Skocz do zawartości

[korba] 2x9 - linia łańcucha

miskov17

Rekomendowane odpowiedzi

Uległem pokusie i zdecydowałem przesiąść się na 2x9...waga znów w dół :icon_mrgreen: W każdym bądź razie niestety z racji takiej a nie innej budowy dolnych widełek, nie mogę zastosować dużej tarczy jako środkowej + młynka o dużej ilości zębów...więc będzie blat normalnie + środkowa 30T. I tu pojawia się sprawa linii łańcucha, mam mufę 73mm i z której strony mam dać podkładkę? Proszę o pomoc :)

:icon_mrgreen:

w zeszłym sezonie nie przejmując się linią łańcucha stosowałem korbe LX HT2 poprostu bez małej zębatki :)

z suportem szosowym stosowałem po jednej podkładce po obu stronach ( mufa 68mm ). taki suport ma troche szersze miski. z modelem MTB użyłbym dwóch po lewej-jednej po prawej. w Twoim przypadku jedna z lewej chyba będzie ok ale najlepiej gdyby wypowiedzieli się ci którzy znają wzory tajemne na linie łańcucha :)

Jakie najwieksze zebatki mozesz zalozyc na pozycji srodkowej i najmniejszej?

Jak juz nie masz innego wyjscia to wyrzuc podkladki od strony napedu, bedzie zawsze o te pare mm lepiej.

73 i pozostawienie duzej i sredniej na swoich pozycjach to skrajna (najgorsza) opcja 2x9.

Wiesz, ogólnie chciałem 42/28t bo zdecydowanie wolę miękko kręcić ale plan spalił na panewce. 44/30t + kaseta 11-28 powinno w zupełności starczyć na warunki, w jakich startuję i śmigam. A na te kilka wypadów w góry czy zawody xc założę po prostu młynek (mam nadzieję, że zębatka Extralite'a będzie w awaryjnych sytuacjach współpracowała z 3x9) :)

Myślałem o włożeniu 11-32/34 XTR'a ale cena jest kosmiczna, trzeba by polować na używkę...może jak zajadę slx'a...

Ale za to będzie pewno najlżejsza korba SLX'a w Polsce, nieco poniżej m970'tki :) Jak wszystko przyjdzie to wstawię osobny projekt.

30T czarna: http://www.starbike.com/php/product_info.php?lang=en&pid=3175 srebrna: http://www.starbike.com/php/product_info.php?lang=en&pid=3170 Możesz też puścić maila do Poręby, może będzie miał w lepszej cenie bo 21e + 15e to słaby interes :P

ew. 28T może by spasowało? http://www.allegro.pl/item914170893_tarcza_specialites_ta_chinook_czarna_28_zeby.html

Ech, Chris był szybszy :)

no i lasco to chyba tylko 22, 32, 44t ??

kiedyś bywały na allegro aluminiowe Truvativy 28t. w zeszlym roku w Harfie takich nie było. byly tylko stalowe.

co do alu 26 od XTka to chyba nie trzeba udawać się aż do nino. powinny być dostępne u dystrybutora tak jak i inne zębatki Shimano

W moim przypadku jest tak:

mam korbe z 2 blatami: 24 i 36 +rocring (kaseta 9), mufa 68mm. Od strony blatow mam 2 podkladki a z drugiej 1(pakiet to howitzer)

Mam identyczne zębatki i też pakier howitzer z łożyskami zewn. na 83mm.

Ale za to mam mufę 73mm- jak będzie wyglądał montaż podkładek, możesz mi powiedzieć?

Jak będę miał zębatkę 22/36 to będzie identycznie jak wyżej?

Teoretycznie rozważam nad takim napędem 2x9 z koronką 39t lub 40t zamiast 32t (bez 44t)i kaseta 11-28 z na korbie SLX , na papierze wygląda dobrze łańcuch za bardzo się nie krzyżuje .Teraz nasuwa się pytanie jaka koronkę kupić i czy przerzutka z przodu da radę .Proszę osoby które coś takiego ćwiczyły o opinie i uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...