Lidka82 Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witajcie! Słyszałam, że pod koniec maja na Bornholmie jest całkiem sympatyczna pogoda na rower... Czy znacie kogoś kto organizuje w tym czasie wypad rowerowy? Chętnie bym się podłączyła Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Koniec maja to jeszcze nie sezon urlopowy. Promy nie pływają zbyt często... Sprawdż rozkład rejsów z Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARTINK Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 IVANVII ma rację. O tej porze roku możesz mieć problem z dojazdem. Czemu akurat Bornholm ? Pod koniec maja da się jeździć w zasadzie w całej Europie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lidka82 Napisano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Moi znajomi byli dwa lata temu na Bornholmie w dwóch turach... pierwsza grupa była pod koniec maja, druga pod koniec czerwca. Ci pierwsi mieli lepszą pogodę i podobno właśnie w tym czasie warto tam pojechać. Jak się pracuje to niekoniecznie lipiec i sierpień są miesiącami urlopowymi. Szerze powiedziawszy wolę brać urlop w maju, czerwcu czy też wrześniu i unikać tłumów turystów. Jeżeli jednak ktoś planuję wypad na Bornholm w lipcu/sierpniu to mogę się skusić ;-) a dlaczego Bornholm? A dlaczego nie nie byłam tam jeszcze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zymelka Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Ja na lipiec lub sierpień chętnie się skuszę na Bornholm. Zwłaszcza że z kolegą planujemy wyprawę Świnoujście-Hel-Gdańsk więc moglibyśmy się wpasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Pisząc -lipiec i sierpień sezon urlopowy miałem na myśli top sezon... W maju z Kołobrzegu do Nexo jest 10 rejsów w czerwcu 12 a lipcu i sierpniu prom pływa codziennie. Ze Świnoujścia prom pływa tylko w lipcu i sierpniu. Można płynąć z Niemiec,bywały też rejsy z Ustki. w 2003 roku płynęliśmy z Kołobrzegu wodolotem Kometa, niestety rejs powrotny ze względu na sztorm został przesunięty o dwa dni. Rejs powrotny zamiast 1,5 godz trwał 4 Wyglądu kabiny pasażerskiej na sztormującym wodolocie nie będę opisywał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agenciara Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 nasza "forumowa" ekipa - sztuk 3 - byla w zeszłym roku na Bornholmie na przełomie lipca i sierpnia.... wskoczyliśmy akurat w przepiękną pogodę, bo przed nami i po nas pogoda była do d........ na tej wyspie lubi sobie dobrze powiać dlatego dla mnie tylko środek lata wchodzi w rachubę, a i powiem że i w sierpniu nie było jakoś szczególnie HOT... w dzień tak w sam raz, ale noce jak dla mnie troche chłodne ;)ale lato 2009 było jakie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARTINK Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Moi znajomi byli dwa lata temu na Bornholmie w dwóch turach... pierwsza grupa była pod koniec maja, druga pod koniec czerwca. Ci pierwsi mieli lepszą pogodę i podobno właśnie w tym czasie warto tam pojechać. Jak się pracuje to niekoniecznie lipiec i sierpień są miesiącami urlopowymi. Szerze powiedziawszy wolę brać urlop w maju, czerwcu czy też wrześniu i unikać tłumów turystów. Jeżeli jednak ktoś planuję wypad na Bornholm w lipcu/sierpniu to mogę się skusić ;-) a dlaczego Bornholm? A dlaczego nie nie byłam tam jeszcze. Pozdrawiam No tak - to jest argument Skoro tam nie byłaś to faktycznie trzeba się wybrać Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HaaYaargh Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Zawsze jak ktoś się zapyta "Why?", odpowiedz "Why not?" Ja również myślałem nad Bornholmem w tym roku, choć odstrasza mnie trochę cena, jak jeżdżę na rowerze to plusem tego jest praktycznie brak kosztów, a sam dojazd tam i z powrotem (pociąg + prom) to dla mnie koszt około 400 złotych (chyba że sobie dojadę nad morze ) + wydatki już na miejscu. Ale myślę że jednak warto wydać troche grosiwa by być w końcu na tej wysepce, byłem tam już raz, ale jachtem, i tylko w nocy po zapasy, tak więc mało co zobaczyłem. Co do promów, to one pływają tylko Lipiec - Sierpień ze Świnoujścia Ronne, nie wiem czy z Kołobrzegu coś nie pływa, a w innym wypadku przez Sassnitz z Niemiec trzeba się przedostać (tam to częściej niż raz dziennie pływa), chyba że się mylę. Kilka osób mówiło że jak się zapłaci 100 (np. za 2 osoby) kapitanowi kutra rybackiego, to on też zawiezie o ile ma po drodze, musi być to ciekawe przeżycie. Lidka, jak będę wiedział na 100% to dam znać, na pm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lidka Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 No cześć! Promy pływają już od Kwietnia http://www.bornholm.modos.pl/kolobrzeg-nexo-rezerwacja-biletow.html Ja jestem już na 100% zdecydowana na ten wyjazd w terminie 15-19maja trzeba spełniać swoje marzenia! daj znać jeżeli zdecydujesz się Zawsze jak ktoś się zapyta "Why?", odpowiedz "Why not?" Ja również myślałem nad Bornholmem w tym roku, choć odstrasza mnie trochę cena, jak jeżdżę na rowerze to plusem tego jest praktycznie brak kosztów, a sam dojazd tam i z powrotem (pociąg + prom) to dla mnie koszt około 400 złotych (chyba że sobie dojadę nad morze ) + wydatki już na miejscu. Ale myślę że jednak warto wydać troche grosiwa by być w końcu na tej wysepce, byłem tam już raz, ale jachtem, i tylko w nocy po zapasy, tak więc mało co zobaczyłem. Co do promów, to one pływają tylko Lipiec - Sierpień ze Świnoujścia Ronne, nie wiem czy z Kołobrzegu coś nie pływa, a w innym wypadku przez Sassnitz z Niemiec trzeba się przedostać (tam to częściej niż raz dziennie pływa), chyba że się mylę. Kilka osób mówiło że jak się zapłaci 100 (np. za 2 osoby) kapitanowi kutra rybackiego, to on też zawiezie o ile ma po drodze, musi być to ciekawe przeżycie. Lidka, jak będę wiedział na 100% to dam znać, na pm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.