Skocz do zawartości

[amortyzator przód] jaki wybrać do 500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Planuje w najbliższym czasie kupić amortyzator(raczej używany). Zastanawiam się nad Marockiem mx:

Mój odnośnik

Mój odnośnik

I tu moje pytanie czy warto brać któryś z ww amorów? Może poczekać z kupnem do lata?

Czy nowe modele są faktycznie gorsze od starszych pod względem pracy i wytrzymałości?

Moja jazda to typowe xc, waga ok. 80kg.

Dodam że na wadze tak bardzo mi nie zależy.

Bardzo proszę o poradę ;)

Napisano

lolek15

Jesteś pewien że chcesz się pchać w używkę? Nie lepiej w tej cenie wziąć Epicona? Banalny serwis, niezła praca, powietrzny czyli ustawisz go idealnie pod swoją wagę

• Mod Team
Napisano

Za 5 stówek można by się pokusić o coś z rebopodobnych (jeżeli używkę) ,ja jednak jestem zwolennikiem nowych, mitUSER -epicon pewnie to będzie najlepszy wybór. Ja też jeżdżę na tej rodzinie tylko na uboższym raidonie i sobie chwalę. Dla zwykłych zjadaczy komarów i błota to i tak jest kosmos, no chyba że kasy zbywa to można i 1,5 tysiaka.

Napisano

Generalnie to zależy mi na pracy amorka, więc jak mówicie że epicon będzie lepszym wyborem to się zastanowię.

Różnica i tak będzie znacząca bo przesiadam się z suntoura XCT :)

Napisano

Wadą Mx pro jest stosunkowo mała czułość na "liście" (tak sobie, ale bez tragedii). Porównywalna cenowo Tora też nie pracuje lepiej, więc nie ma się czym przejmować - w końcu to jeszcze nie najwyższa półka cenowa.

Po 6 kkm użytkowania Mx pro (rocznik 2007) jestem zadowolony i zamieniłbym go dopiero na coś z wyższej półki (np. Reba).

Cena tego starszego Mx'a z Twoich linków jest zawyżona, moim zdaniem się nie opłaca (za 500 zł można już kupić rocznik 2007 z ETA). Wersje ETA miały chyba alumniową sterówkę, dlatego warto poszukać takowej ;)

A tutaj całkiem niezła cenka, ale roczniki 2008 były już produkowane na Tajwanie (w Mx'ach nie było raczej problemów związanych z tą przeprowadzką).

Sam bym chętnie kupił w przyszłości do nowego roweru jakiegoś Epicona 120-140 mm, ale poczekam z rok aż posiadacze roczników 09 zrobią serwis i zobaczą co będzie tam siedzieć po takim okresie :icon_wink:

Napisano

A może by tak Rock Shox Tora 318?? Fakt jest ciężka, ale pisałeś że nie zależy Ci na wadze, zresztą od XTC i tak lżejsza, nie banalna praca, powietrzna, regulowany skok (niestety tylko w serwisie), dostępne z manetką blokady, no i nie za drogie, a jakby nie było z bardzo dobrej stajni Rock Shox'a...

Napisano

Mam jeszcze pytanko co do MX'a. W niektórych aukcjach w nazwie występuje "PRO", czym to się różni od "normalnych" wersji, np tej, którą podał c1ach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...