Skocz do zawartości

[amortyzator] Zwiększanie skoku w marzocchi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozebrałem amortyzator żeby go wyczyścić z założenia miała to być wymiana oleju ale wpadłem na pomysł aby zwiększyć w nim skok, problem w tym ze nie wiem to zrobić a podobno jest to możliwe.Poniżej zamieszczam zdjęcie tłumików jeżeli to coś pomoze. aktualnie marcok ma 110mm skoku chciałbym go zwiększyć do 130mm

img0139f.jpg

Napisano

przekładając czarne tuleje które są na prowadnicach - powyżej spręzyn negatywnych - ponad cały tłumik wydłużysz roboczą część prowadnicy (tłoczyska tłumika).

skok w ten sposób się nominalnie zwiększy, realnie nie. dlatego że przy twoich sprężynach ich charakterystyka jest dostosowana do skoku 110 mm. więc nawet gdy zrobisz tak jak pisałem powyżej widelec będzie uginał sie nadal max 110 mm.

wg mnie powinieneś kupić spręzyny dla marzocchi o skoku 130 mm, wtedy zakładając je musiałbyś wyrzucić te czarne tulejki, by zrobić miejsce dla dłuższych spręzyn.

Napisano

No dokladnie musisz kupic dluzsze sprezyny, tak jak ja to zrobilem w dj3, gdybys mial powietrzny amor to nie bylo by problemu. A wyciagniecie tych tulei bez nowej sprezyny spowoduje ze jak poderwiesz kiere to amor bedzie mial 2 cm poprostu luzu.

Napisano

moj kolega powiekszyl skok w dirt jam`mie z 100mm na 130mm tylko ze nie sam to robil tylko zawiózł to jakiego "kolesia", zaplacil gdzies 100zl a amor chodzil jak nowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...