Skocz do zawartości

[rower] crossowy do dojazdów do pracy - chcę coś złożyć

Dadi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Chciałbym złożyć rower crossowy do dojazdów do pracy. Rower powinien być przede wyszystkim mocny , niezawodny i możliwie tani. Mój budżet do wydania to 1200 zł. Dlaczego chcę składać od podstaw ? Nic gotowego mi nie pasuje głównie za sprawą napędu. Preferuję singla bądź napęd oparty na pieście wielobiegowej (minimum obsługi).

Co do wyboru na crossa to przeprowadziłem się na wieś a tutaj drugi nie są za dobrze utrzymane zwłaszcza teraz zimą.

Liczę na Wasze sugestie co do wyboru: ramy , widelca , piast , obręczy , hamulców (w grę wchodzą tylko v-brakei).

Co do wymiaru ramy to myślę , że 21 cali (mam 185 cm i 85 cm długość nóg).

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

a moze kupic gotową uzywke? klasycznego uniona, betaviusa czy gazele... zajrzyj na roweroweklimaty.pl, chłopaki sprowadzają legalne uzywki tego typu, moze beda mogli pomóc. ceny od 799 za klasyka z 3 biegowa piastą. za 1200 to juz jakas 7,8 spokojnie.

pozdrawiam

Napisano

Ja na dojazdy i do miasta kupiłem kilka dni temu Tribana 5 za całe 600 pln - vbrake, duże koła no i niesamowity dualdrive srama. Dziś pierwszy raz odważyłem sie pojeździć skoro pogoda odpuściła. Jak dla mnie rewelacja - 30 km/h bez większego spinania się :) i zupełnie inne wrażenia z jazdy.

Napisano

Składać Ci się nie opłaci

Gotowe rowery wyjdą sporo taniej

Po za tym co ty rozumiesz przez dojazdy do pracy

Ja jeżdżę szosówką potem pod prysznic i sie przebieram w gajerek

koleżanka dojeżdża holenderka tak by sie nie spocić

Napisano

Złożenie roweru w tej cenie jest praktycznie niewykonalne. Najtańsza rama crossowa kosztuje ok. 350 zł , 2 obręcze 100 zł ,komplet piast też coś koło tego, szprychy ponad 60 zł , korba , siodełko , sztyca kierownica , opony , dętki, hamulce, łańcuch,linki, pancerze,widelec,stery,pedały itd. Bardzo ciężko to jakoś poskładać w całość w takim budżecie.

Nie mówię już o wersji z piastą wielobiegową bo to są dopiero kosztowne zabawki.

Skoro chcesz single speed'a to proponuje kupić jedna z tanszych krossowek i dokupić reduktor single-speed. To chyba najtansze rozwiązanie.

Składanie rowerów w takim budżecie ma sens tylko w przypadku gdy masz sporo części po upgradzie innego bike'a i chcesz sobie złożyć dojazdówkę.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Napisano

Składać Ci się nie opłaci

Gotowe rowery wyjdą sporo taniej

Po za tym co ty rozumiesz przez dojazdy do pracy

Ja jeżdżę szosówką potem pod prysznic i sie przebieram w gajerek

koleżanka dojeżdża holenderka tak by sie nie spocić

Co do dojazdu to w grę wchodzą jedynie cywine ciuchy. Czemu nie chcę kupić gotowca ? Już pisałem - napęd. Nie chce kupować roweru w trzema blatami w przodu podczas gdy ja potrzebuje góra 5 biegów do jazdy po płaskim. Gdyby u mnie drogi były dobrze utrzymane w zimie to może bym się pokusiło drugiego budżerowego ostrzaka.

Jakimi środkami muszę dysponować żeby złożyć crossa z takim specyficznym napędem (singiel albo 3 lub 5 biegową piastą) ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...