to będę dalej próbował sprzedać rower.

Witam.

Zamierzam w tym roku przesiąść się na MTB. Na authorach jeżdże od dobrych paru lat i mam do nich zaufanie i sentyment :huh:

Myślę nad authorem kinetic 2007. Jest przeceniony z 1899 na 1599. Nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać. Mam 184 cm wzrostu.

Ostatnie lata jeżdżę na crossie (stratos) rama 22'.

Czy w MTB brać 19' czy 21'?

Nie wie ktoś może jakie tam są długie mostki w tych ramach ?

• 2 tygodnie później...

Temat znow przysnął :)

A Żbik czasem kiedyś nie miał Skareba? Bo to na przedzie to RST jest - kolor jak stara Aerosa... czyżby? ;)

Ja zawiadamiam uprzejmie klubowiczów, że rama Versusa jednak mi zostaje na ten sezon, i na niej skladam mój obecny projekt lightowy (patrz sygnatura) :)

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie do osób posiadających w swoich rowerach piasty AUTHOR ACO-H99-F (zwykle w rowerach Kinetic, Opus)... Jak się one sprawują? Bo mam w planach zakupienie takowej na tył, waga na stronie to 370 gram (bez zacisku), dwa łożyska maszynowe...

Link do zapytania: :)

http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...st&p=466048

• 2 tygodnie później...

A temat chrapie w najlepsze... czyżby użytkownicy Authorow mieli jakąś awersję do pogaduszek i/lub chwalenia się tym co mają??? :o

Ja aktualnie jestem w trakcie modernizacji mego Versusa i będzie on wyglądał mniej więcej tak:

Części obecne (niezłożone, leżą u mnie w domu lub na serwisie):

- ramka - Versus 15",

- amorek - R7 Platinum SPV (2006? ten z czarną anodą) 80mm,

- przerzutka przód - Shimano LX TopSwing,

- przerzutka tył - SRAM 7.0, średni wózek,

- manetki - SRAM X-7 gripshift, 3x8 z mikroindeksacją,

- gripy - owijka Selev lub pianka (mam, jeszcze nie zdecydowalem które założę),

- mostek - Accent AS-361AH 100mm,

- podkładki - Accent Carbon 2x10mm - może wymienię na jakieś bez napisów...

- kierownica - Accent Flatbar 25,4, 580mm,

- sztyca - Accent SP-408 po tuningu jarzma i skróceniu z 400 do ok. 370mm,

- siodło - SKN 2008,

- korba - Shimano LX na osi alu (2006?2007? w każdym razie nie ta nowa), 170mm, tarcze 22-36-44 3x alu,

- kaseta - SRAM PG-850 11-28 po tuningu (z 8 zostanie 7 zębatek o nieoryginalnym stopniowaniu, jak tylko znajdę gdzieś 22z lub 23z),

- klamki - Tektro Quartz po ostrym tuningu (coś a'la Extralite :wub: ) - jak padną, będą DeOne, ale też po modyfikacjach,

- hamulce - Shimano LX V-brake, okładziny Accent AC-400 (czy jakoś tak :( ),

- pancerze / linki - Shimano i Accent / 4x nierdzewka,

- pedały - VP SPD,

- różki - Accent Cross-country po tuningu,

Tych jeszcze ni ma:

- zacisk podsiodłowy - Kalloy na śrubę,

- stery - Accent Airplane lub bliżniacze VP,

- łańcuch - SRAM PC-48 (chyba),

- koła - piasty Novatec szosowe, obręcze Sunrims Equalizer 21V na przód, Mavic 317 na tył, szprychy 32x1,5 na przód (Revo?) i 32x1,8 na tył (Comp?),

- opony - Maxxis HardDrive 1,8? Albo coś podobnego ok. 1,9 do 450g / sztuka,

- dętki - Maxxis Ultralite,

Projekt ma zejść poniżej 10kg, ale na razie brakuje mi z wyliczeń ok. 100g... Będę urywał na kołach i śrubach ;)

Jak tylko się pojawi, wrzucę wszystko z dokladbną rozpiską na Manię Lekkości :D:):P

