heniekkrol Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Prosiłbym o opinie dotyczące tego rozwiązania na przodzie. Z tyłu będzie (najprawdopodobniej) dt na osi 10mm i zastanawiam się czy z przodu też warto. Myślałem nad modelem - NOVATEC NT-D361 ( http://www.allegro.pl/item925544716_novatec_przod_9_mm_2_maszyny_mtb_enduro_wys_0.html ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jak nie straszna ci waga tego wynalazku to myślę, że warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 No właśnie, waga - kosztowałoby mnie to 70g. A jak z jakością tego novateca ? Bo chodzi o zastąpienie przedniej 340tki (pare złociszy by w kieszeni zostało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Klaniam, Mam taka piaste ale pod marka On-One. Zadnych problemow, piasta ok, chodzila przez ponad rok na 9mm, potem kupilem amor z 20-tka (w sumie 2 lata bezstresowej wspolpracy). A ze ja gramow nie licze (jesli juz to kilogramy) to bylo git. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Można kupić, jednak jakiejś wielkiej poprawy sztywności w stosunku do zwykłego zacisku nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Z calym szcunkiem Rulez ale pitoliciehipolicie... Jezdziles? Probowales? A ja tak i to na dodatelk na wiotkiej Rebie Race 29-er. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czy można mówić o wyraźnej poprawie sztywności ? Nie mam ambicji do jakiś DH zjazdów, ale po kamolcach się naparza na ile sprzęt (i umiejętności) pozwalają. Krótko mówiąc - czy to rozwiązanie "robi różnicę" widzę że w między czasie juz różnica zdań się pojawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jeźdzłem próbnie, i wielkiej rewelwcji nie ma, może na Rebie coś to da, jednak nie likwiduje podstawowego problemu - ruchomego połączenia z hakami, jak już, to coś w stylu piasty BMX z nakrętkami, efekt będzie większy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Klaniam, Jak chcesz WYRAZNEJ poprawy sztywnosci to wtedy sztywna 20-tka. Ale z ta sztywna 9-tka tez jest lepiej niz ze zwyklym szybkozamykaczem. edytka Ponownie powiem bollocks to this... Ile bylo tej proby? W jakim terenie? Pewnie ze bolt-on lub 20 jest najlepsza ale te 9mm tez jest krokiem we wlasciwym kierunku. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jest lepiej, na ile było warto, to sam heniekkrol będzie musiał ocenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 to krótko - subiektywna opinia - warto poświęcić te gramy i 340tke ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 W zwykłym amorze 26" o skoku do 120 mm wg. mnie nie, w Rebie 29" może i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jest Dart 29, Reba 29 pewnie kiedyś będzie rozumiem że przy większych kołach ma to większy sens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Trochę ciężka ta piasta, ale możesz spróbować, coś na pewno pomoże, zwłaszcza, że to wysoki amor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Buhahahahahahahahahahah!!!! Skoro to pod duze kola - dopiero teraz zauwazylem jakiego masz sprzeta - to ja bym sie ani chwili nie zastanawial. No chyba ze jestes czcicielem Wagomira... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 To sie poważnie zastanowię. Patrzę na jakieś alternatywne, dla tego novateca rozwiązania. Spotkał się ktoś z tą piastą Ritchey Pro S Disc MTB 9mm front ( http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=37621 ) Brak opisu, w necie i na stronie producenta - nic dobra, znalazłem - waga taka sama jak novatec (317g) łożyska maszynowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Bo to na 99% Nivatec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 troche wcisne sie w temat koledze, ale chyba nie ma sensu zakladac nowego...da sie zrobic podzial na jakies lepsze i gorsze szybkozamykacze qr pod wzgledem sztywnosci mocowania? przerabial moze ktos amor pod zwyklego qr na grubsza oske? pytam bo za duzo roboty by z tym nie bylo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Lepsze samozamykacze to by były te : http://cgi.ebay.de/DT-Swiss-RWS-MTB-Titan-Schnellspanner-Set-NEU_W0QQitemZ280462227098QQcmdZViewItemQQptZSport_Radsport_Fahrradteile?hash=item414cd9f69a Przerabianie amora poprzez znaczne rozwiercenie haków to trochę ryzykowny zabieg. Nie wiem jaką masz budowę piasty, można ewentualnie rozwiercić kapselki boczne (ale nie w każdej) do 9mm i założyć zacisk jak z tematu (rws thru bolt) Jeśli chcesz eksperymentować, możesz ew. (jeśli budowa piasty na to pozwala) rozwiercić kapselki do 10 mm, rozfrezować haki w amorze do 10 mm i założyć zamiast samozamykacza śrubę 10 mm. o wytrzymałości 8.8 lub 9.8 z drobnym gwintem i nakrętkę z kołnierzem, wyjdzie taniej niż zacisk 9 mm od DT. i pewnie będzie sztywniejsze. Ale widzę, że wg. specyfikacji masz piasty RM65 - tu przeróbka była by bardziej skomplikowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mekp Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 witam! co do piast ritchey'a to z tego co mi wiadomo NOVATEC. Novatec robił jako podwykonawca piasty dla ritchey'a (np bebenek z novateca pasuje do ritcheya). Sam mam taka piaste i tylko ze w wariancie pod V ki i jest genialna. Kręci idealnie, jest praktycznie bez serwisowa i niezniszczalna ze wzgledu na łozyska maszynowe. Cudo! Pozdrawiam xMekpx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.