RepcaK Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam. Zamierzam kupić hamulce ale nie wiem dokładnie jakie, co polecacie? hamulce używane będą w MTB. Zamierzam wydąć max 250 na jeden hamulec. Znalazłem kilka hamulców Hayesa: Stroker Ryde za 250zl Sole za 219zl HFX 9 z carbonowa klamka za 259zl Znalazłem tez Magura Julie w dobrej cenie. Ktore by byly najlepsze? czy może jakiejś innej firmy? a może mechaniczne? Z gory dzieki za odp;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Napeno nie kupuj hujesow bo bedziesz niezadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProKreator Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Mam kpl Hayesów Sole z tarczami jeszcze na oryginalnych klockach. Mógłbym je tanio pogonić. Leży i się kurzy. Tylko powiem, że mocą one nie grzeszą. Jeśli waga słuszna to odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Hayesów nikt ostatnio nie poleca, bo nie grzeszą jakością. Magure Julie też każdy Ci odradzi, bo to hamulec o zerowej jakości i podobnej sile. Za ok. 250 PLN za sztukę możesz kupić Avidy trójki albo coś z niższego Shimano - mało polecane 486 lub Deore (w tym na 2010). No a poza tym używki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Jak chcesz hydrauliki i chcesz być z nich zadowolony, to chyba powinieneś pomyśleć nad sporym zwiększeniem budżetu na nie, bo za te pieniądze niczego szczególnego nie kupisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 250zł max na jeden hebel... proponuję na tyle zostawić V-ki, a na przód kupić Elixira badź Formule K18/24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Za 274zł za sztukę są SLX'y 24zł * 2 = 48zł Tyle dopłacasz i masz dośc dobry produkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Te z Synkrosu? Są bez tarczy, więc nie 24 PLN więcej na sztuce... Za tyle samo ma w Cykloturze Avidy 3 z tarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skamander Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ostatnimi czasy stałem się posiadaczem Stroker Ryde i jestem z nich bardzo zadowolony, dobra siła i modulacja hamowania oraz bardzo wygodne i ergonomiczne klamki. Jak na razie nie miałem żadnych problemów technicznych. Nie wiem czemu ostatnio pojawia się tyle negatywnych opinii na temat hamulców heyesa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Sole to największy złom z wyżej wymienionych. Ruchomy jest tylko jeden klocek czyli konstrukcja archaiczna. HFXy ciekną gdzie się da. Stroker Ryde też same awarie notował, do tego klamka jest delikatna. Stroker Trail jest trochę lepszy ale i tak to Hayes Ja polecam sprawdzone SLXy albo Juicy 5 a na tył v'kę. Albo opcja druga na przód i na tył BB7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RepcaK Napisano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dzieki za opinie;) a czy hamulce Hayes Mag rowniez niepolecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Używam strokerów ryde i na razie nie narzekam ale fakt potrafią niemile zaskoczyć. Szeroko omijaj Sole porażka. tak samo nie polecam Magur Julek, Avidów Juicy 3 czy szitmano 486 Nie oszukujmy się tanio i dobrze rzadko chodzi w parze. Podstawowe i najniższe modele hampli większości producentów maja jakieś ale. czasem mniejsze czasem je dyskwalifikujące jako produkt użyteczny. Np julki maja plastykowa, gnacą sie klamke i do tego potrafia brzydko cieknąć. da sie to poprawić ale trzeba przy tym popracować Hayesy mają luz na klamce ( co dziwne stare dziewiątki do 2002 roku nie miały) da się to zrobić niskim nakładem czasem tez uszczelki nie trzymają. Juicy 3 to loteria z cała masa drobnych usterek wynikających głównie ze złego montażu i niedokładnie wykonanych elementów np czesto tłoczki biorą nierówno, albo klamka potrafi nieodbijać. to samo tyczy się najniższych modeli shimano Niedrogim i całkiem nieźle działającym hamulcem jest proponowany wcześniej Shimano SLX. Ludzie chwalą i raczej nie sprawia problemów. Mi osobiście nie leży jego praca. Działa miękko ja wolę mocno zdefiniowana pracę dlatego pasują mi Hayesy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_-Paweł-_ Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jeden sezon śmigałem z Magami (kupione jako używane): -klamki z mega luzami -po każdym zjeździe śruba regulująca odległość klamki od kiery się luzowała i klamka dochodziła do kiery -jedna klamka ciekła - po jakimś czasie przestała sama z siebie Sprzedałem gdyż okazyjnie kupiłem komplet Juicy 3 i zapomniałem o hamulcach - Magi miały może lepszą modulacje ale biorąc pod uwagę ich wady nie warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dzieki za opinie;) a czy hamulce Hayes Mag rowniez niepolecacie? Hayes Mag to już stare hamulce a stare wcale nie oznacza dobre, bo w dziedzinie hamowania producenci co roku robią duże postępy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RepcaK Napisano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Ok a Hope M4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Wybierasz same modele, które mają problemy z cieknięciem i do tego mało kto tego używa. Masz podane sprawdzone modele to kombinujesz jak koń pod górkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.