Grysza Napisano 17 Lutego 2010 Napisano 17 Lutego 2010 Witam wszystkich bardzo serdecznie Jest to mój pierwszy post a znalazłem się tu dlatego, że razem z żoną dla zdrowia postanowiliśmy przesiąść się z motocykli na rowery. I niestety na samym początku napotkaliśmy pewne trudności. - dysponujemy kwotą ok 2500-3000zł (ciężko będzie o więcej bo motocykle też niestety kosztują) - w związku z tym, że mieszkamy 100m od Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego będziemy jeździć głównie po lasach (amatorsko, chyba, że złapiemy bakcyla) - nasze wymiary: żona ok. 166cm wzrostu, ok 50 kg, drobniutka więc za wiele nie udźwignie, ja - 183cm, ok. 100 kg (mam nadzieję, że będzie spadać) I teraz podstawowe pytanie: jakiego roweru szukać, nowego ze średniej klasy osprzętem (bo raczej nic lepszego nie znajdziemy za tę cenę), czy może używany ale z osprzętem z górnej półki. Prawdę mówiąc nie znamy się na tym zbyt dobrze. Moja wiedza ogranicza się do informacji, ze np. deore jest lepsze od alivio a alivio od acera. Śmieszne to ale każdy zaczynał od zera. Będę wdzięczny za rady i ewentualnie propozycje. Czytałem podobne tematy, dużo mi dały ale jednak co konkretna rada to konretna rada. No i jest okazja aby się poznać. Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie jak już sprawimy sobie sprzęty
Fludi Napisano 17 Lutego 2010 Napisano 17 Lutego 2010 Za 3 koła to może by się kupiło nową A2 i A4 Kross'a.
Grysza Napisano 17 Lutego 2010 Autor Napisano 17 Lutego 2010 Za 3 koła to może by się kupiło nową A2 i A4 Kross'a. Czyli rozumiem, że lepiej oglądać się za nowym? Chodzzi Ci w ustawieniu A2 dla żony i A4 dla mnie czy odwrotnie?
Fludi Napisano 17 Lutego 2010 Napisano 17 Lutego 2010 Można tak to ująć Nowy, nie nowy... Ja bym się rozglądał za nowym, inni powiedzą, że można znaleźć wśród używek fajne perełki Jakby się postarać poszukać na necie, to na uparte za 3 koła, no może troszkę ciut ponad to by się znalazło nawet dwie A4 2009...
Grysza Napisano 19 Lutego 2010 Autor Napisano 19 Lutego 2010 Cześć Właśnie znalazłem następujące oferty: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-salamander-grey-2009.html, oraz http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-wheeler-pro-39-2009.html - cena tych rowerów obejmuje przesyłkę i na końcu Kross http://www.t-bike.pl/p/pl/123/level+a4+2009.html Co możecie powiedzieć o tych rowerach? W sumie wszystkie podobają mi się tak samo. Jak uważacie, który z tych byłby najodpowiedniejszy? Czy może poszukać jeszcze czegoś innego?
Fludi Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Jak dla mnie to ten wheeler to kicha. Jak już coś to bym wybierał jeden z pozostałych 2.
Grysza Napisano 23 Lutego 2010 Autor Napisano 23 Lutego 2010 Dzięki wielkie za radę Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Znalazłem ostatecznie takie rowery: Level A2 Lady - 1150zł + level A4 1550zł = 2700 lub level a2 Lady + Level A6 V-brake za 1950 = 3100, i 3 wariant, 2x Level A4 za 3100. Co wg was jest mądrzejszym wyborem 1 wariant a za resztę dodatki jak licznik, kaski? wariant 2 (żona raczej nie będzie zbytnio szaleć, z drugiej strony przy takiej różnicy w rowerach nie wiem czy dotrzyma mi kroku)? czy może ostatni wariant tzn. dwa rowery podobnej klasy?
Fludi Napisano 23 Lutego 2010 Napisano 23 Lutego 2010 Chyba najlepszy będzie ten 3 wariant 2x A4, chociaż A2 + A6 też jest dobry...
Grysza Napisano 24 Lutego 2010 Autor Napisano 24 Lutego 2010 Dzięki za rady. W sobotę jedziemy z żoną się poprzymierzać i ostatecznie dokonać wyboru. Jak wszystko będzie pasowało, pochwalę się nowym nabytkiem. Pozdrawiam
Grysza Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 Cześć wam Chciałem się tylko pochwalić, że właśnie staliśmy się z żoną właścicielami 2 Krossów A4. Na razie jestem zadowolony. Zobaczymy jak będzie po pierwszej dłuższej jeździe. Dzięki za pomoc w wyborze i do następnego. Grzesiek
Grysza Napisano 5 Marca 2010 Autor Napisano 5 Marca 2010 He, he, nie w tym rzecz. Chcę abyście cieszyli się razem ze mną Po 7 latach przerwy przesiadam się z motocykla na rower i nie ukrywam, że jestem trochę podekscytowany. Pozdro
Rulez Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Ja bym raczej stawiał na rowery crossowe, ale może MTB też się sprawdzą.
Grysza Napisano 6 Marca 2010 Autor Napisano 6 Marca 2010 Wiesz, na początku właśnie taki miałem dylemat. Jednak w związku z faktem, że mieszkam 100m od Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego wyszedłem z założenia, że na szosę zostanie motocykl a dla zdrowia rowerem po lesie. Wydaje mi się, że na te lasy MTB będzie lepszy (dużo wydm, pagórków, trochę dziur itd.) Pozdrawiam
Rulez Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Jedynie wydmy były by usprawiedliwieniem dla MTB , ale do crossa też można założyć opony 2" , więc i ten argument odpada
Rulez Napisano 6 Marca 2010 Napisano 6 Marca 2010 Eee tam, zrobił błąd, a teraz to i tak pozamiatane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.