Skocz do zawartości

[hamulce] tarczowy mechaniczny

truskawek15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od około pół roku posiadam z tyłu hamulec tarczowy-mechaniczny.Sęk w tym ze pokrzywił mi juz 2 tarcze (203mm) i juz kompletnie nie wiem co mam z nim zrobic zeby ich juz nie krzywił...Oddawałem go do serwisu bo podejzewałem ze go źle wyregulowałem,lub cos zle zrobiłem,lecz dalej jest to samo.Hamulec to tzw. Black Box z tylko i wyłacznie jednym klockiem dociskajacym.

z góry dziekuje i pozdrawiam.

• Mod Team

Po pierwsze poczytaj regulamin bo zdenerwujesz porządkowych :icon_wink:

Po drugie co rozumiesz przez "pokrzywił" ?? Bo zacisk raczej nie moze takich rzeczy sam dokonać, natomiast tarcze 203 łatwo skrzywić przez nie uwage zwłaszcza jak wylajtowana jest.

a tak sie zapytam potrzebna ci 203? w downhillu jeździsz? i to jeszcze z tyłu ?? poco 203?? 160 to juz hoho przy dobrym zacisku.

• Mod Team

A no czyli klocki sie starły i tarcza sie wygina. Trzeba ten nieruchomy klocek podregulować (o ile jest taka mozliwość)podciągnąć do w strone tarczy, wtedy nie bedzie sie giąć.

A najlepiej zastąpić te zaciski jakimiś mx2 czy bb5.

Niewiele to pokazuje, ale trudno.

Odkręć śruby mocujące zacisk, zaciśnij mocno klamkę.

Następnie z zaciśniętą klamką dokręć śruby, wtedy musi być ok.

Powodzenia.sorcerer.gif

jak jezdzilem na mechanicznych discach to regulowalem je w bardzo podobny sposob. dodam jedynie ze po poluzowaniu srub i zacisnieciu zacisku na tarczy, poruszalem nim delikatnie (uderzalem w zacisk delikatnie palcami ;) ) by miec pewnosc ze przy sprezynowaniu tarcza ulozyla sie naturlanie na srodku, nie jest skrzywiona i ze zacisk jest we wlasciwej pozycji. poza tym po docisnieciu srub odkrecalem/odsuwalem odrobinke ten nieruchomy klocek tak by jedynie nie dotykal tarczy. przy wzglednie czestym dogladaniu i w razie potrzeby regulowaniu dzialaly zawsze bardzo dobrze. moje to byly hayes mx2 (z wygladu bardzo podobne do tych z twojego zdjecia zdjeciu)

Mój kumpel długo miał Black Box'a i z tego co pamiętam, to zacisk miał dwa klocki ruchome (poruszał się zacisk względem mocowania i drugi klocek względem zacisku). Jeśli to ten sam wynalazek, to pewnie dlatego masz problem z wyregulowaniem, bo to wyjątkowo wredna idea ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...