Skocz do zawartości

[piasty] dt swiss 340 vs 370 przód

heniekkrol

Rekomendowane odpowiedzi

witam

pytanko jak w temacie

dodatkowo - czy info dotyczące wagi kół z kalkulatora dt jest wiarygodne ? Czy koła na podzespołach dt ważą tyle ile wylicza kalk. ?

na ebay'u znalazłem kółka, które ważyły 120g więcej ( na zestawie ) niż to co podaje kalk. Obręcz, szprychy, piasty te same; jedyna niewiadoma to nyple w zestawie z ebay'a

pozdr

heniek

Z uszczelnieniami nie jestem pewien, ale 340 i 370 pod tym względem są chyba takie same. 340 ma na pewno lepsze łożyska i to zapewne jedyna znacząca różnica...pytanie tylko na ile lepsze.

Wg mnie nie ma sensu przepłacać, ja nie miałem żadnych problemów z 370, przód po 4kkm kręcił się jak nowy. Za 130zł masz nową piastę od dystrybutora - czego więcej wymagać? ;)

Co do kalkulatora, liczy dosyć dobrze katalogowymi wagami ale musisz pamiętać, że każda część ma jakiś tam zakres błędu...może różnica 120g polega na podaniu wagi z zaciskami? Podaj link do aukcji to się dowiemy :)

Wiem z doświadczenia, że dane części innych producentów mogą się znacznie różnić, ale dla DT są podane dokładnie.

Miskov, jesteś pewien, że 340 mają lepsze łożyska?

Też wydaje mi się, że chodzi tu o uwzględnienie wagi zacisków w przypadku kół, które znalazłeś.

Może tak , ale czy różnica jest między każdym modelem? Bo pomijając fakt, że 190 mają łożyska ceramiczne, nie bardzo wiem na czym miałaby polegać ta różnica między 340 a 370. No i czy w ogóle jakaś jest. Dlatego właśnie chciałem sprawdzić szczegóły z tego pdfa, ale w żadnej przeglądarce nie mogę go otworzyć ;)

Dziwne DT Swiss Polska nie ma w ofercie już 370 tylko ma Onyx... Mnie się pdf też nie otwiera, ale jak sobie wybierałem piasty i lukałem te rzeczy to nie widziałem, żadnej różnicy, poza naklejką z nazwą modelu. Wagowo były nawet identyczne.

Przy obecnym kursie opłaca Ci się ściągać te kółka z zagranicy? Nie byłoby taniej je tutaj na miejscu złożyć?

Chodziło mi o uszczelnienie samych łożysk ;) Inaczej ogólnie pojętą ich jakość.

Swoją drogą, strasznie ciężkie i drogie koła są z linku. Jeśli mają być pod 29er, bierzesz 240s/mack + DT Competition + ZTR Crest 29, przy piatach Macka jakieś 1460g, przy DT + 100g. W najgorszym wypadku ok 2200zł a nie ponad 2kg za 2700zł.

Dt odpisali mi, że te obręcze rekomendują do jazdy stricte XC i max 90 kg. Trzeba uczciwie powiedzieć, że ważę niewiele mniej, a i górki konkretne dookoła. Chyba faktycznie trzeba się rozejrzeć za czymś innym. Niestety Tn 719 wyjdą mi i drozej, i ciężej. Widziałes może je w wersji 32szpr. w polszy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...