okim Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Mam pewien problem z długością wózka przerzutki. Jak wiadomo np. XT shadow jest dostępny w trzech długościach wózka. Czy te długości mają coś wspólnego z wielkością tarczy, długością łańcucha lub czymś innym, czy po prostu aby zbić wagę??. Proszę o odpowiedź ponieważ jestem zdezorientowany - facet ze sklepu tak mi namieszał że nie wiem jak się do tego odnieść.
Mod Team michuuu Napisano 19 Lutego 2010 Mod Team Napisano 19 Lutego 2010 Wpisz w wyszukiwarkę - pojemność napędu. Uczeni w piśmie bikerzy na tym forum już się produkowali w tym temacie.
Mod Team michuuu Napisano 19 Lutego 2010 Mod Team Napisano 19 Lutego 2010 Do poczytania 2 strony o pojemności i długości wózka. Kto czyta ten wie!
buka Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 XT shadow jest dostępny w trzech długościach wózka w dwóch długościach, nieźle Ci mieszają i jak się czytało o pojemności?
okim Napisano 19 Lutego 2010 Autor Napisano 19 Lutego 2010 Ok już wszystko rozumiem. Zależy to od wielkości zębatki
Mod Team bogus Napisano 19 Lutego 2010 Mod Team Napisano 19 Lutego 2010 Od wielkości zębatek kasety i korby. Nie oznacza to jednak, że wózka średniego nie można zastosować tam gdzie obliczenia wskazują na długi. Kiedy nie jeździsz na dużych przekosach łańcucha to śmiało można brać średni. Jeśli jednak lubisz przekaszać łańcuch (jeździć na skrajnych biegach np.: 1x8, 3x2 itp.) warto wziąć długi wózek. Sam mam średni wózek, lecz nie jeżdżę z dużymi przekosami i wszystko działa jak należy, a nawet lepiej niż przy długim wózku. A to wszystko z racji tego, że przerzutki z krótszymi wózkami mogą pochwalić się nieco większą precyzją.
onkiel Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Witam, przepraszam ze sie wtrace, ale mam pytanie czy sram tez robi tyl z srednimi wozkami tylnej przerzutki?? pytam bo kiedys mnie czeka wymiana tylu na nowy a chcialbym zalozyc srama.
onkiel Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 wielkie dzieki, a do napedu: korba 22,34,44 i kaseta 11-28 to sredni wozek mozna zalozyc? ( nie robie duzych przekosow)
michalbike Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Ja mam 44/32/22 oraz kasetę 11-32, do tego średni wózek. Również nie robię dużych przekosów i nie narzekam, Ty powinieneś być przy takiej kasecie jeszcze bardziej zadowolony
TocaS Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Spokojnie średni wózek możesz zamontować. Ja mam kasete 32-11 i blat 44. Udało mi się ostatnio wrzucić na 44/32 przerzutka jeszcze nie "jęczała".
onkiel Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 a moge dalej pociagnac temat przerzutek srama? Jaki model srama jest odpowiednikiem shimanowskiego LX?
michalbike Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 Pod Deore LX najbardziej podchodzi SRAM X-7, kieruje się tutaj jednym z numerów Katalogu Rowerowego, gdzie był przedstawiony wykres, jaki osprzęt danego producenta, odpowiada osprzętowi innego producenta.
Mephistofeles Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 A co powiecie na kombinację Tiagra (krótki wózek) + kaseta 11-32 i korba 32? Mam nadzieję, że wybijecie to z głowy mojemu koledze . Aczkolwiek i tak woli single speed, ale boję się, że kiedyś może zmienić zdanie.
Mod Team bogus Napisano 26 Lutego 2010 Mod Team Napisano 26 Lutego 2010 Szczerze mówiąc to powinno być ok. Jednak mimo wszystko jeśli to rower MTB to nie zakładałbym szosowej zmieniarki we względu na wytrzymałość. Wiadomo, że ludzie do DH zakładają szosowe przerzutki, ale można robić wszystko. No chyba, że rower ma być na asfalty.
tompoe Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Nie ma co mu wybijać tego z głowy. Skoro ma 1 blat to wystarczy, że ma przerzutkę o pojemności 21 (32-11) czyli krotki wózek jak strzelił w pysk.
Mod Team bogus Napisano 27 Lutego 2010 Mod Team Napisano 27 Lutego 2010 Będzie ok, tylko jak z wytrzymałością takiej przerzutki. Przypuszczam że kolega może mieć coś wspólnego z grawitacją (wnioskuję po liczbie przełożeń i obecnym SS), wiec może być różnie.
TocaS Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 A co powiecie na kombinację Tiagra (krótki wózek) + kaseta 11-32 i korba 32? Mam nadzieję, że wybijecie to z głowy mojemu koledze . Aczkolwiek i tak woli single speed, ale boję się, że kiedyś może zmienić zdanie. ....a jeśli ma trochę $$$ to niech bierze Ultegre 200 gram arcydzieła
Mod Team bogus Napisano 27 Lutego 2010 Mod Team Napisano 27 Lutego 2010 A po pierwszej glebie na przerzutkę trochę PLN'ów będzie w plecy. Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania w MTB, chyba że rower jeździ tylko po asfalcie. Ale nawet do XC to mija się z celem, bo taka przerzutka powinna walić o ramę niemiłosiernie.
TocaS Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 No tego nie brałem pod uwagę, wówczas bolesna strata no kto co lubi zresztą, zależy do czego ten rower ma służyć dokładnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.