Dornif Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Tę mniejszą montujesz pod młynek, a blat za środkową koronkę. Tylko czasem może być potrzeba podszlifować, żeby blat podszedł z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Obawiam się, że u mnie mogą być z tym problemy. Ale z tego co widzę to u miskova blat jest na swoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Bo on ma octaramp, pewnie 30t. To jest najmniejsza koronka, jaką można zamontować na rozstawie 104mm, ze zintegrowanymi kominami. Z drugiej idzie blat i śruby, a młynek ze swoimi śrubami leci w niepamięć. W takim zestawieniu można wywalić podkładki z suportu, żeby przysunąć korbę bliżej, wtedy jest lepsza linia łańcucha. A jak montujesz blat w miejsce średniej, to zwykle linia dla blatu jest idealna, a mniejsza koronka nie obsługuje powiedzmy 3 najszybszych biegów. To ma dwie wady - mniejsza koronka ma minimalnie 30t, oraz cena extralite octaramp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Czyli rozumiem że mniejszych tarcz korby, takich by zamontować je zamiast środkowej nie dostanie się mniejszych niż 30t. A ewentualnie istnieją tańsze 30t? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 30t to minimum przy 104mm, i tak kominy są na styk... Tanich nie ma, tanie to są 26/28t, 36t, 38/40t pod dh i 42/44t. Wszystkie insze typu 39t, 30, 29 itd są droogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 (edytowane) Sprawdziłem czy u mnie da radę założyć blat 44t w miejsce 32t. Okazało się, że nie ma z tym najmniejszego problemu. W związku z tym mam następujące pytania: 1. Ponieważ śruby i kominy do tarcz są nieco za długie przy dwóch blatach wypadałoby dać jakieś podkładki. Również one nie stanowią problemu, bo wystarczy dobrać odpowiednią średnicę. Mam tylko problem w którym miejscu je podłożyć? Może nie ma to znaczenia? Chodzi mi głównie o to czy dać te pod komin (bliżej ramy), czy pod śrubę (dalej od ramy)? 2. Czy można gdzieś dostać tarczę 28t w kolorze czarnym? Czy dostanę alu taki blat? Dotychczas znalazłem tylko stalowe Alivio 28t. W tym miejscu proszę o linki do stron. 3. Czy różnica 16 zębów to nie będzie za duża różnica pomiędzy dwoma blatami? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 18 Lutego 2010 przez bogus92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 1. Ponieważ śruby i kominy do tarcz są nieco za długie przy dwóch blatach wypadałoby dać jakieś podkładki. Również one nie stanowią problemu, bo wystarczy dobrać odpowiednią średnicę. Mam tylko problem w którym miejscu je podłożyć? Może nie ma to znaczenia? Chodzi mi głównie o to czy dać te pod komin (bliżej ramy), czy pod śrubę (dalej od ramy)? Pod śruby - komin niech cały sobie siedzi i trzyma blat na miejscu. 2. Czy można gdzieś dostać tarczę 28t w kolorze czarnym? Czy dostanę alu taki blat? Dotychczas znalazłem tylko stalowe Alivio 28t. Nie widziałem. 3. Czy różnica 16 zębów to nie będzie za duża różnica pomiędzy dwoma blatami? Nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Tanich nie ma, tanie to są 26/28t, 36t, 38/40t pod dh i 42/44t. Wszystkie insze typu 39t, 30, 29 itd są droogie.. Czyli idealny tani set na niziny to 42/28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Ja musialem skrocic sruby pomimo podkladki. Podkladka jakas raczej musi byc bo bez niej dl sruby i komina bylaby za mala zeby to dobrze trzymalo. Czy roznica nie jest za duza to ci powie pojemnosc przerzutki, 16 taka roznice obsluzy ci nawet przerzutka szosowa (max 16) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 (edytowane) OK, dzięki za odpowiedzi. Teraz proszę tylko o podawanie różnych zębatek 28t. Ewentualnie jeśli ktoś ma coś do dodania w temacie to chętnie wysłucham. P.S. Przerzutkę przód mam Shimano SLX. Edytowane 18 Lutego 2010 przez bogus92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszolot10 Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 A ja mam pytanie, czy przerzutka przednia obsłuży 44/28 z przodu (kaseta 11-34t). