Skocz do zawartości

[Rower] Do 800 zł.

GHUL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam około 800 zł. do wydania. Najlepiej, aby nie przekraczało tej ceny, bo na razie chcę "wypróbować" siebie jako rowerzysta. Jak się spodoba to będę myślał o kupnie nowego sprzętu lub modernizacji. Myślałem nad rowerem typu CROSS/MTB.

Zastanawiam się nad:

MERIDA CROSSWAY 10-V

MERIDA MATTS 10-V

Hexagonem V3

kilkoma modelami Arkusa, Unbike.

Rower będę kupował za około miesiąca czasu. Co w tej cenie byłoby najlepsze? Im więcej czytam tym mam większe obawy co kupić.

Pozdrawiam i dziękuję!

GHUL

Napisano

Hmmm... ale tam ceny są wyższe niż w temacie. Czyli podane wyżej przykłady rowerów nie nadają się do jazdy??

Napisano

A co myślicie o rowerach Meridzie Matts 5V, Crossway 10 niższym Hexagonie V3?? Najbardziej podoba mi się ten Crossway. Jednak ciągle zastanawiam się nad rowerem MTB. Chociaż w tej cenie ciężko coś znaleźć. ;)

Napisano

Jeśli znajdziesz mMeridę CROSSWAY 10-V w cenie do 800 zł to bierz i się nie zastanawiaj ;)

A teraz do meritum

Jak będziesz jeździł ?

Jeśli niezobowiazujące wycieczki umiarkowanym tempem by się za bardzo nie spocić to ten rower jak najbardziej spełni twoje oczekiwania. Jak będziesz chciał się ścigać z wiatrem to tez da rade :P

Uważam że dobrze wybrałeś rower na początek. Rower Crosowy jest bardzo uniwersalny w mieście radzi sobie nieporównywalnie lepiej niż większość MTB bo większe koła węższe opony -> mniejsze opory toczenia, amortyzator o mniejszym skoku a tak w ogóle to po co do miasta amortyzator :(

w terenie też radzi sobie niezgorzej spokojnie daje rade pomykać po leśnych ścieżkach.

Do tej meridy mam jedno zastrzeżenie - tylna piasta na wolnobieg, ale jeśli nie ważysz stówki i/lub nie będziesz na tym rowerze walczył z grawitacją to spokojnie da radę.

Co do innych producentów to polecam z czystym sumieniem Kross`a Crow Meadow teraz zeszłoroczny model jest po niżej 800 zł do kupienia

z tego co widzę na alledrogo to są same damki

Ten rower jest zmontowany na dużo lepszym osprzęcie niż omawiana wyżej Merida, największa przewagą jest to że ma kasetę a nie dziadowski wolnobieg. reszta osprzętu tez jest półkę lub dwie wyżej niż w Meridzie

Co do Hexagona :D:P parę lat temu hitem był hexagon V5i6 obecnie też są niezłe ale cena już nie jest aż tak atrakcyjna

V 3i 4 to takie sobie przeciętne jeździdełka do niewymagającej jazdy IMHO nic specjalnego dlatego jeśli masz dylemat czy ATB, czy Crossówka bo hexagony to nie jest MTB ty Lko ATB to wybrał bym na Twim miejscu albo Meadow Crow od Krossa albo CROSSWAY 10-V Meridy

Napisano

Czyli szukać czegoś z kasetą najlepiej? Ale wolnobieg też da radę??

Nie ważę stu kilo, mam szczupłą budowę i jestem bardzo wysoki. ;) Ogólnie to będę jeździł po asfalcie i ścieżkach ubitych z kamieni czy żwirku. Skakać i zjeżdżać z wysokich gór nie zamierzam. Ogólnie chcę poprawić swoją kondycję.

Najbardziej skłaniam się właśnie do tej Crossway 10 Meridy. Czyli to będzie najlepszy wybór do moich wymagań??

Napisano

Jak najbardziej ;)

Przy takim profilu jeżdżenia jaki zdefiniowałeś, rower crosowy będzie dla Ciebie idealny

Merida da radę. ;)

Z tym, że rower z kasetą z tyłu będzie kosztował więcej.

Jednym z najtańszych jest kross który jest w twoim zasięgu finansowym ;)

Napisano

Meadow Crow, świetna propozycja jak dla mnie. Tylko ciężko dostać męską ramę. Trzeba będzie szukać tego modelu, a jak nie to Merida. ;)

Jakbym miał pytania to będę jeszcze pisał. ;)

Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam!!

Napisano

Ja teraz nie kupuję, pisałem wyżej, że za około miesiąc. Chce tylko wiedzieć za czym zacząć się rozglądać. Może trafię na jakąś okazję, a jak nie to się zobaczy. ;)

Napisano

Kross fitness jest na allegro za 900zł, a zdaje się że jest na lepszym osprzęcie od tych ww. wymienionych. Z tego co zauważyłem preria też ostatnio poszła w dół i można już dorwać ją za 999zł

Napisano

1. Co myślicie o KROSS CROW RUBBLE i jeszcze niższej Meridzie Crossway 5V??

2. Co to za rower ARKUS VIP 5.0?? Cena atrakcyjna, z osprzętem chyba też nie najgorzej. Wart uwagi czy nie?

3. Na allegro są też tzw. składaki, czyli np rower na ramie Krosaa A2. Opłaca się kupować takie cuda czy nie?

Napisano

Ten Arkus jest bardzo słabiutki to raz po za tym jest to ATB teoretycznie do wszystkiego w rzeczywistości do niczego.

Merida Crossway 5V ma bardzo słaby osprzęt- w przyszłości generator problemów , który odbiera skutecznie przyjemność rowerowania

Grupa TX jest TRAGICZNIE KIEPSKA jak parę lat temu shimano wycofało grupę TY i zastąpiło grupą TX myślałem. O krok do przodu :D a w rzeczywistości wygląda jedynie ładniej a pracuje zdecydowanie gorzej. :laugh:

Może poszukaj w Decathlonie Tribana 3 powinien kosztować coś koło 800 zł

Druga sprawa teraz czy za dwa miesiące to jest zły moment na kupowanie roweru. Ceny idą w górę. Praktycznie nie ma promocji.

Po prostu zaraz zaczyna się sezon.

Co teraz kosztuje jeszcze w sklepach koło 800 - 900 za chwile będzie kosztowało 1000- 1200

http://www.tinyurl.pl?enISy7Ht

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=7&gr=61&id=410

no i deser http://www.kross.pl/428-g5-k98-crow_rubble.html

IMHO bardzo fajny rowerek - szczerze jak Cie stać KUPUJ

On kosztuje 2x800 zł :sweat:

Napisano

W takim razie kupuję. Szukałem czegoś innego, a trafiłem na taką okazję. :P

Dziękuję za wspaniałą pomoc. Na pewno będę często zaglądał na forum.

Pozdrawiam!

GHUL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...