Skocz do zawartości

[piasty] piasta przednia na oś stałą - 9mm

heniekkrol

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Klaniam,

Mam taka piaste ale pod marka On-One. Zadnych problemow, piasta ok, chodzila przez ponad rok na 9mm, potem kupilem amor z 20-tka (w sumie 2 lata bezstresowej wspolpracy).

A ze ja gramow nie licze (jesli juz to kilogramy) to bylo git.

Szacunek...

I.

Czy można mówić o wyraźnej poprawie sztywności ? Nie mam ambicji do jakiś DH zjazdów, ale po kamolcach się naparza na ile sprzęt (i umiejętności) pozwalają.

Krótko mówiąc - czy to rozwiązanie "robi różnicę"

widzę że w między czasie juz różnica zdań się pojawiła :)

Jeźdzłem próbnie, i wielkiej rewelwcji nie ma, może na Rebie coś to da, jednak nie likwiduje podstawowego problemu - ruchomego połączenia z hakami, jak już, to coś w stylu piasty BMX z nakrętkami, efekt będzie większy..

• Mod Team

Klaniam,

Jak chcesz WYRAZNEJ poprawy sztywnosci to wtedy sztywna 20-tka. Ale z ta sztywna 9-tka tez jest lepiej niz ze zwyklym szybkozamykaczem.

edytka

Ponownie powiem bollocks to this... Ile bylo tej proby? W jakim terenie?

Pewnie ze bolt-on lub 20 jest najlepsza ale te 9mm tez jest krokiem we wlasciwym kierunku.

Szacunek...

I.

To sie poważnie zastanowię.

Patrzę na jakieś alternatywne, dla tego novateca rozwiązania. Spotkał się ktoś z tą piastą Ritchey Pro S Disc MTB 9mm front

( http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=37621 ) Brak opisu, w necie i na stronie producenta - nic

dobra, znalazłem - waga taka sama jak novatec (317g) łożyska maszynowe

troche wcisne sie w temat koledze, ale chyba nie ma sensu zakladac nowego...da sie zrobic podzial na jakies lepsze i gorsze szybkozamykacze qr pod wzgledem sztywnosci mocowania? przerabial moze ktos amor pod zwyklego qr na grubsza oske? pytam bo za duzo roboty by z tym nie bylo...

Lepsze samozamykacze to by były te :

http://cgi.ebay.de/DT-Swiss-RWS-MTB-Titan-Schnellspanner-Set-NEU_W0QQitemZ280462227098QQcmdZViewItemQQptZSport_Radsport_Fahrradteile?hash=item414cd9f69a

Przerabianie amora poprzez znaczne rozwiercenie haków to trochę ryzykowny zabieg.

Nie wiem jaką masz budowę piasty, można ewentualnie rozwiercić kapselki boczne (ale nie w każdej) do 9mm i założyć zacisk jak z tematu (rws thru bolt)

Jeśli chcesz eksperymentować, możesz ew. (jeśli budowa piasty na to pozwala) rozwiercić kapselki do 10 mm, rozfrezować haki w amorze do 10 mm i założyć zamiast samozamykacza śrubę 10 mm. o wytrzymałości 8.8 lub 9.8 z drobnym gwintem i nakrętkę z kołnierzem, wyjdzie taniej niż zacisk 9 mm od DT. i pewnie będzie sztywniejsze.

Ale widzę, że wg. specyfikacji masz piasty RM65 - tu przeróbka była by bardziej skomplikowana.

witam!

co do piast ritchey'a to z tego co mi wiadomo NOVATEC. Novatec robił jako podwykonawca piasty dla ritchey'a (np bebenek z novateca pasuje do ritcheya). Sam mam taka piaste i tylko ze w wariancie pod V ki i jest genialna. Kręci idealnie, jest praktycznie bez serwisowa i niezniszczalna ze wzgledu na łozyska maszynowe. Cudo!

Pozdrawiam

xMekpx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...