Skocz do zawartości

[Koła] uszczelka łożyska

okim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie dawno kupiłem nowe koła. Jednak zauważyłem coś niepokojącego, a mianowicie na tylnej piaście po stronie kasety brakuje uszczelki łożyska, po prostu widać łożysko i smar img0075l.jpg Dla porównania po drugiej stronie piasty i na przedniej piaście są wszystkie gumowe uszczelki. Proszę o wytłumaczenie. Z góry dziękuje

Napisano

Koła są z roweru giant trance 4X. Jeżeli ktoś posiada taki rower i mógł by sprawdzić jak u niego wygląda tylna piasta był bym bardzo wdzięczny.

Napisano

Przejrzałem stronę producenta i wychodzi, że tam nie ma uszczelki. Jest smar który ma chronić przed wodą i brudem. Muszę pogratulować producentowi rozwiązań :icon_mrgreen: W moich piastach siedzi tam gumowa uszczelka i nie ma szans żeby coś przepuściła.

tech2-2.jpg

tech2-3.jpg

Napisano

Osłoniłem smar i okazało się że głębiej jest uszczelka. Czyli ten smar to nie smar od łożyska tylko dodatkowe zabezpieczenie. Mogę prosić link do tej strony ze zdjęciem piasty.

Znalazłem jeszcze to "...uszczelnienie wewnętrzne, które jest do tego stopnia szczelne, że zanurzona w wodzie na 12h piasta po rozebraniu nie nabrała w ogóle wody..."

Napisano

Po przeczytaniu obrazka od Schwefela spodziewałem się, że pod spodem jest uszczelka. Przecież z tego tekstu dokładnie wynika, że jest tam uszczelka (pomijam rysunek, też na nim jest).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...