Albo by pogadac chcieli, ale nie maja sie czym chwalic :) Poza tym czuje się tu trochę jak odszczepieniec z moim gangiem :D Wy tu jakies rowerki po 10-12 kg, a mój czołg waży coś koło 15 i jeszcze trochę chyba utyje zanim zacznie chudnąć. Aktualnie to wygląda tak:

Rama: Author A-Gang P.M. 19"

Amortyzator: SR Suntour Duro 130mm

Mostek: Zoom 50mm +5*

Kierownica: Uno - Kalloy (gięta)

Sztyca: Ike

Zacisk podsiodłowy:Author

Siodło: NN

Hamulec przód: Avid BB7 185mm

Hamulec tył: v-brake alhonga

Przerzutka przód: Shimano Deore

Przerzutka tył: Shimano Sis

Klamki: NN

Manetki: Shimano Deore

Korba: Shimano Deore FC-M440

Pedały: NN aluminium

Koło przód: Kenda Komodo 2.1, Alexrims DP20, DT Champion silver 2.0, Novatec (disc)

Koło tył: Dębica 1.95 + Remerx Grand Rock + szprychy + jakiś no name na maszynie

Wolnobieg: Shimano

W najbliższym czasie będzie zmieniana przerzutka z tyłu na XT 06' albo 07' nie wiem, który dokładnie to model, ale kupuję używaną od kolegi z forum. Do tego klamki Tektro 3 (nie pamietam dokladnie modelu). No i mostek Tioga O-Bone - jeszcze nie wiem jaka długość.

Rowerek jak widać jest praktycznie cały do wymiany. Jeśli dostanę robotę niedługo to wymienię tylne koło i napęd na XT oraz dokupię chyba drugiego bb7 na tył. W następnej kolejności mam zmaiar zmienić oponki na jakieś kevlary i może obejdę się bez dętek na płynie Joe's, a na koniec poleci amor i klamki - marzą mi się avidy SD7 SL :D W między czasie jakieś siodło i może zacisk podsiodłowy i zaciski kół na imbusa - i tak go zawsze wożę ze sobą :)

Nie wiem ile dokładnie to kowadło waży, ale na wadze łazienkowej wyszło coś koło 15kg. Chciałbym zejść do 13,a czy i kiedy mi się to uda to wielka niewiadoma :) Mam zamiar kupić też wagę i poważyć go żeby wiedzieć gdzie i jak dużo uda mi się zaoszczędzić.

MrJ - ile masz wzrostu?

Koncertownik - używany będzie tylko amorek (700PLN) i korba (150PLN), ale gdyby wsadzić tam nowego R7 Super lub tańszą wersję SIDa, no i korbę, cena podskoczyłaby do najwyżej 3300 (nie zrobiłem jeszcze dokladnego rachunku co do złotówki, aktualnie wychodzi ok. 2800), co i tak jest wynikiem wg. mnie xtra mocnym :) Kilka innych części (kokpit i sztyca, manetki, przednia przerzutka, klamki, olinkowanie) będzie co prawda przełożone z poprzedniej wersji, ale liczę je wg. cen zakupu, jak nówki.

Z tym, że przez koła rowerek będzie miał ograniczenie wagowe do ok. 70-75kg, ale w końcu każdy składa wszystko pod siebie. No i przeznaczeniem będzie XC bez zbędnych szaleństw. Do tego mam Dartmoora Street Style, z powodzeniem sprawdza się w robieniu zamieszania wśród tak ludzi na mieście, jak i drzew w lesie :)

siwy84 - wzrost wzrostem, bo mierzę coś ponad 170cm (172???), ale mam przy tym bardzo krótkie nóżki i rączki, jak osoba dobre 8-10 cm niższa :D Miałem 17" i się nie sprawdziła, a 15ka z mostkiem 10cm jest "na styk" - gdyby rama była dłuższa ok. 1,5-2 cm, byłby ideał. Ale nie narzekam, bo dalem za nią <390PLN, a sztywność ma po prostu niesamowitą :o:):P No i nie muszę się bać o swoje... hmm... :banana: :banana: :banana:

