TocaS Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam Dziś zauważyłem na trasie jak jechałem, że hamulec tylny podczas hamowania terkocze. Na początku terkotał z 5 sekund od momentu naciśnięcia dźwigni hamulcowej przy hamowaniu (a właściwie spowalnianiu roweru do niższej prędkości). Potem już terkotanie było słychać prawie za każdym razem gdy hamowałem. Nie wiem czy wpływ mają na to może warunki pogodowe, czyli syf itp. Klocki sprawdziłem są w normie,a ostatnio co robiłem z tyłu to zmieniałem obręcz i na nowo zaplatane koło było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ale jak terkocze ? Podczas hamowania tylko ? Na sucho jak zaciskasz klamke też coś strzela ? Profilaktycznie sprawdź wszystkie śruby. Adaptera, mocowania. Warto by też sprawdzić te, które skręcają zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Terkocze tylko podczas hamowania, po za tym jest ok, hamulec dobrze przy tym blokuje koło. Nie wiem co to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 wymień klocki miałem tez tak kiedyś wymieniłem klocki i było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Z jaką tarczą pracuje ten hamulec? Terkotanie pojawia się w 3 przypadkach: - klocki zahaczają o ramiona tarczy - zacisk jest źle ustawiony - jeden z tłoczków w zacisku nie porusza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 klocki dostały w du.. po zimie. Mają rudy osad, choć hamują i nie są zużyte. Zacisk jest dobrze ustawiony po konserwacji ustawiłem tak by tłoczki równo schodziły się i odległości od nich do tarczy były równe. Na sucho bez hamowania nic nie terkocze nic nie ociera zaznaczam. Nie sprawdziłem w sumie dzisiaj jak się schodzą tłoczki być może faktycznie jeden z nich nie dolega co by wyjaśniało o tyle, że został zasyfiony, bo pierwsze 15 km było ok. ...a co z tym haczeniem o ramiona tarczy ?? Jak to rozumieć ?? Musiałbym sprawdzić na tarczy jakie ślady zostawiają klocki. Tarcza Accent Blade Klocki Accent półmetaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 klocki dostały w du.. po zimie. Mają rudy osad, choć hamują i nie są zużyte. Zacisk jest dobrze ustawiony po konserwacji ustawiłem tak by tłoczki równo schodziły się i odległości od nich do tarczy były równe. Na sucho bez hamowania nic nie terkocze nic nie ociera zaznaczam. Nie sprawdziłem w sumie dzisiaj jak się schodzą tłoczki być może faktycznie jeden z nich nie dolega co by wyjaśniało o tyle, że został zasyfiony, bo pierwsze 15 km było ok. ...a co z tym haczeniem o ramiona tarczy ?? Jak to rozumieć ?? Musiałbym sprawdzić na tarczy jakie ślady zostawiają klocki. Tarcza Accent Blade Klocki Accent półmetaliczne. Update 21.02.10r. Wczoraj zdemontowałem i zamontowałem klocki tylko to zrobiłem. ...a dzisiaj cisza i spokój, zakładam, że winowajcą musi być jakiś syf który dostał się na tłoczki i być może jednego blokował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.