Skocz do zawartości

[koła] XT jaki limit wagowy

Duce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko chcę kupić gotowe Koła SHIMANO XT V-BRAKE WH-M770.

Moja waga to 100kg. Czy wytrzymają i mój ciężar. Przedstawiciel nie pisze czy jest jakaś granica ciężaru.

Jak ktoś posiada te koła to proszę o doradzenie i napisanie jak one się sprawują. Nie chcę składać kół tylko kupić gotowe.

Pozdrawiam.

Przed zalozeniem tematu prosze zapoznaj sie z regulaminem pkt 2b, sprecyzowalem nieco tytul 1415chris

• 2 tygodnie później...
Napisano

hmmm, mam te koła tylko że pod tarcze, one mają 24 szprychy i nie wydają mi się dobrym wyborem przy Twojej wadze. Znam wielu ludzi którzy ważąc 80 zastanawiali się czy mogą jeździć na kołach z 28 szprychami. Poza tym chodzą opinie że przy cięższych bikerach bębenek w piastach XT ma tendencję do odkręcania się... nie wiem, nie mam z tym problemów, ważę 55kg, ale przy Twojej wadze to kolejny minusowy czynnik. Co do tego bębenka to jeszcze nie wiem jak to sie ma w gotowych kołach XT, bo opinie raczej tyczą się piast "zwykłych".

Jeśli pomogłem, to się cieszę ;]

Pozdrawiam

Napisano

Długo szukałem podobnej informacji i nie znalazłem. Zastanawiałem się nad zakupem, bo ważę 80 kg - kupiłem i uważam, że podjąłem ryzyko... Póki co pomyślnie przeszły testy. Warto zwrócić uwagę, że koła te montowane są seryjnie w niektórych fullach (robi to np. Lapierre) - to, moim zdaniem, dobra rekomendacja.

Napisano

Warto zwrócić uwagę, że koła te montowane są seryjnie w niektórych fullach (robi to np. Lapierre) - to, moim zdaniem, dobra rekomendacja.

W fullu koła mają lżejsze życie. Nie ma co porównywać.

• 2 miesiące temu...
Napisano

W fullu koła mają lżejsze życie. Nie ma co porównywać.

Święta racja - amortyzacja, zwykle grubsze opony i w ogóle... z fullem bierzemy je jednak zwykle w trudniejszy teren, gdzie nie trudno o boczne uderzenia kamieni czy uślizgi (przede wszystkim to miałem na myśli).

Potwierdzam, moje 80 kg to dla nich nie problem. Dziś mogę koła polecić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...