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 U mnie wystąpi taka sama konfiguracja jak u ciebie (tylko kaseta 11-32t) Panowie odpowiedzieli wyżej, że powinno być ok. Tak czy inaczej praktyka pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Przerzutki szosowe (2 biegowe) maja pojemnosc 16, 3 biegowe 22 w tym mtb. Pojemnosc to roznica w ilosci zebow najwiekszej i najmniejszej zebatki. Kaseta nie ma tu znaczenia, jedynie przy szosowej przedniej przerzutce na skrajnych polozeniach lancuch moze ocierac o wozek. Ja mam szosowa z przodu i kasete 11-34 i jest git, tylko moje zebatki sa przesuniete do ramy i suport 68mm bez podkladek, co skutkuje mozliwoscia jezdzenia po calej kasecie na jednej zebatce, bez krzywdzenia lancucha, duzo mniejsze przekosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Tanich nie ma a jednak są. aluminiowe 28t w trekingowych korbach Truvativa. w zeszłym roku sprawdzałem w Harfie nie mieli. ale były kiedyś na allegro. ale ja nie kupilem Ponieważ śruby i kominy do tarcz są nieco za długie przy dwóch blatach wypadałoby dać jakieś podkładki. lub użyć śrub do haka przerzutki 2. Czy można gdzieś dostać tarczę 28t w kolorze czarnym? aluminiowy Truvativ z korby trekingowej:) co do stalowego Truvativa z korby trekingowej to dużo lepiej i lżej wygląda od Alivio. cena ok 32pln. te alu na allegro były w niższej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 (edytowane) Jakby gdzies dorwac w miare sensowna zebatke Alu 26-28t to mozna chulac na 44-26/28t i oryginalnym blacie SLX'a... Z w miare tanich ... moze mlynek middleburna 26/28t za srodkowy blat? Middleringi middleburna zaczynaja sie od 30T wiec tak sobie z tyloma zebami. Zebatki middleburna Jeszcze mi tylko niech ktos powie ktory mlynek middleburna pasowalby do SLX'a bo kompletnie nie rozrozniam oznaczen i kompatybilnosci... Ciekawe tylko jak z wytrzymaloscia i waga, na pewno temat rozwojowy na weekend. PS. Mlynek middleburna na 4 sruby tylko max 26t ... 28t tylko 5 srub, moze ktorys inny z kolekcji pasowalby? Z kolei 26t wcale takie zle nie jest, bo nawed DA7900 obsluzy 44t/26t combo tyle ze straszny skok przelozen miedzy blatami wiec na maratonie ciezko dobrac przelozenie, no chyba ze sie myle. PS. Rozumiem ze stronglighta sredniej tarczy nie da sie dorwac osobno bez blatu? Edytowane 18 Lutego 2010 przez Sorcerer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 44 i 26 troche za duzy przeskok, teoretycznie DA max poj 16, nie wiem jak w praktyce moze sie to sprawowac ale troche taki zestaw jest bez sensu, bo jak dajesz rade dymac na 44/11 i decydujac sie na taka zebatke, musisz takich przelozen czesto uzywac to 26 nawet przy 32 z tylu wydaje sie byc nieco malym przelozeniem. Nie ma zlotego srodka na 2x9 to nie bedzie to tak universalne rozwiazanie jak 3x9, pytanie gdzie sie jezdzi, to powinno determinowac dobor zebatek. Czasami przerabianie czegos tylko dla ideii niekoniecznie musi byc dobrym rozwiazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 http://www.centrumrowerowe.pl/004741/Shimano-XT_Tarcza_korby_FC_M761_26z_alu_czarna/Produkt.aspx bo ktoś wspominał że nino ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Hmm . . . Znalazłem chyba kolejny sposób na jej odchudzenie . . . A mianowicie śruby skręcające lewe ramie na tytan/alu(?) Dalej . . . Jak zajedziesz suport, można o czymś lżejszym pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 te śruby które skręcają lewe ramie z racji kształtu są dość lekkie jak na stal. zysk po wymianie na tytan ok 3g. niektórzy wkręcają tam alu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dobre i 3 gram, ale można ładny kolor sobie zgrać, wraz z śrubami od zębatek. Na suporcie ile można urwać i jakim kosztem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 http://extremebike.pl/zewnetrzne-lozyska-ceramiczne-bb08xc7368-szosamtbdhfrdj-p-297.html?cPath=111_115 i już z 10-12g mniej. po zastosowaniu plastikowych podkładek jeszcze troszke by się zeszło z wagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom3 Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 spójrzcie na wagę suportu Miskov'a 88g więc przy zastosowaniu tego ultradrogiego suportu Aerozine zysk tylko 2g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Zero oszczednosci 86g bez podkladek, miskova na wadze jest z jedna wiec remis po 88g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 (edytowane) Mój waży 88g z podkładką... Na pewno można by kupić blat od nino 42T, waży 37g czyli 23g w dół. Do tego ti bolts do lewego ramienia -3g, ew. ścięcie gniazd pod młynek pewno gdzieś z 10g. Także jak się uprzeć, można zdjąć jakieś 35g... kurde, co oni tacy do przodu Edytowane 21 Lutego 2010 przez miskov17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 aaa pomyliło mi się ale w porównaniu z accentem zysk bylby taki jak pisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi