Skocz do zawartości

[Pojemność przerzutki] wybór długości wózka

detonator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pewien problem z doborem długości wózka przerzutki.

Więc tak-zaczynam od obliczenia pojemności samej przerzutki ( X9 średni wózek)

(największa koronka korby-najmniejsza koronka korby) + ( największa koronka kasety-najmniejsza koronka kasety) = POJEMNOŚĆ NAPĘDU

Więc u mnie będzie wyglądało to tak:

(44-22)+(32-11)= 43

Dla takiego wyniku, według poradnika bB, pisze, żeby wybrać długi wózek.

Tyle z teorii. Natomiast interesuje mnie jak to bywa w praktyce...

Zależy mi nie na wadze, lecz precyzji działania, szybkości i najbardziej, żeby nie urwać przerzutki.

Bardzo często poruszam się po beskidzkich szlakach, gdzie gałęzie i kamienie mogą stworzyć realne zagrożenie przerzutki.

Wiadomo-krótszy wózek, mniejsze prawdopodobieństwo zahaczenia.

Wątpliwości mam dlatego, gdyż w górach bardzo często stosuje przełożenia: 1x2, 1x3, 1x4, 2x1, 2x2, 2x3 oraz na nizinach 3x5, 3x6.

(koronka korby x koronka kasety gdzie 1 to 32z ;) )

Są to używane przeze mnie skrajne położenia.

Naturalnie, liczba ogniw w łańcuchu będzie dobrana poprawnie.

Pomimo już przewijających się podobnych tematów, bardzo proszę o pomoc w kwestii doboru długości wózka.

Nadmieniam jeszcze raz, zależy mi nie na wadze, lecz precyzji działania, szybkości i bezpieczeństwie:)

Pozdrawiam :)

Napisano

W praktyce mam X-9 z średnim wózkiem + kasetę 11-32 + korbę 44-22, jeżdżę czasami na 1x2, 1x3, 2x2, 2x3, 3x5, 3x6 i nic się nie posypało. Reszty przełożeń podanych przez ciebie nie używam bo to już za duże przekosy.

Napisano

Ja zaś w praktyce mam XTR,a z średnim wózkiem + kasetę i korbę jak wyżej. Pierwszej koronki w korbie nie mam. Na drugiej koronce spokojnie działam od 2x1 do 2x9 choć staram się 2x1 i 2x9 unikać z wiadomych względów, co do blatu dużego to nie jeżdżę tak ale spokojnie przerzutka działa do 3x3, ale kto tak jeździ.

Napisano

No właśnie tego przełożenia 2x1 i 2x2 często używam a używam go dlatego żeby te koronki w kasecie również były zużywane.

Wiem, ze można by zastosować przełożenie np 1x4, 1x6 i kadencja była by podobna lecz wtedy dwie koronki w kasecie były by nie używane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...