Skocz do zawartości

[kaseta] slx a alu bębenek

madek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tu nie ma znaczenia czy kaseta jest lepiej lub gorzej spasowana z bebenkiem.

Problem w tym ze napedzana luzna zebatka bedzie wywierala duzo wiekszy nacisk punktowy na bebenek niz zebatka na pajaku, gdzie ta sama sila bedzie rozprowadzona na calej dl styku pajaka z bebenkiem.

Ja mam wciecia na alu bebenku wlasnie w miejscach 'napierania' najmniejszych luznych zebatek.

I cale szczescie ze tam jest jakies miejsce, bo mozna cos wcisnac. :icon_mrgreen:

Nie wiem jak to jest z innymi zestawami kaseta/alu bebenek, moj przypadek to xtr 970 i tune kong.

Napisano

Żeby juz nie było wątpliwości zaznacze gdzie ta zszywka ma isc :whistling:

hopepro2s.jpg

Jak widać zestawienie Hope Pro 2 i kaseta SLX HG80 nie daja takiej mozliwosci...

Napisano

madek gdzie w stawić zszywki to już wiemy

Czekamy na zdjęcie 1415Chrisa jak to u niego wygląda :)

A tak BTW to wciśnięcie żyletki coś by dało czy raczej nic?

Napisano

nie będę zakładał nowego tematu, więc napiszę tutaj

czy zakładająć kasetę XT na bębenek piasty shimano M525 zniszczę cokolwiek? bębenek albo kasetę ?

Napisano

Z tego co widać na tym zdjęciu to w większości piast nie da sie zastosować tego patentu, Tune tak odchudził bębenek że szerokość wszystkich wypustów jest jednakowa i do tego są one bardzo wąskie, przez co jest miejsce na wciśnięcie zszywek, niestety w piastach w których bębęnek jest "shimanopodobny" (chyba większość na rynku) nie da się tego zrobić.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odswiezam temat: jednak udało sie wsunac 1 zszywke w zestawieniu hope pro 2 / slx, wystarczylo uzyc troche cienszej :)

Tak to wyglada:

29518602.jpg

Jak cos to jest to zszywka tapicerska 14mm typ A, troszke skrócona.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ok 1k km na zszywkach i co moge powiedziec to ze patent dziala, wciecia w bebenku takie same jakie byly przed zalozeniem zszywek.

150520101157.jpg

Tak poza tym pekniety bebenek :P

Napisano
Odswiezam temat: jednak udało sie wsunac 1 zszywke w zestawieniu hope pro 2 / slx, wystarczylo uzyc troche cienszej

Jeśli tylko jedną , to cały nacisk z zębatek przekłada się tylko na jeden występ ...

Napisano

Od tune kong, rabnal na krotkim ale mega stromym podjezdzie, gdzie trzeba depnac ile fabryka dala a ze nozek nie mam malych... :)

Niestety juz widzialem kilka (2-3) podobnie peknietych bebenkow tuna. Wymieniaja to od reki. Jest jeszcze opcja ti bebenka ok 9g ciezszy ale zapewne dubzo bardziej wytrzymaly.

Napisano

Już się wypowiadałem na temat nadmiernej lekkości, więc nie będę powtarzał, w każdym bądź razie jest dla mnie niedopuszczalne, żeby bębenek rozlatywał się od "nadmiernego nacisku" :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...