PS. Wiem, że tabele rozmiarów powiedziałyby mi co innego, ale po doświadczeniach praktycznych jest pewien - 17" się dla mnie NIE NADAJE. No chyba, że coś z okolic Meridy, permanentnie zaniżającej swoje wymiary :) No i mam taki styl jazdy, że wolę sprzęty nieco krótsze i zwrotniejsze, z pocyzją wyprostowaną, a nie "leżanki" :)

się nie dziwię, ze się bez problemu mieścisz poniżej tych 10 kg

Wcale nie bez problemu, bo założyłem sobie że wydam na sprzęt jak najmniej kasy, a do tego zostanę przy częściach przekładanych z wersji poprzedniej, bo po co zmieniać np. kokpit który ma przejechane może 600km? A że można lżej? Oczywiście że tak, ale mnie mostek+kiera Accenta kosztowały mniej niż sam mostek Smicy, lżejszy realnie o jakieś 30gramów :) Podobnie z korbą - stara wersja LXa jest jakieś 20-30g cięższa od nowej, ale jak się ma okazję a kupno idealnego egzemplarza z praktycznie nowymi tarczami (a i tak zamienię sobie 22 na alu) za 150PLN, to się raczej nie ma co zastanawiać :D

Moje 15" waży realnie 1667g (z piwotami i hakiem, bez misek sterów), 17ki ważą ok. 120g więcej, ale nie tu był główny argument. Po prostu 17ka byłaby trochę za duża, a wolę jeździć na rowerze pół numeru mniejszym, niż większym, bo tych drugich miałem już dosyć B)

Po prostu musiałem nabyć szybko niedużą i niedrogą ramkę (miałem też opcje starego Visiona i Meridy HFS, ale okazało się że nie da się ich ściągnąć). Gdybym miał więcej czasu, wybór padłby prawdopodobnie na wyprzedaż Poisona e605 16,5" - za 700PLN można było wyciągnąć ramę o realnej wadze <1450g, ale w sumie nie mam powodu do narzekań, bo Author jest pierwszą moją ramą od 4 lat, którą będę ujeżdżał dłużej niż sezon ;)

A gdybym miał zmieniać, to bez bawienia się w schodzenie o 100g, ale od razu kilogramowy karbon... oczywiście jeśli wygram w totka :D

Okej. Klamki i przerzutka juz sa. Wzorując sie na wszelkiej masci grach samochodowych mam

+1 do "prowadzenia" roweru ( klamki tektro :) )

+5 do działania i bezawaryjności (przerzutka tylnia xt :P )

+10 do "lansu" :) ( mój pierwszy znaczek XT w rowerze :P )

Qrrcze, ile to się może zmienić w ciągu tygodnia...

Planowany projekt <10kg XC za <3000PLN, mimo że praktycznie policzony i gotowy w ponad 50% (co widać było na rozpisce parę postow wyżej), prawdopodobnie odejdzie w niebyt :)

Niestety, parę nagłych spraw rodzinnych (i nie tylko) zmusza mnie do rezygnacji ze składania roweru do typowego XC, odłożenia części środków przeznaczonych nań do zapłaty spraw ważniejszych (nie samymi dwoma kółkami człowiek żyje...), a z reszty będę chyba składał tylko jeden sprzęt. A wtedy to zostaje tylko jedna opcja - full (prawdopodobnie Arsen AM, w związku z czym możliwe jest wystąpienie z klubu Authora i przejście do działu Trucizn).

Ale nie bijcie za mocno, jak najbardziej pozytywnego zdania o ramach od Naszych Południowych Sąsiadow nie zmienię! :(

PS. Jeśli projekt XC zostanie zaniechany, będę miał wkrótce na sprzedaż ramę Versus 15" + sztyca SP-408 + zacisk na śrubę (wszystko z lata 2007, przejechane niecałe 600km, stan idealny) + stado innych dupereli (np. nieużywane zupełnie hamulce LX z klockami Accent, kierownicę Flatbar w świetnym stanie kupioną razem z ramą itp.). Ale wtedy założę już konkretny temat w dziale sklepowym.

Na razie gdyby ktoś miał pytania, proszę je kierować na priva, choć szczegóły pojawią się dopiero najwcześniej za tydzień. :wallbash:

• 3 tygodnie później...

