Dolli Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam:) Przedstawiam swój projekt na nowy sezon. Ogólnie rowerek był kupiony dokładnie rok temu, w sumie kupiłem go ze względu na ramę, która mi się zaje*** podoba. Przejechałem na nim na standardowej konfiguracji ok 300 km, po czym rozebrałem na części, rama poszła na odnowę lakieru i zamalowania odprysków, a reszta na allegro Oto mała rozpiska: Bar Ends: (Rogi) Boplight Brake + Shifter (Front): (dual control) Shimano Deore LX BR-M585 Brake + Shifter (Rear): (dual control) Shimano Deore LX BR-M585 Cables: (Pancerze i linki) Alligator i-link black Cassette: (Kaseta) Shimano XT CS-M770 11-34 Chain: (Lancuch) Shimano XTR CN7701 Crankset: (Korby) Shimano XT FC-M770 175mm Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano Deore XT FD-M770 Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano Deore XT RD-M772 SHADOW SGS Fork: (Widelec) Rock Shox Dart 2 Frame: (Rama) Sott Scale 80 Grips: (Gripy) Ritchey WCS ERGO Handlebar: (Kierownica) Ritchey WCS Carbon Headset: (Stery) Ritchey Pedals: (Pedaly) Crank Brothers Eggbeater C, 290g Seat: (Siodlo) Fizik Pave CX Seatpost: (Sztyca) Ritchey WCS Wet-Black 31.6-400mm Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Scott Skewers: (Zaciski kol) Crossride Stem: (Mostek) Ritchey WCS Carbon 110mm Tire (Front): (Opona przednia) Schwalbe Nobby Nic Tire (Rear): (Opona tylna) Schwalbe Nobby Nic Tubes: (Detki) Continental Wheel Front: (Kolo przednie) Mavic Crossride Disc Wheel Rear: (Kolo tylne) Mavic Crossride Disc Z wymienionych części pozostały mi do kupienia tylko oponki, jeszcze nic nie jest zważone, czekam na chwilę czasu to poważę wszystko i zaktualizuję. Rowerek ma służyć do penetrowania mazurskich lasów, do jazdy na codzień posiadam scotta speedstera. Liczę także na rady, co by można było wymienić, by troszkę zbić wagę, chciałbym zamknać się w max 10,5 kg, uda się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Czy się uda to zależy w jakim rozmiarze ramka Jedyną sprawą, która na ten moment razi to widelec, który delikatnie mówiąc jest jak kwiatek do kożucha Reszta w porządku, nawet bardzo. Miłych penetracji hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Zrób rozpiske na sucho, ze wag podanych w necie i mniejwięcej będziesz wiedział. Fakt ramka ładna, ale do najlżejszych nie należy, choć jest sztywna. Scale M'ka waży >1750 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emorider Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Trzeba najpierw zrobić rozpiskę, żeby mniej więcej wiedzieć ile ta maszyna waży - ja obstawiam jakieś 11,2-11,5 kg. Najpierw oczywiście musisz wymienić amor, który, jak wspomniał kolega wyżej, zupełnie tutaj nie pasuje. Z chęcią pośmigam z Tobą w wakacje, bo daleko do siebie nie mamy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendoza Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Na moje oko teraz waży 11,5-12 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodyasg Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jak ty to zrobiłeś, że po 300km rama musiała trafić do renowacji? Czy scott ma aż tak słaby lakier? Poza tym świetny, tylko żeby dobić do 10,5 będzie trzeba troszkę powalczyć przede wszystkim amor i koła, reszta wygląda całkiem przyzwoicie. W aktualnej rozpisce to tak na moje około 11,5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 To proponuje zrobic zaklady ile rower bedzie wazyl w rzeczywistosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 300km to przesada zeby oddawac do renowacji, ale rzeczywiscie mialem kiedys scotta tyle ze aspena i lakiery sa miekkie i o chudej warstwie. latwo sie rysowal a na widelkach od spodu i na suporcie pelno bylo odpryskow od kamykow a w gorach nie mieszkam tyle ze on przejechal w sumie gdzies kolo 20-25tysiecy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProKreator Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mam