Skocz do zawartości

[amortyzator] Reba SL 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że w przypadku nieszczelności w komorach powietrznych to jest raczej niezależne od rocznika, w linku, który wcześniej wkleiłem ludzie mieli podobne problemy z 2008. Sam bym rozkręcił z ciekawości, ale wolę mieć w pełni sprawny widelec od samego początku.

W 2008 chodziło o to, że taka "stożkowa" uszczelka na górze tłumika "nie wyrabiała".

Kolega z Rebą 2009 miał to samo, wystarczyło że wjechał na większą przeszkodę a uszczelka przyklejała się prawie do korony. Nie wiem ostatecznie jak to rozwiązał, bo rower sprzedał.

Co do stwierdzenia Miskova17 nt. Reby, to się nie zgadzam, miałem(już sprzedałem) Rebe 2008, inni znajomi mieli 2009(również sprzedali), ale nikt nie miał żadnych problemów, poza powyższym jednostkowym przypadkiem. Większość była na tyle zadowolona, że nadal ma te amortyzatory, tyle że w bardziej pancernych wersjach(Revelation, Lyrik).

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że to po prostu wadliwe lub nienasmarowane uszczelki. "Zbieracz kurzu" wywala tylko przy okazji. No, chyba, że to jakiś grubszy problem z konstrukcją komór... Mnie to w każdym razie nie martwi, bo pod koniec tygodnia amor ma być z powrotem u mnie. A czy naprawiony czy nowy, nie interesuje mnie.

Witam,

w trakcie jednej z pierwszych tegorocznych przejażdżek widelec zrobił się twardy. :P Okazało się, że brak ciśnienia w negatywnej komorze. Po jej napompowaniu powietrze schodzi w ciągu kilku minut. Wymieniłem wszystkie uszczelki i olej (dzięki informacjom z tego forum), złożyłem całość i... to samo. Napompowałem ponownie i po chwili z hukiem wywaliło uszczelkę przeciw kurzową w lewej goleni. Po zdjęciu dolnych goleni, napompowaniu widelca i włożeniu go do wanny z wodą, okazało się, że powietrze ucieka w miejscu połączenia dolnego wentyla z "rurką-popychaczem" (dlatego wywalało górą).

Definitywnie niedoróba producenta - dla mnie jest to pierwszy i ostatni produkt tej marki, jaki używam.

Jestem umówiony w Harfie - wstępny koszt samej części to ok. 250 pln :whistling:. Masakra. Może ktoś z Was ma namiar na coś tańszego? :)

Zmartwię cię, ale reklamowanej przeze mnie Reby serwis CR nie potrafił naprawić, choć, z tego co mówili, zrobili rutynowy przegląd (podobno było też "za dużo oleju i smaru", w co akurat trudno mi uwierzyć) i wymienili uszczelki i olej . Po prostu powietrze, jak u ciebie, nadal uciekało. Zdecydowałem, że chcę nowego, a nie naprawionego przez producenta. Po tym, co napisałeś, zaczynam jednak żałować, że nie zdecydowałem się na zwrot pieniędzy :/ Wydaje się, że w wersji 2009 (lub od) jest (lub występuje w niektórych modelach - a nie zdziwiłbym się, gdyby akurat w tych "na Polskę" występował częściej) błąd konstrukcyjny. Może jest to tylko wadliwa seria. W każdym razie, choć bardzo lubię floodgate'a, zaczynam rozważać jakiegoś Foxa... Jeśli drugi raz się to zdarzy, zmienię model na pewno.

Byłem w serwisie, nabyłem całe wnętrze dual air (238 PLN! :>), wymieniłem i czekam czy zejdzie powietrze :D.

Jest różnica pomiędzy starym wnętrzem a nowym na korzyść tego ostatniego. Otóż miejsce, gdzie uciekało powietrze w starym to styk aluminiowego wentyla ze stalową rurką. Powyżej widocznego na zewnątrz miejsca styku jest rowek po zaciśnięciu rurki na wentylu. W nowym wnętrzu rowek jest o 2 mm wyżej od miejsca styku rurki z wentylem, co powinno skutkować większą sztywnością połączenia i jego trwałością.

Zobaczymy, jak będzie. Za taką kasę to musi działać! :)

Powyżej widocznego na zewnątrz miejsca styku jest rowek po zaciśnięciu rurki na wentylu. W nowym wnętrzu rowek jest o 2 mm wyżej od miejsca styku rurki z wentylem(...)

Mógłbyś pokazać (wg schematu "All travel configurations" ze strony 4 manuala), w którym miejscu jest ten rowek?

Manual

Mógłbyś pokazać (wg schematu "All travel configurations" ze strony 4 manuala), w którym miejscu jest ten rowek?

Manual

Nie ma go na tym schemacie, choć widać go słabo na ilustracjach 9a (między kciukiem i wentylem) i 10b oraz 13a i 13b na str. 5. Za to na schemacie widać połączenie wentyla z rurką, którędy uciekało powietrze.

Na razie trzyma ciśnienie, choć spokojny będę za parę dni.;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...