Skocz do zawartości

[konfiguracja] sam sram czy sram + shimano

Con

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż tak jak w temacie zastanawiam się nad dwoma konfiguracjami tylnej przerzutki:

czy wybrać przerzutkę x.7 + gripy x.7

czy może przerzutkę slx + gripy attack/rocket

Może macie jeszcze inne propozycje. Przyznam się, że wolałbym w końcu spróbować gripy. Za slx przemawia technologia shadow i łatwiejszy dostęp zamienników. natomiast za napędem tylko sramowskim dobre działanie mononapędu. Poza tym z tego co się zorientowałem, górne kółeczka w X.7 są drogie, i niestandardowe.

Co byście doradzili?

Napisano

Czyli jednak mononapęd lepszy, no tak właśnie myślałem, a poza tym, ponoć technologia shadow jest bardziej czuła na wszelkiego typu drobne rozregulowania.

Napisano

mi nie zabardzo pasuje praca gripów kompatybilnych z Shimano ( mam Attacki ). skok manetki jest mniejszy i czasem zdarza mi się zmienić dwa biegi gdy potrzebuję zmienić jeden:/

w przypadku gripów w systemie ESP ( bo mam też 7.0/9.0Sl ) jest dużo przyjemniej :)

musiałbyś sam sprawdzić bo chyba nie da się przekazać w piśmie takich odczuć :yes: manetke X.7 musiałbyś trochę bardziej przekręcić by zmienić bieg niż w przypadku Attacka

Napisano

Mhm, też ważna porada, bo to będzie mój początek z gripami :) . Czyli chyba się do całości srama będę skłaniał.

Napisano

Zaś co się tyczy kwestii sram/shimano to większość użytkujących rower, wybiera przerzutkę tył i manetki SRAM, resztą Shimano (kaseta, łańcuch, korba).

Z tym co kolega marsman mówisz to jestem zaskoczony bowiem testowałem u osoby trzeciej manetki srama kompatybilne z systemem shimano i było dobrze, choć przejażdżka była krótka i za dużo na ten temat nie mogę tu wnieść.

Napisano

mam manetki o identycznej budowie z identycznym chwytem jedyna różnica to właśnie współpraca ze SRAMem/Shimano. na jednych zdarzają mi się przypadkowe zmiany biegów na drugim nie.

teraz właśnie buduję superlekkie manetki w systemie 1:1 ...

za kilka dni porównam ich budowe wewnętrzną z jakimiś shimano-kompatybilnymi. ale żeby to miało inne proporcje ( 1:1/1:2 ) "ząbki" muszą być w innej odległości. przy tej samej średnicy ruch manetki musi być inny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...