zaDymek Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Witam, mam pytanko na temat amortyzatora FOX . Czy ktoś ma doświadczenia związane z kupnem takiego amortyzatora w stanach czy W.Brytanii z przesyłką do Polski. Jakie są koszta? (przesyłka, cło czy inne) Z góry dziękuję. Pozdrower Pamiętaj o poprawnym nazewnictwie tematu. Poprawiłem, następnym razem będzie ostrzeżenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Z UK nie będzie żadnego cła, wszakże to jest Unia. Z USA to różnie bywa, raz przejdzie bez oclenia cały rower a raz czepiają się siodełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Po drugie nie wiem czy to przewidziałeś, kupując używany amor na dzień dobry masz wydatek 200 zł w przypadku Foxa. Koszt wysyłki nigdy nie jest zatajany na aukcjach czy w sklepach także sam wiesz jaki jest. Kolejny koszt to przesłanie pieniędzy. Najtaniej oczywiście paypalem i w przypadku powiedzmy 1,5 k zł wychodzą tam jakieś śmiesznie niskie kwoty. Natomiast przelewem to już znaczny koszt, sięgający nawet 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Dla 1500 zł koszt Paypala to 45,8 zł, więc śmiesznie to chyba nie jest, choć i tak bez porównania w stosunku do kosztu zwykłego przelewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 hmmmm.... Skad takie rewelacje? Chodzi Ci o koszty przewalutowania czy dziala ktora Paypal pobiera od kupujacego - czyli w tym wypadku n/a Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 No, faktycznie, koszt przewalutowania wynosi 2,5 %, a ja napisałem koszty pobierane od kupującego. Czyli 37,5 zł to koszty, które poniósłby zaDymek, tak ? Bo, szczerze mówiąc, jeszcze nigdy nic przez paypala osobiście nie zamawiałem, zawsze się składałem... Przepraszam za próbę wprowadzenia w błąd :/ Swoją drogą, "dziala" to "działka" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Swoją drogą, "dziala" to "działka" Tak jest. Brak polskich znakow moze byc nieco mylacy. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biniu Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam, ponieważ też rozważam sprowadzenie amorka z poza Europy , zadzwoniłem do Izby Celnej i uzyskałem taką odpowiedź: Od cła zwolnione są zakupy poniżej kwoty równoważnej 150 Euro Od vatu zwolnione są zakupy poniżej kwoty równoważnej 22 Euro Z tego wynika, że zapłacenia Vatu raczej trudno będzie uniknąć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaDymek Napisano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam, ponieważ też rozważam sprowadzenie amorka z poza Europy , zadzwoniłem do Izby Celnej i uzyskałem taką odpowiedź: Od cła zwolnione są zakupy poniżej kwoty równoważnej 150 Euro Od vatu zwolnione są zakupy poniżej kwoty równoważnej 22 Euro Z tego wynika, że zapłacenia Vatu raczej trudno będzie uniknąć. Pozdrawiam Czyli lipa. Myślę że mając znajomego w stanach dało by radę ominąć cło i vat. Niestety nie mam tam znajomych więc zostaje zaczaić się na okazję na Allegro . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Dla 1500 zł koszt Paypala to 45,8 zł, więc śmiesznie to chyba nie jest, choć i tak bez porównania w stosunku do kosztu zwykłego przelewu. W mbanku jesli mbank -> bank USA maja umowy miedzy soba i kasa idzie bezposrednio, za przelew wyszloby 25zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duke Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Kolego, lipa nie jest w tym, że kwota przekroczona, tylko w tym czy się przyczepią, poproś o "gift" i that's all. Tak czy siak, na samym początku było pewne, że ta kwota bezcłowa jest przekroczona. Staraj się, żeby nie wysyłali Ci przez USPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaDymek Napisano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Dziękuję wszystkim za udział w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 poproś o "gift" i that's all. Z tego co sie orientueje, jesli to faktycznie nie jest gift, to w us jest to swego rodzaju przestepstwem. Niektorzy sprzedawcy z us dodaja opis ze nie wysylaja jako 'gift'. Co nie znaczy ze inni tego nie robia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qball Napisano 24 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Teraz paczki z Usa trzepia i vatuja kazda + cło dla tych powyzej 150 EUR Jedynie znajomy jakis moglby podeslac z zanizona wartoscia - bylaby szansa na unikniecie haraczu W innym razie licz sie z kosztami ( (cena podstawowa + wysylka) x cło ) x 22% VAT Czasem tez jakies male oplaty celne (10zl - nie wiem za co nawet oni to biora) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.