Fludi Napisano 12 Marca 2010 Napisano 12 Marca 2010 Nie bój żabci, nie zepsuje się Tylko dbaj o niego...
Mod Team durnykot Napisano 12 Marca 2010 Mod Team Napisano 12 Marca 2010 Dzieki, to sie nazywa zaufanie w sprzet jesli chodzi o pogode, to czytajac twoja wypowiedz przypomnialy mi sie slowa mojej mamy: "czy ty oszalalas?? chcesz jezdzic tak drogim rowerem po lesie, blocie i po dziurach?? przeciez calkowicie go zabrudzisz i zniszczysz!!" Zastanawiająca troska Mamy o rower, a nie o córkę.
afly Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 Odświeżę temat. Upłyneło trochę czasu od ostatnich postów, jednak teraz ja zmierzam się z problemem FIRST vs Epicon. A z czym mam problem? Cena tych amortyzatorów obecnie jest taka sama a więc 650zł, z tym że first z blokadą skoku na goleni, a Epicon z manetką. Amortyzator chciałbym używać w przyszłosci z tarczą 185mm (chciałbym założyc przedni hamulec Avida), nie jest to jeszce w 100% pewny wybór, być może pozostanę przy 160mm, ale FIRST max tarcza 180mm, EPICON max 185mm, czy przez to First nie jest mniej wytrzymały? Jakie są wasze opnie? Strefę testów przejrzałem, jak zapewne wiecie im więcej się czyta tym gorzej. Liczę ze mnie ukierunkujecie w którą stronę podążyć. P.S. Moja waga 85kg, wykorzystanie - XC
senjiro Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 Nie wiem jak wagowo wychodzi Suntour, ale mój RST First ważył dokładnie 1753 grama. Jeździłem na nim kilka miesięcy i nie powiem żebym jakoś szczególnie narzekał. Wręcz przeciwnie, amorek chodził całkiem nieźle. Nie wiem co masz na myśli pisząc o wytrzymałości? Bo biorąc pod uwagę Twoją wagę to zarówno jeden jak i drugi się pod Tobą nie rozpadnie. Ja jeździłem z tarczą 160mm, ważę 75kg. Kaiser, który przypuszczam że waży trochę więcej ode mnie jeździł na lżejszej odmianie Firsta, wygrywał maratony i jakoś ręce mu nie odpadły Ja Ci mogę polecić, ale niech też wypowiedzą się użytkownicy Suntoura.
afly Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 senjiro ile gwarancji jest na First`a? Co do wytrzymałości, chodziło mi o to jak szybko może dostać luzów przy tarczy 185mm, skoro maks to jest 180mm. Patrząc na youtube więcej można było znaleźć filmików o wadliwym RST w przeciwieństwie do Sountour`a, z drugiej strony mam w Krakowie/Rzeszowie dystrybutora Velo, a z allegro nikt epicona z tych miast po cenie 650zł nie sprzedaje.
senjiro Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 Przypuszczam że rok. Musiałbyś dowiedzieć się w sklepie lub do Velo napisać. Co do awaryjności to First miał 2 lata temu problem z tym że na "dzień dobry" miałeś fabrycznie luzy, które zostały naprawione. Przy tarczy 180mm prędzej czy później każdy amorek z przeznaczeniem do XC złapie Ci luzy.
jacekc12 Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 mam ten sam problem co alfy; tj kompletnie nie wiem który wybrać też w Przemyślu jest velo, ale ceny rst są tam ogromne, najtańszy first to około 800zł
afly Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Jutro przejdę się do sklepu, któy współpracuje z Velo, postaram sie czegos dowiedzieć o First`cie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.