Skocz do zawartości

[Hamulec] Problem z umieszczeniem przewodu hydr. w przelotce ramy

SilverXC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały dylemat jak zamocować przewód hamulcowy do ramy, pancerz hamulca po zakupie został przymocowany zipem do ramy "na chwilę".

Owa chwila trwa już jakieś 5 miesięcy i czas zrobić to porządnie. :)

Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami.

Pancerze posiadają takie końcówki:

8754i1.jpg

Dzwoniłem do dystrybutora z pytaniem czy to jest demontowalne, dowiedziałem się że powinienem kupić zestaw do skracania (nowe końcówki) cena to ok 65zeta (trochę sporo :) ) <-Opcja 1 - skracanie przewodu za obecnymi końcówkami aby zamontować nowe.

Tak wygląda przelotka w ramie:

ramad.jpg

Gdybym zastosował opcje 1 i chciał z jakichś przyczyn zdemontować hamulec musiałbym znów przyciąć pancerz bo baryłka nie przejdzie przez ten otwór.

Opcja 2 (Żółte zaznaczenie) przewiercenie otworu na zipa + skrócenie obejmy(czerwone zaznaczenie)(narzędzia i umiejętności mam a rama jest stara wiec mi nie szkoda)

Opcja 3 skrócenie obejmy (czerwone zaznaczenie - planuje wyciąć jak naj mniej materiału aby pancerz wchodził ciasno) i zastosowanie czegoś takiego:

img2702m.jpg

Osobiście skłaniam się ku rozwiązaniu 3 (najprostsze do wykonania), żona w swoim SantaCruzie ma przelotkę na tyle dużą że dało się pancerze bez problemu umieścić i zastosować "stopery" jak z ostatniego obrazka. Wiec nie wiem czemu konstruktor zastosował takie rozwiązanie w Cube'u ze wymaga ono takich kombinacji z hamulcem aby go zamontować

Kolejna opcja to zastosowanie czegoś takiego : http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_UCHWYT+GRIPPER+III+ACCENT__P_53115875-53010001__PZTA_8__PD_53010862.html

lub http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_PRZELOTKA+NA+RAM%CA+DARTMOOR__P_53137803-53010001__PZTA_8__PD_53010862.html

i przyklejenie do ramy niedaleko przelotki

Które rozwiązanie Wy byście wybrali, chyba ze macie jakieś inne pomysły?

Czy te stopery nie będą się wysuwać z przelotki? (Obawiam się ze może wypadać i z tąd mój pomysł na tego zipa)

Ja w tamtym tygodniu tez bawiłem się w przymocowanie przewodu do ramy która nie ma mocowań na takowe.

Po pierwsze podrzucę Ci link do czegoś co jest dedykowane do takich rozwiązań

http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_PROWADZENIE+PRZEWOD%D3W+HYDROCLAMP+BBB__P_53133833-53010001__PZTA_8__PD_53010573.html

A po drugie, zobacz jak ja sobie przymocowałem. Ja nie chciałem ingerować w te przelotki żeby było na zaś jakby trzeba poprowadzić linki. Zdjęcia w oryginalnej rozdzielczości więc lepiej ściągnij na dysk, ale będziesz mógł sobie dobrze przybliżyć patent :icon_wink:

KLIK 1

KLIK 2

Znalazlem wczesniej taki adapter : http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_UCHWYT+GRIPPER+I+ACCENT__P_53079979-53010001__PZTA_8__PD_53010862.htmlAle niestety nie pasuje pod przelotke na przewod hydraulika - pytalem sprzedawce.Co do twojego patentu to ja mam na zipa i jest ok ale chcialbym wyeliminowac ten patent :icon_wink:

No to nie rozumiem. To do czego jest ten adapter skoro nie pasuje do hydraulika?

No to nie rozumiem. To do czego jest ten adapter skoro nie pasuje do hydraulika?

Adapter pasuje do przewodu hydraulicznego ale trzeba go zamocowac w przelotce w ramie - musi to być zwykła przelotka (jak jedna z tych u Ciebie w ramie). Moja przelotka(pod hydraulika) ma wieksza srednice i jest na wylot.

• 2 tygodnie później...

Gdyby kogoś interesował efekt końcowy to załączam fotki:

W końcu skróciłem scianke tak aby przeszedł przewód i przewierciłem tylko jedną ściankę.

100gd.th.jpg

Zip miał na tyle miejsca przy pancerzu ze oplótł go przytwierdzając do ścianki przelotki.

101mb.th.jpg

Pancerz bez zipa pewnie by się nie wysunął, ale wolałem uniknąć irytującego trzepania pancerza o ramę na zjeździe.

Niestety ta czarna redukcja o ktorej wczesniej pisalem, nie weszła do przelotki i musiałbym ja rozwiercać, za dużo roboty zwłaszcza ze zwykłą wiertarką nie było by dojścia.

Z efektu końcowego jestem zadowolony :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...