okim Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Nie dawno kupiłem nowe koła. Jednak zauważyłem coś niepokojącego, a mianowicie na tylnej piaście po stronie kasety brakuje uszczelki łożyska, po prostu widać łożysko i smar Dla porównania po drugiej stronie piasty i na przedniej piaście są wszystkie gumowe uszczelki. Proszę o wytłumaczenie. Z góry dziękuje
Schwefel Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Co tu tłumaczyć? Brakuje gumki mi między łożyskiem a nakrętką kasety i tyle. A tak w ogóle co to za piasta?
okim Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 Formula. Czyli po prostu brakuje uszczelki, jest możliwość dostanie gdzieś takiej uszczelki.
arroyo Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Popytać w rowerowych, wziąć od tańszej piasty lub wcisnąć o-ring odpowiedniej grubości i średnicy.
okim Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 Koła są z roweru giant trance 4X. Jeżeli ktoś posiada taki rower i mógł by sprawdzić jak u niego wygląda tylna piasta był bym bardzo wdzięczny.
Schwefel Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Dlaczego nie napiszesz do sprzedawcy, że piasta jest niekompletna i albo zwracasz towar albo uzupełnia braki.
okim Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 Już napisałem. Tylko się upewniam czy ta uszczelka oryginalnie była
Schwefel Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Przejrzałem stronę producenta i wychodzi, że tam nie ma uszczelki. Jest smar który ma chronić przed wodą i brudem. Muszę pogratulować producentowi rozwiązań W moich piastach siedzi tam gumowa uszczelka i nie ma szans żeby coś przepuściła.
okim Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 Osłoniłem smar i okazało się że głębiej jest uszczelka. Czyli ten smar to nie smar od łożyska tylko dodatkowe zabezpieczenie. Mogę prosić link do tej strony ze zdjęciem piasty. Znalazłem jeszcze to "...uszczelnienie wewnętrzne, które jest do tego stopnia szczelne, że zanurzona w wodzie na 12h piasta po rozebraniu nie nabrała w ogóle wody..."
Miecho87 Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Po przeczytaniu obrazka od Schwefela spodziewałem się, że pod spodem jest uszczelka. Przecież z tego tekstu dokładnie wynika, że jest tam uszczelka (pomijam rysunek, też na nim jest).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.