Scale 80 z 2008 i lakier jest dość twardy. Ja obstawiam najmarniej 12,5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolli Napisano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedzi, prawda że Dart nadaje sie do wymiany, bedzie Reba w te miejsce, ale ok. czerwca dopiero, aż troszeczkę od dna się odbiję :)Kółek nie zmienię bo je dopiero wczoraj kupiłem, poza tym nie mogę sobie pozwolić, ponieważ waga moja oscyluje wokół trzycyfrówki. Co do ramy, ogólnie to może i ma trwały lakier, lecz po rozłożeniu wiozłem ją w samochodzie, a na niej położyłem kółko z kasetą w strone ramy, no i po wyjęciu rama wyglądała hmmm, no właśnie. Ale za to mam dodatkowo warstę lakieru bezbarwnego i ładnie się mieni ProKreator 12,5 to chyba "lekka" przesada ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProKreator Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Generalnie 80 katalogowo ma chyba 12,5 kg dla M a fizycznie L mi wychodziła około 1 kg więcej. Po zmianie amora na epicona 1,7 kg oraz wymianie rurek, siodła, korby na slx oraz kilku innych drobnych rzeczy zeszło mi gdzieś na 12,1(przyznaje, że koła mega ciężkie a Ty na Crossriderach trochę przyoszczędziłeś). Ok może nie 12,5 ale 12 nie pokonałeś Jako, że jesteś przed zakupem opona a wagę masz równie słuszną jak ja to polecam rozmiar 2,25 nobby. P.S. Gdzieś czytałem, że mavici crossy to do 100 kg całkowitek, czyli rower+rowerzysta+reszta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 P.S. Gdzieś czytałem, że mavici crossy to do 100 kg całkowitek, czyli rower+rowerzysta+reszta Taa, koła które ważą 2 tony i są z limitem do 100 kg . . . śmiech na sali w wykonaniu Mavica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolli Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Taa, koła które ważą 2 tony i są z limitem do 100 kg . . . śmiech na sali w wykonaniu Mavica Coś mi się wierzyć nie chce. Znam trochę bikerów przy kości, którzy mieli crossridy i je chwalili. Poza tym mam w speedsterze Aksiumy, a to ta sama półka tylko w wydaniu na szose, przejechalem na nich ponad 3 tysiace km po roznych drogach i z obciązeniem dochodzącym do 12 kg i nic się z nimi nie dzieje . Mam jeszcze pytanko co do projektu, jakie polecacie stery? Najchętniej to bym założył chris kingi czarne jakbym znalazł je w rozsądnej cenie, do pancerzy by mi pasowały . Ale czekam na propozycje, tak do 250zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolli Napisano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Dorwałem wczoraj wagę i oto co powychodziło : Bar Ends: (Rogi) Boplight – 61gr Brake + Shifter (Front): (dual control) Shimano Deore LX BR-M585 – 448gr Brake + Shifter (Rear): (dual control) Shimano Deore LX BR-M585 – 450gr Cables: (Pancerze i linki) Alligator i-link black – 60gr Cassette: (Kaseta) Shimano XT CS-M770 11-34 – 299gr Chain: (Lancuch) Shimano XTR CN7701 – 292gr Crankset: (Korby) Shimano XT FC-M770 175mm – 863gr Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano Deore XT FD-M770 – 150gr Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano Deore XT RD-M772 SHADOW SGS – 227gr Fork: (Widelec) Rock Shox Dart 2 – 2424gr Frame: (Rama) Sott Scale 80 – 1816gr Grips: (Gripy) Ritchey WCS ERGO – 29gr Handlebar: (Kierownica) Ritchey WCS Carbon – 138gr Headset: (Stery) Ritchey – 100gr Pedals: (Pedaly) Crank Brothers Eggbeater C – 290 gr Seat: (Siodlo) Fizik Pave CX (waga w sztycy) Seatpost: (Sztyca) Ritchey WCS Wet-Black 31.6-400mm -558gr Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Scott – 30gr Skewers: (Zaciski kol) Crossride – 136gr Stem: (Mostek) Ritchey WCS Carbon 110mm – 130gr Tire (Front): (Opona przednia) Schwalbe Nobby Nic – 495gr Tire (Rear): (Opona tylna) Schwalbe Nobby Nic – 495gr Tubes: (Detki) Schwalbe light – 260gr Wheel Front: (Kolo przednie) Mavic