Cerber Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 Witam, (dużo szukałem ale nie znalazłem podobnego tematu) ostatnio skompletowałem sobie taki zestaw na przód: Amortyzator Suntour Xcr Lo (mocowanie tylko na tarcze), koło z piastą shimano(nie pamietam modelu) i do tego hamulec tarczowy Tektro Aquila z tarczą 160mm (komplet). Dodam, że amortyzator jest używany. Gdy już to wszystko kupiłem teraz wypadało by to złożyć do kupy i wszystko grało dopuki nie zabrałem się za hamulec (z tarczą i kołem wszystko ok). Od adaptera są dwie śrubki do przykręcenia do amora ale nie wiem jak to przykręcić bo w tych "dziurach" w amorze nie ma gwintu:O Śrubkę władam samą na wylot (tak jak by dziura była większa), czu tak ma to wyglądać? Nie zman się na tym więc prosze o wyrozumiałość.
Miecho87 Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 Adapter to Ty potrzebujesz. O taki, przykręcasz go do widelca i do niego zacisk hamulca.
Cerber Napisano 15 Lutego 2010 Autor Napisano 15 Lutego 2010 Acha dzięki za szybką odpowiedź. A mógłbyś wytłumaczyć czym się dokładnie różni ten adapter? I czy nie wystarczą jakieś inne śrubki? (bo wydaje mi się, że sam adapter jest taki sam)
Gazda Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 Adapter to Ty potrzebujesz. O taki, przykręcasz go do widelca i do niego zacisk hamulca. Ale XCR ma PM nie IS .. ja tak mam. Cerber daj zdjęcie tego ...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2010 Mod Team Napisano 15 Lutego 2010 bo w tych "dziurach" w amorze nie ma gwintu Wiec albo to jest totalnie zuzyty PM albo raczej IS bo tam nie ma gwintu
Cerber Napisano 15 Lutego 2010 Autor Napisano 15 Lutego 2010 Nie wygląda to na zużyte, wydaje mi się że tak było "od nowości". Czyli jeśli dobrze rozumiem wasz rowerowy język to poprostu są dwa typy mocowań i akurat mój adapter jest ten inny niż mocowanie? :-) PS: Znalazłem aukcję na której kupiłem amorek: http://allegro.pl/item901259723_amortyzator_sr_suntour_xcr_100mm_lo_bcm_od_1zl.html W opisie jest napisane, że mocowanie hamulca typu IS. Co dalej?
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2010 Mod Team Napisano 15 Lutego 2010 Ogolnie tak. Sa 2 standardy PM i IS http://www.pricepoint.com/images/TECH_pages/TECH_Disk_tab_type.jpg po lewej jak widac IS po prawej PM. Czyli ktory posiadasz ?? Edit No skoro masz IS a hamulec PM to trzeba ci adapter taki jak Miecho87 podał. do zamontowanie potrzebujesz 4 srub.
Gazda Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 Adapter to Ty potrzebujesz. O taki, przykręcasz go do widelca i do niego zacisk hamulca. Tak: Standard (IS) i Post Mount (PM). Do nich są dwa różne adaptery: IS: PM: Powiedz które co masz?
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2010 Mod Team Napisano 15 Lutego 2010 Ten pierwszy adapter jest IS widelec zacisk PM chyba 180. Drugi to PM - PM tez chyba 180 Jest jeszcze PM-IS ale to rzadka kombinacja ( ja takowa mam) przy starych hamulcach IS i amorkach PM
blair7 Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 Przeciez podal link do aukcji na ktorej jest amor z IS, wiec potrzebujesz adaptera IS 160front
Cerber Napisano 16 Lutego 2010 Autor Napisano 16 Lutego 2010 Nie miałem za bardzo czasu żeby zrobić zdjęcie, ale mam link do aukcji na której kupiłem hamulec. Zdjęcie nie jest zbyt wyrażne, ale może ktoś będzie wiedział który to rodzaj adaptera. Tutaj link: http://allegro.pl/item908663445_tektro_aquila_160mm_tektro_ml_570_stan_bdb.html Pokazałem juz zdjecie amorka na aukcji i hamulca, teraz byłbym wdzięczny gdyby ktoś podsumował czy to będzie razem grać i hulać oraz co musze jeszcze dokupić.
Mephistofeles Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 Hamulec ma mocowanie PM, a na zdjęciu jest jeszcze adapter IS -> PM.
Cerber Napisano 16 Lutego 2010 Autor Napisano 16 Lutego 2010 Już wszystko mi się wyjaśniło...... wstyd się przyznać ale montowałem tarcze pierwszy raz (wogóle pierwszy raz to z bliska widziałem) i delikatnie mówiąc zabierałem się do tego od du*y strony. Okazało się, że wszystko pasuje i na dodatek działa Sory za kłopot ale przynajmniej troche wiedzy przyswoiłem. Mam jeszcze jedno pytanie nie na temat, ale chyba nie opłaca się zakładać nowego topicu. Gdzie moge dostać jakieś dobre gripy/chwyty do gripsh*tów do 9cm. Najkrótsze jakie znalazłem mają 105mm.
Mod Team bogus Napisano 16 Lutego 2010 Mod Team Napisano 16 Lutego 2010 Lekkie i tanie, 92 mm http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1723 Znajdą się jeszcze krótsze, a jak coś zawsze można nieco przyciąć chwyty.
Cerber Napisano 17 Lutego 2010 Autor Napisano 17 Lutego 2010 Ok dzięki, w takim razie mam jeszcze jedno już ostatnie pytanie. Mam rame moongosa ale dość starą bo kupiłem ją z 4-5 lat temu i nie ma mocowania na tarcze ale takie dwie dziurki (nie wiem do czego są) Czy jest możliwość założenia czegoś do ramy, żeby dało się zamontować tarcze?
Mod Team Puklus Napisano 18 Lutego 2010 Mod Team Napisano 18 Lutego 2010 Te 2 dziurki sa prawdopodobnie do zamocowanie np. baważnika. Tarczy bym tam nie pchał bo rama nie było do tego projektowana i mogła by sie połamać w tym miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.