Witam

Wielki temu tutaj byłem, zaraz po opuszczeniu klubu Kellys'a. Jednak skoro nikt się nie chwali swoimi Authorkami to może ja to zrobię :P

- ramka - Vision 19",

- amorek - RS Judy 2

- przerzutka przód - Shimano XT TopSwing,

- przerzutka tył - SRAM X-9,

- manetki - SRAM X-7 gripshift, 3x8 z mikroindeksacją,

- gripy - Tioga Gritty,

- mostek - Kbix Pro Race 120mm ( ? ),

- kierownica - DM Marathon 25,4, 580mm,

- sztyca - Ritchey WCS,

- siodło - Setlaz,

- korba - Shimano LX,

- kaseta - SRAM PG-850 11-30,

- klamki - Avid FR5,

- hamulce - Avid SD7,

- pancerze / linki - Clarks,

- pedały - Shimano PD-M540,

- obręcze - Alexrims Ace18,

- piasty - Shimano Lx ( z tyłu jakiś starszy model),

- opony - przód : Syncros FLT 2 2.0 kevlar, tył : Tioga FACTORY XC SLICK 1.95 ( w czwartek wymieniam na Red Phoenixa B) ),

- stery - jakiś Ritchey.

Jeśli chodzi o rower to ogólnie jestem zadowolony, chociaż przyznam, że mam problemy z przestawieniem się z Kelly'sa. Lata przyzwyczajenia zrobiły swoje. Zresztą chyba popełniłem błąd biorać korbę 175 mm, wcześniej 170 miałem przez parę dobrych lat. No Spd-ki też swoje zrobiły. Jeszcze z rok i się przyzwyczaje :) Teraz jeszcze marzy mi się wymiana siodełka ze starego Kelly'sowego na SLR XC z dziurą + spodenki z wkładką , do tego jakaś lekka dętka na tył i już na dobre pożegnam się z resztkami mojego Spidera ;) Może jeszcze w tym roku na kółko tylnie się skuszę i pozostanie mi czekać aż Judytę zajeżdżę a wtedy kto wie ale raczej r7. Pozdrawiam serdecznie i sorki, że tak tylko o sobie :P

Witam

No to i ja się pochwalę i pozwolę sobie zapisać się do Klubu ;)

- ramka - Author Introvert 19",

- amorek - SR Suntour Axon SR-L

- przerzutka przód - SRAM X-9,

- przerzutka tył - SRAM X-9,

- manetki - SRAM X-9,

- gripy - Author,

- mostek - Kbix Pro Race 115 mm,

- kierownica - Kbix Pro Race 560 mm,

- rogi - Ritchey WCS

- sztyca - Ritchey WCS,

- siodło - Selle Italia SLR XP,

- korba - Shimano LX HT II,

- kaseta - SRAM PG-970 11-32,

- łańcuch - PC-970,

- klamki - Avid FR5,

- hamulce - Avid SD7,

- pancerze / linki - XTR,

- pedały - Shimano PD-M540,

- obręcze - Mavic X717,

- szprychy - DT Revo,

- piasty - Shimano XT,

- opony - przód : Maxxis Larsen TT, tył : Maxxis Larsen TT,

- stery - FSA Orbit Z

Najbliższe zmiany to: mostek Ritchey WCS 4-AXIS wet, kiera Ritchey WCS Carbon Flat, koszyk Tacx TAO srebrny, rogi Pro SL.

http://portal.bikefoto.pl/rower/zdjecie/30...78c0401e41/asa/

Nie wiem jak wrzucić fotkę, więc póki co wklejam link ;P

Pozdr.

No to i czas na moją maszynę po transformacji :)

Rama Author Opus

Amor Marzocchi Comp Coil 100

Przerzutka przód XT

Przerzutka tył XT Shadow

Kaseta XT 32t

Korba Hone

Łańcuch Sram 950

Manetki Deore

Gripy ODI Ruffian

Mostek Tioga Taskforce

Kierownica NS Lil'Sista

Stery Tioga MX

Sztyca Kalloy (garaż upgrade :))

Siodło DM Freeride

Hamulce Formula Oro K24 Carbon 180/160

Pedały PD-M540

Obręcze Mavic EN521

Piasty Dartmoor X-Rolls/Free-Force

Szprychy DT Champion

Opony Tioga YellowKirin 2.3/2.1

A oto odsłona:

http://portal.bikefoto.pl/rower/zdjecie/30.../niezalogowany/

http://portal.bikefoto.pl/rower/zdjecie/30.../niezalogowany/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...