Skocz do zawartości

[kaseta] slx a alu bębenek

madek

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos ma doswiadczenia w uzytkowaniu kasety slx 11-32 na aluminiowym bebenku piasty?

kaseta ta ma 3 najwieksze zebatki na aluminionym pająku, potem 4 znitowane i 2 luzem, a dla porównania xt 11-32 ma 5 na alu pająku i 4 luzem...

troche szkoda by bylo zmieniac bo wszystko jest w bardzo dobrym stanie, tylko zastanawiam sie czy ta kaseta bedzie bezpieczna dla nowej piasty.

No to wszytkie ktore nie sa na alu pajaku zostawią ci ślady na piaście, da sie z tym jezdzic ale na dłuższą mete mogą zaorać sporo bębenka ( mam kasete Xt, 4 ostatnie sa osobno. Wgryzają sie, ale co zrobic jak nie ma innego rozwiązania.

Jak wbiją się za mocno mozna podpilowac zadziory pilnikiem-iglakiem. Jak zostawisz wieksze zadziory to mozesz miec problem z założeniem lub zdjęciem kasety. (mam kolo do trenazera na jakiejs taniej piascie z metalowym bebnem i jest on na tyle miekki ze kaseta zostawia slady i mam czasem problem z jej zdjęciem/założeniem.

Zostaw sobie tą co masz, w nastepnym sezonie zobaczysz czy spustoszyła bębenek czy nie i najwyzej kupisz xt.

Najodpowiedniejsze beda twarde zszywacze tapicerskie, sa rozne rozmiary, trzeba probowac.

Wsuwa sie je pomiedzy zebatki kasety i scianki bebenka, tak aby sila nie koncentrowala sie na malym punktcie bebenka a byla rozlozona na zszywaczu. W zaleznosci od ich rozmiaru i dostepnej przestrzeni mozna zalozyc kilka zszywek.

Ma ktoś zdjęcie takiego patentu, albo może potrafi to zobrazować na rysunku?

Załączam przykładowe zdjęcie, nie znalazłem foty kasety na bębenku więć będziesz musiał się zadowolic takim. 

Czerwone wskazuje miejsce styku kasety i bębenka w to miejsce po nasunieciu kasety wsuwasz zszywkę przez co „pogrubia się” ścianka Alu bębenka a nacisk rozkłada się na większą powierzchnię

Patent naprawde genialny. Zakładam że da się max 2 wyprostowane zszywki wsadzic miedzy kasete a bębenek, czy na reszcie zębów bębenka nie pojawiają się wgniecenia ?

post-118348-1266424096,53_thumb.jpg

• Mod Team

Zakładam że da się max 2 wyprostowane zszywki wsadzic miedzy kasete a bębenek, czy na reszcie zębów bębenka nie pojawiają się wgniecenia ?

Na logikę - nie. Bo te 2 zszywki zablokują ruch kasety tak, że nie będzie ona nacinać bębenka.

Rozebralem kasete i udalo mi sie wcisnac 6 zszywek, co prawda nie byly zbyt duze, 2-3 wieksze od standardowych biurowych. Nie bylo z tym problemu, moze ze wzgledu na ciagle maly rozmmiar, zobacze po jakims czasie jak to wyglada, byc moze ze potrzebne beda jeszcze wieksze.

Kaseta xtr bebenek alu tune.

Zszywka na jej szerokosci przylega do zeba/naciecia bebenka, cos w stylu podkladki.

Przez to punktowy nacisk zebatki na bebenek jest mniejszy i jest przenoszony przez zszywke, czym wieksza powierzchnia zszywki (szerokosc max do wysokosci naciecia bebenka) tym lepiej. Musi byc tez odpowiednio gruba.

Rozebralem kasete i udalo mi sie wcisnac 6 zszywek, co prawda nie byly zbyt duze, 2-3 wieksze od standardowych biurowych. Nie bylo z tym problemu, moze ze wzgledu na ciagle maly rozmmiar, zobacze po jakims czasie jak to wyglada, byc moze ze potrzebne beda jeszcze wieksze.

Kaseta xtr bebenek alu tune.

Kupiłeś tapicerske ? Jak te Twoje się nazywają bądź jakie maja oznaczenia ?

Mam juz piaste w rekach i moge cos wiecej wniesc do tematu.

Sprawa wyglada tak ze po zalozeniu kasety nie ma miejsca zeby wsunac nawet 1 zszywke (mam tapicerskie 14mm)

Tak to wygląda:

hopepro2.th.jpg

Ale z kaseta SLX mysle ze nie bedzie zle, te 4 znitowane koronki sa złączone pomiędzy jakimis plastikowymi pierscieniami i opierają sie na bebenku całej długości. Gorzej bedzie jedynie z 2 najmniejszymi...

slx1132.th.jpg

1415chris możesz zrobić jakieś fotki? Też mi się wydaje, że jeśli bębenek jest dobrze zrobiony, to nie powinno być miejsca nawet na żyletkę

Z drugiej strony, być może jak kaseta z bębenkiem spasowane są ciasno to może efekt wżynania wystąpi w dużo mniejszym stopniu lub wogóle?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...