Skocz do zawartości

[rower] damski + męski do 3000 zł łącznie, nowy czy używany?

Grysza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Jest to mój pierwszy post a znalazłem się tu dlatego, że razem z żoną dla zdrowia postanowiliśmy przesiąść się z motocykli na rowery. I niestety na samym początku napotkaliśmy pewne trudności.

- dysponujemy kwotą ok 2500-3000zł (ciężko będzie o więcej bo motocykle też niestety kosztują)

- w związku z tym, że mieszkamy 100m od Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego będziemy jeździć głównie po lasach (amatorsko, chyba, że złapiemy bakcyla)

- nasze wymiary: żona ok. 166cm wzrostu, ok 50 kg, drobniutka więc za wiele nie udźwignie, ja - 183cm, ok. 100 kg (mam nadzieję, że będzie spadać)

I teraz podstawowe pytanie: jakiego roweru szukać, nowego ze średniej klasy osprzętem (bo raczej nic lepszego nie znajdziemy za tę cenę), czy może używany ale z osprzętem z górnej półki. Prawdę mówiąc nie znamy się na tym zbyt dobrze. Moja wiedza ogranicza się do informacji, ze np. deore jest lepsze od alivio a alivio od acera. Śmieszne to ale każdy zaczynał od zera.

Będę wdzięczny za rady i ewentualnie propozycje.

Czytałem podobne tematy, dużo mi dały ale jednak co konkretna rada to konretna rada. No i jest okazja aby się poznać.

Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie jak już sprawimy sobie sprzęty ;)

Napisano

Za 3 koła to może by się kupiło nową A2 i A4 Kross'a.

Czyli rozumiem, że lepiej oglądać się za nowym?

Chodzzi Ci w ustawieniu A2 dla żony i A4 dla mnie czy odwrotnie?

Napisano

Można tak to ująć ;) Nowy, nie nowy... Ja bym się rozglądał za nowym, inni powiedzą, że można znaleźć wśród używek fajne perełki ;)

Jakby się postarać poszukać na necie, to na uparte za 3 koła, no może troszkę ciut ponad to by się znalazło nawet dwie A4 2009...

Napisano

Cześć

Właśnie znalazłem następujące oferty: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-salamander-grey-2009.html, oraz http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-wheeler-pro-39-2009.html - cena tych rowerów obejmuje przesyłkę i na końcu Kross http://www.t-bike.pl/p/pl/123/level+a4+2009.html

Co możecie powiedzieć o tych rowerach?

W sumie wszystkie podobają mi się tak samo.

Jak uważacie, który z tych byłby najodpowiedniejszy? Czy może poszukać jeszcze czegoś innego?

Napisano

Dzięki wielkie za radę

Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Znalazłem ostatecznie takie rowery: Level A2 Lady - 1150zł + level A4 1550zł = 2700

lub level a2 Lady + Level A6 V-brake za 1950 = 3100, i 3 wariant, 2x Level A4 za 3100. Co wg was jest mądrzejszym wyborem 1 wariant a za resztę dodatki jak licznik, kaski? wariant 2 (żona raczej nie będzie zbytnio szaleć, z drugiej strony przy takiej różnicy w rowerach nie wiem czy dotrzyma mi kroku)? czy może ostatni wariant tzn. dwa rowery podobnej

klasy?

Napisano

Dzięki za rady. W sobotę jedziemy z żoną się poprzymierzać i ostatecznie dokonać wyboru.

Jak wszystko będzie pasowało, pochwalę się nowym nabytkiem.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć wam

Chciałem się tylko pochwalić, że właśnie staliśmy się z żoną właścicielami 2 Krossów A4. Na razie jestem zadowolony. Zobaczymy jak będzie po pierwszej dłuższej jeździe. Dzięki za pomoc w wyborze i do następnego.

Grzesiek

Napisano

He, he, nie w tym rzecz. Chcę abyście cieszyli się razem ze mną :)

Po 7 latach przerwy przesiadam się z motocykla na rower i nie ukrywam, że jestem trochę podekscytowany.

Pozdro

Napisano

Wiesz, na początku właśnie taki miałem dylemat. Jednak w związku z faktem, że mieszkam 100m od Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego wyszedłem z założenia, że na szosę zostanie motocykl a dla zdrowia rowerem po lesie. Wydaje mi się, że na te lasy MTB będzie lepszy (dużo wydm, pagórków, trochę dziur itd.)

Pozdrawiam

Napisano

Jedynie wydmy były by usprawiedliwieniem dla MTB , ale do crossa też można założyć opony 2" , więc i ten argument odpada :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...