SilverXC Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Mam mały dylemat jak zamocować przewód hamulcowy do ramy, pancerz hamulca po zakupie został przymocowany zipem do ramy "na chwilę". Owa chwila trwa już jakieś 5 miesięcy i czas zrobić to porządnie. Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami. Pancerze posiadają takie końcówki: Dzwoniłem do dystrybutora z pytaniem czy to jest demontowalne, dowiedziałem się że powinienem kupić zestaw do skracania (nowe końcówki) cena to ok 65zeta (trochę sporo ) <-Opcja 1 - skracanie przewodu za obecnymi końcówkami aby zamontować nowe. Tak wygląda przelotka w ramie: Gdybym zastosował opcje 1 i chciał z jakichś przyczyn zdemontować hamulec musiałbym znów przyciąć pancerz bo baryłka nie przejdzie przez ten otwór. Opcja 2 (Żółte zaznaczenie) przewiercenie otworu na zipa + skrócenie obejmy(czerwone zaznaczenie)(narzędzia i umiejętności mam a rama jest stara wiec mi nie szkoda) Opcja 3 skrócenie obejmy (czerwone zaznaczenie - planuje wyciąć jak naj mniej materiału aby pancerz wchodził ciasno) i zastosowanie czegoś takiego: Osobiście skłaniam się ku rozwiązaniu 3 (najprostsze do wykonania), żona w swoim SantaCruzie ma przelotkę na tyle dużą że dało się pancerze bez problemu umieścić i zastosować "stopery" jak z ostatniego obrazka. Wiec nie wiem czemu konstruktor zastosował takie rozwiązanie w Cube'u ze wymaga ono takich kombinacji z hamulcem aby go zamontować Kolejna opcja to zastosowanie czegoś takiego : http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_UCHWYT+GRIPPER+III+ACCENT__P_53115875-53010001__PZTA_8__PD_53010862.html lub http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_PRZELOTKA+NA+RAM%CA+DARTMOOR__P_53137803-53010001__PZTA_8__PD_53010862.html i przyklejenie do ramy niedaleko przelotki Które rozwiązanie Wy byście wybrali, chyba ze macie jakieś inne pomysły? Czy te stopery nie będą się wysuwać z przelotki? (Obawiam się ze może wypadać i z tąd mój pomysł na tego zipa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makabra Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ja w tamtym tygodniu tez bawiłem się w przymocowanie przewodu do ramy która nie ma mocowań na takowe. Po pierwsze podrzucę Ci link do czegoś co jest dedykowane do takich rozwiązań http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_PROWADZENIE+PRZEWOD%D3W+HYDROCLAMP+BBB__P_53133833-53010001__PZTA_8__PD_53010573.html A po drugie, zobacz jak ja sobie przymocowałem. Ja nie chciałem ingerować w te przelotki żeby było na zaś jakby trzeba poprowadzić linki. Zdjęcia w oryginalnej rozdzielczości więc lepiej ściągnij na dysk, ale będziesz mógł sobie dobrze przybliżyć patent KLIK 1 KLIK 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Znalazlem wczesniej taki adapter : http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_UCHWYT+GRIPPER+I+ACCENT__P_53079979-53010001__PZTA_8__PD_53010862.html Ale niestety nie pasuje pod przelotke na przewod hydraulika - pytalem sprzedawce. Co do twojego patentu to ja mam na zipa i jest ok ale chcialbym wyeliminowac ten patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 naprawdę wiele osób jeździ z zipami i im to nie przeszkadza Fakt nie wygląda zbyt pięknie, ale swoją funkcje spełnia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Jak wspominasz ze masz umiejetnosci i warsztat to opcja 2, i bedzie tak jak nalezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Również uważam, że porządnie wykonana opcja 2 będzie najlepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makabra Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Znalazlem wczesniej taki adapter : http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_UCHWYT+GRIPPER+I+ACCENT__P_53079979-53010001__PZTA_8__PD_53010862.htmlAle niestety nie pasuje pod przelotke na przewod hydraulika - pytalem sprzedawce.Co do twojego patentu to ja mam na zipa i jest ok ale chcialbym wyeliminowac ten patent No to nie rozumiem. To do czego jest ten adapter skoro nie pasuje do hydraulika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 No to nie rozumiem. To do czego jest ten adapter skoro nie pasuje do hydraulika? Adapter pasuje do przewodu hydraulicznego ale trzeba go zamocowac w przelotce w ramie - musi to być zwykła przelotka (jak jedna z tych u Ciebie w ramie). Moja przelotka(pod hydraulika) ma wieksza srednice i jest na wylot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Opcja nr 2 będzie najlepsza. Próbowałem walczyć z adapterem Accenta (podlinkowany przez Silvera), ale nie mogłem z nim dojść do porządku i ostatecznie zrobiłem tak jak na zdjęciu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Gdyby kogoś interesował efekt końcowy to załączam fotki: W końcu skróciłem scianke tak aby przeszedł przewód i przewierciłem tylko jedną ściankę. Zip miał na tyle miejsca przy pancerzu ze oplótł go przytwierdzając do ścianki przelotki. Pancerz bez zipa pewnie by się nie wysunął, ale wolałem uniknąć irytującego trzepania pancerza o ramę na zjeździe. Niestety ta czarna redukcja o ktorej wczesniej pisalem, nie weszła do przelotki i musiałbym ja rozwiercać, za dużo roboty zwłaszcza ze zwykłą wiertarką nie było by dojścia. Z efektu końcowego jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Do mocowania przewodów hydraulicznych jest coś takiego : www.velo.com.pl/www/produkt/?m=1&pk=34&id=1552 Trzeba będzie kupić na początku sezonu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.