Crossride Disc – 840gr Wheel Rear: (Kolo tylne) Mavic Crossride Disc – 956gr Tarcza hamulcowa przód 160mm – 163gr Tarcza hamulcowa tył 160mm – 163gr Adapter tył + śruby – 51gr = 11925 Myslalem, ze bedzie mniej, ale coz, rebe sie wstawi bedzie od razu lepiej. To co jest kursywa, to dane wziete z netu, poniewaz jeszcze tych czesci nie posiadam. Planuje takze wymienic tarcze na cos lzejszego, wiec powinna waga na komplecie ponad 100gr zleciec. Znalazlem na allegro stery http://www.allegro.pl/item931902983_ritchey_wcs_carbon_pol_zintegrowane_press_fit.html , zastanawiam sie nad ich kupnem, w instrukcji obsugi sa oznaczone jako 44/50mm...cokolwiek to znaczy, beda wcsy pasowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Rozkręciłeś cały rower, a już nie dałeś rady zdjąć siodełka? Daj spokój Sprzęt jest już naprawdę funkcjonalny. Właściwie to dużo części będziesz musiał zmienić, żeby zejść poniżej 10,5 kg. Ta rozpiska może już być chyba śmiało w "Projektach"? Aha - zdjęcia Co do sterów - to jest rozmiar łożysk. Będą pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolli Napisano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Rozkręciłeś cały rower, a już nie dałeś rady zdjąć siodełka? Daj spokój Sprzęt jest już naprawdę funkcjonalny. Właściwie to dużo części będziesz musiał zmienić, żeby zejść poniżej 10,5 kg. Ta rozpiska może już być chyba śmiało w "Projektach"? Aha - zdjęcia Co do sterów - to jest rozmiar łożysk. Będą pasować. Siodełko i sztyca są chwilowo, ponieważ są zapożyczone od szosy, będzie wcs carbon + selle italia slr get flow. Co do zdjęć...dokupię opony dętki i złożę, spróbuje do wielkanocy skończyć skalunie Dzieki za rade, w takim razie stery beda wcsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolli Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Witam z powrotem Widzę, że trochę temat został zaniedbany, co nie znaczy, że projekt się nie rozwijał. No i od ostatniego postu rowerek troszkę zmienił „charakterystykę”. Na dzień dzisiejszy prezentuje się następująco: Bar Ends - Boplight – 61gr Brake Front - Avid Juicy Carbon 160mm Brake Rear - Avid Juicy Carbon 160mm Cables - Jagwire Lex White Cassette - Shimano XT CS-M770 11-34 – 299gr Chain - Shimano XTR CN7701 Crankset - Shimano XT FC-M770 175mm – 863gr Derailleur Front - Shimano Deore XT FD-M770 – 150gr Derailleur Rear - Shimano Deore XT RD-M772 SHADOW SGS – 227gr Fork - Rst First Air Platinum – 1565gr Frame - Scott Scale 80 – 1816gr Grips - Kcnc Eva - 11gr Handlebar - Ritchey WCS Carbon – 138gr Headset - Ritchey Wcs Carbon Pedals - Accent lithium – 264gr Seat - Selle Italia SLR XC – 184gr Seatpost - Ritchey WCS Wet-Black 31.6-400mm -236gr Seatpost clamp - Scott – 30gr Shifters - XT SL-M770 – 280gr Skewers - Crossride – 136gr Stem - Ritchey WCS Carbon 110mm – 130gr Tire Front - Continental Race King 2.2 Tire Rear - Continental Race King 2.2 Tubes – Foss (będzie ) Wheel Front - Mavic Crossride Disc - 840gr Wheel Rear - Mavic Crossride Disc - 956gr Postawiłem go na wagę łazienkową, wyszło 10,7 kg z dętkami z decathlonu, więc plan został praktycznie osiągnięty . Teraz to można bawić się w odchudzanie zacisków, śrubek itd. Ale mi się chyba nie chce. Poza tym i tak nawet sprawdzić nie mogę sprzętu, ponieważ na początku tygodnia miałem artroskopię, wynik: „zastarzałe całkowite uszkodzenie PCL i ML kolana lewego. Wygojone częściowe uszkodzenie ACL. Rozległe uszkodzenie kłykcia bocznego lewej kości piszczelowej” :] PS. Zna ktoś dobrą klinikę, co specjalizuje się plastyką kolana ?:> Podrzucam zdjęcie zrobione na szybko, później zrobię ładniejsze http://imageshack.us/photo/my-images/62/20110617090238.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koser Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 poprosimy o jakieś zdjęcie ramy na nowym malowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.