Dale Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Mój styl jazdy wygląda tak, że jeżdżę 99% po mieście. Na światłach zrzucam na 1 koronkę z tyłu i 2 albo 1 z przodu żeby ostro ruszyć spod świateł i szybko opuścić skrzyżowanie. Nie jestem zainteresowany rozpędzaniem się minutę do 20km/h ruszając z 3x5 czy podobnych przełożeń. Do tego celu najlepiej nadają się gripshifty. Widzę że robi się czerwone to przekręcam manetkę i już mam jedynkę. Nie chcę zmieniać stylu jazdy, ale muszę zmienić manetki, bo te które mam są destruktywne dla dłoni (bąble pod palcami, pęcherze). Jakie gripshifty kupić? W grę wchodzi allegro i właściwie tylko allegro. Tylna przerzutka Shimano Deore LX (low normal, odwrotna sprężyna, naciągając linkę wrzucam wyższy bieg [mniejszą koronkę]), przednia przerzutka Shimano ALIVIO down swing. Z tyłu 8 biegów, z przodu 3 biegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Może SRAM Attack albo Rocket? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dale Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Obie propozycje bardzo ciekawe Czy te manetki są na odwrotną sprężynę i na pewno zadziałają z shimano deore lx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 I tylko te, bo gripy robione przez Shimano to chłam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Zdaje się, że Gripshiftom SRAMa nie robi różnicy kierunek sprężyny, ale będziesz miał odwrotnie wyskalowaną manetkę. To są modele przeznaczone dla przerzutek Shimano i współpracują z nimi bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dale Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Można przerobić jakoś podziałkę biegów? Nie chcę mieć na odwrót, nauczyłem się jeździć wiedząc który bieg mam zapięty i trudno będzie mi jeździć na czuja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 to tylko cyferki modyfikując swoje gripy w ogóle pozbyłem się tego czegoś na czym były namalowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompoe Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 jA osobiście jeżdze na Sram Mrx-pro (dla Shimanowskiego 3x8) kosztuja ok 80 zł. Jeśli chodzi o odwrotne sprężyny to tak jak napisał przedmówca będziesz miał odwrotne skalowanie chyba, ze poświecisz trochę czasu i przerobisz takie kółeczko w środku i pozmieniasz tam cyferki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 I tylko te, bo gripy robione przez Shimano to chłam. Nie tylko te. Na rynku są jeszcze produkty SACHS które są protoplastą manetek Srama. (3x8b) Co prawda ciężko je dostać ale nie jest to niemożliwe Dostępne są np. Power Grip Extreme i Neos (które osobiście posiadam – uzywam ich z przerzutką xtr, normalna sprężyna) A wyglądają one tak: http://fstatic1.mtb-news.de/img/photos/1/3/6/9/8/8/_/large/sachs.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 tez mam te gripy i moge powiedziec tylko tyle ze sa super. nie wiem jak maja sie do nowych sramowskich x...ale kiedys bede musial sie przekonac zmianiejac tylna przerzutke na system sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 stare sachsy maja trwalsza gume niz gripy sramolca. jesli juz musisz wybierac rocket czy attack - trwalosc gumy w rocketach jest lepsza. guma nie jest tak miekka i nie wyciera sie tak szybko. rockety i attacki maja jeszcze jeden bajer, sprezyne wspomagajaca przerzucanie. grip chodzi lekko, czasami nawet ciut za lekko. w tej chwili uzytkuje dwa rowery, w jednym gripy ze wspomaganiem, w drugim starsze bez i mimo ze wczesniej bylem fanem tego systemu to jednak wydaje mi sie ze konstrukcja bez wspomagania dziala precyzyjniej. nie wiem jednak czy takie mozna jeszcze dostac. ten typ mechanizmu posiadaly np stare wersje attackow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucios92 Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Tak jak już wyżej pisali Sram Attack bedzie najlepszym wyborem, https://ssl.allegro.pl/item921673679_manetki_obrotowe_gripy_sram_attack_twister_3x8.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 25 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 wydaje mi sie ze konstrukcja bez wspomagania dziala precyzyjniej. nie wiem jednak czy takie mozna jeszcze dostac. ten typ mechanizmu posiadaly np stare wersje attackow. może precyzyjniej ale tak twardziej co mi się podoba. też te manetki były lżejsze. kiedyś modyfikowałem takie Attacki obecnie skończyłem 7.0 o identycznej budowie:) do 113g na pewno się da zjechać. 113g z normalnymi gumowymi chwytami nie żadnymi gąbkami przy okazji starsze Attacki bez wspomagania chyba mógłbym jeszcze dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.