truskawek15 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam,od około pół roku posiadam z tyłu hamulec tarczowy-mechaniczny.Sęk w tym ze pokrzywił mi juz 2 tarcze (203mm) i juz kompletnie nie wiem co mam z nim zrobic zeby ich juz nie krzywił...Oddawałem go do serwisu bo podejzewałem ze go źle wyregulowałem,lub cos zle zrobiłem,lecz dalej jest to samo.Hamulec to tzw. Black Box z tylko i wyłacznie jednym klockiem dociskajacym. z góry dziekuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Po pierwsze poczytaj regulamin bo zdenerwujesz porządkowych Po drugie co rozumiesz przez "pokrzywił" ?? Bo zacisk raczej nie moze takich rzeczy sam dokonać, natomiast tarcze 203 łatwo skrzywić przez nie uwage zwłaszcza jak wylajtowana jest. a tak sie zapytam potrzebna ci 203? w downhillu jeździsz? i to jeszcze z tyłu ?? poco 203?? 160 to juz hoho przy dobrym zacisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawek15 Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 podczas jazdy tarcze zostały pokrzywione z czasem,a tarcze kupiłem wszystkie nowe...I tak jezdze w DH No wlasnie nie denerwuj.... zapoznaj sie z regulaminem forum pkt 2b, poprawione 1415chris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 NO dobra pokrzywione ale jak ?? opisz, dodaj zdjęcia moze. sam zacisk ci raczej nic nie skrzywi. Tarcza sie kreci w płaszczyźnie zacisku i tyle. ewentualnie tarcza dostała strzała na trasie czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawek15 Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 hmm na zdjęciach właśnie tego nie widać bo starałem się to jakoś ująć . O postaram się wyjaśnić to w ten sposób,ze jeśli zacisnę klamkę hamulca do końca to klocek dociskający tak dociska tarcze ze ta się wykrzywia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 A no czyli klocki sie starły i tarcza sie wygina. Trzeba ten nieruchomy klocek podregulować (o ile jest taka mozliwość)podciągnąć do w strone tarczy, wtedy nie bedzie sie giąć. A najlepiej zastąpić te zaciski jakimiś mx2 czy bb5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Nadal nie napisałeś jaka to tarcza, poza tym minimalne bicie przy takich tarczach to normalka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Wyreguluj nieruchomy klocek, tak by prawie dotykał tarczy. W zaciskach, które mają tylko jeden tłoczek ruchomy często należy regulować pozycję zacisku i klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawek15 Napisano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Własnie klocki juz założyłem 2 komplet nowych i dalej jest to samo (oczywiscie regulowałem) A tarcza była dołączona do kompletnego hamulca marki Hayes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Daj może jakieś foto jak to wszystko wygląda. Inaczej ciężko coś doradzić. Choć wydaje mi się, że popełniasz jakiś błąd przy regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawek15 Napisano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Prosze tu jest widok hamulca ogólny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Niewiele to pokazuje, ale trudno. Odkręć śruby mocujące zacisk, zaciśnij mocno klamkę. Następnie z zaciśniętą klamką dokręć śruby, wtedy musi być ok. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawek15 Napisano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dzięki za rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Nic innego mi nie pozostało jak napisać instrukcję do regulacji. Jeśli miałbyś jeszcze jakieś problemy to pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WheelR Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Niewiele to pokazuje, ale trudno. Odkręć śruby mocujące zacisk, zaciśnij mocno klamkę. Następnie z zaciśniętą klamką dokręć śruby, wtedy musi być ok. Powodzenia. jak jezdzilem na mechanicznych discach to regulowalem je w bardzo podobny sposob. dodam jedynie ze po poluzowaniu srub i zacisnieciu zacisku na tarczy, poruszalem nim delikatnie (uderzalem w zacisk delikatnie palcami ) by miec pewnosc ze przy sprezynowaniu tarcza ulozyla sie naturlanie na srodku, nie jest skrzywiona i ze zacisk jest we wlasciwej pozycji. poza tym po docisnieciu srub odkrecalem/odsuwalem odrobinke ten nieruchomy klocek tak by jedynie nie dotykal tarczy. przy wzglednie czestym dogladaniu i w razie potrzeby regulowaniu dzialaly zawsze bardzo dobrze. moje to byly hayes mx2 (z wygladu bardzo podobne do tych z twojego zdjecia zdjeciu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 lub poprostu kup jakiś nowy hamulec jeździłem na tych tektro IO żadna rewelacja i właśnie mi tez strasznie tarcze krzywił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawek15 Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 No zastanawiam sie nad Hayes'em Gram lub innym hydraulikiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Mój kumpel długo miał Black Box'a i z tego co pamiętam, to zacisk miał dwa klocki ruchome (poruszał się zacisk względem mocowania i drugi klocek względem zacisku). Jeśli to ten sam wynalazek, to pewnie dlatego masz problem z wyregulowaniem, bo to wyjątkowo wredna idea ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.