samp Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Witam Mam zamiar zakupić sobie rower za około 2000 zł. Rower ma być wykorzystywany do jazdy po szosie około 60%, 40% las. Moja waga około 85 kg wzrost 179 cm. Co polecacie i jakiej marki rower.? Oczywiście jeżeli rower byłyby wart to mogę dołożyć 100-200 zł. Zastanawiałem się nad Rockriderem 8.1, niestety w tym roku nie ma wyprzedaży na ten rowerek. Z góry dzięki za propozycję samp
adam666 Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 W tej cenie była by Merida 500-D pewnie jak byś negocjował cene http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-matts-tfs-xc-500-d-2010.html?keyword=500-D W oczywiste jest że TFS to haj technolożi i osprzęt konkretny... i Merida
Duke Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Bike Renegade 0.5 1999zł 11,5kg dobrze spasowany osprzęt itd itd. miecie wszystko w podobnej i wyższej cenie. Pakujesz Rebę SPD i za 3000 (niecałe) masz rower ważący 10,x kg. Pozdrawiam.
Pitof Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 oczywiste jest że TFS to haj technolożi i osprzęt konkretny... i Merida Że co? Od kiedy to TFS jest takie haj? Przecież to są rurki formowane mechanicznie. Hydroforming u Meridy to HFS. Ramy TFS są cięższe i mniej sztywne od ram HFS. Co nie znaczy, ze są złe.
adam666 Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 haj technolożi ponieważ, malo jest rowerów w tym przedziale cenowym, których ramy były testowane i badane przed produkcją. Więc jak na 2tysiącePareZłoty jest to coś bardzo dobrego.
Pitof Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Posłuchaj każda rama seryjnie produkowanego, markowego roweru jest policzona. Robi się to z dwóch prostych powodów: 1. bezpieczeństwo użytkownika 2. bezpieczeństwo ekonomiczne producenta roweru - czyli, żeby nie połynął finansowo, w przypadku gdyby takie ramy zaczęły masowo pękać od jeżdżenia po parku. Zresztą obecnie zdecydowana większość ram jest po prostu zamawiana, jako OEMy. Ram naprawdę ,,autorskich''jest niewiele i są z zupełnie innej półki cenowej. Proponowana przez Ciebie Merida jest na pewno sprawadzoną konstrukcją no i do tego Merida sama produkuje swoje ramy/rowery. Robi to też dla wielu innych, właśnie jako OEMy. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś Merida miała największą fabrykę ram na świecie. Samp zastanów się czy w Twoim przypadku nie lepszy byłby cross, zamiasta typowego mtb. Posłuchaj każda rama seryjnie produkowanego, markowego roweru jest policzona. Robi się to z dwóch prostych powodów: 1. bezpieczeństwo użytkownika 2. bezpieczeństwo ekonomiczne producenta roweru - czyli, żeby nie połynął finansowo, w przypadku gdyby takie ramy zaczęły masowo pękać od jeżdżenia po parku. Zresztą obecnie zdecydowana większość ram jest po prostu zamawiana, jako OEMy. Ram naprawdę ,,autorskich'' jest niewiele i są z zupełnie innej półki cenowej. Proponowana przez Ciebie Merida jest na pewno sprwadzoną konstrukcją no i do tego Merida sama produkuje swoje ramy. Robi to też dla wielu innych, właśnie jako OEMy. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś Merida miała największą fabrykę ram na świecie.
adam666 Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Nie wiem jak to jest, ale albo Merida robi ramy dla centuriona, albo Centurion jest marką meridy. Nie handlowałem cenurionem, ale ramy baardzo podobne. Pitof ma racje... dobre krosiłdo może być lepszym rozwiązaniem niż mtbek. Ps. jest mi bardzo przykro że już nigdy nie będą powstawały takie ramy jak author sector ritchey edition (nitanium), giant atx ( cromo ) i te ramki gianta nie wiem jaki model ale to były ramy crmo z amortyzacją ( skok ok 60mm ) ale piękne... widziałem w zeszłym roku takiego gianta: zólty, cały na stx rc, amor rst taki z anodowanymi goleniami na złoto (mat)... nie wiem czy to nie była jakaś edycja związana z olimpiadą w atlancie. Ogólnie jeżeli masz ok 2000pln poczekaj zimę, filtruj allegro... znadziesz jakiegoś starego gianta albo scota albo canona, kupisz za 1200/1500pln włożysz reszte kasy w nowy napęd ( xt,xt,xtr , lub slx slx slx ) zrobisz serwis piast ( stare piasty shimano ) może Ci starczy na jakiegoś używanego amora w dobrym stanie... jakiegoś bombera np. W zeszłym roku w sezonie, koles na allegro sprzedawał takiego gianta na dobrym osprzecie ( dlaczego na forum nie można przeklinać? ) licytacja się skończyła na poziomie 800pln
samp Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 Samp zastanów się czy w Twoim przypadku nie lepszy byłby cross, zamiasta typowego mtb. To co byś polecał z crossa??
Pitof Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Propozycja Ruleza jest OK. Może nowy Kellys Neos, który jest bardzo zbliżony:http://www.kellys-bicycles.com/index.php?id=pl_product&product_id=21338&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=243&subcat_id=250 Unibike ma niby lepsze piasty i chyba amor, ale coś czuję, że w praktyce to jeden diabeł. Generalnie teraz jest trochę nieciekawy okres na kupno roweru, bo sprzedawcy nie są jeszcze zbyt chętni do negocjacji cenowych, a znów jest już trochę za późno na upolowanie czegoś z 2009.
samp Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 Z Crossa : http://www.unibike.pl/zethos.html Ten rower nada się również do jazdy po lesie ??
Pitof Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Słuchaj, jeśli jeżdżenie po lesie to oznacza u Ciebie leśne ścieżki i jakieś górki, pagórki to tak. Napisałeś, że 60% to szosa, dlatego zaproponowałem crossa, bo typowe mtb na szosę to kiepski pomysł. Cross może być złotym środkiem. Zresztą po to powstały. Tu masz jeszcze propozycję od Gianta, jest droższa, ale rama jest świetna: Mój odnośnik
samp Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 Słuchaj, jeśli jeżdżenie po lesie to oznacza u Ciebie leśne ścieżki i jakieś górki, pagórki to tak. Napisałeś, że 60% to szosa, dlatego zaproponowałem crossa, bo typowe mtb na szosę to kiepski pomysł. Cross może być złotym środkiem. Zresztą po to powstały. Tu masz jeszcze propozycję od Gianta, jest droższa, ale rama jest świetna: Mój odnośnik Napisałem tak orientacyjnie około 60% bo do lasu też trzeba dojechać(no i wiadomo, że gdzieś też trzeba na mieście podjechać), a co do lasu to interesuje mnie troszkę więcej niż ścieżki, oczywiście bez skakania ale teren ścieżkami nazwać nie można.
Pitof Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Samp rower crossowy służy do jazdy w lekkim terenie. W stosunku do mtb masz tam trochę wygodniejszą pozycję, 28'' koła, opony 35-40mm. Jest również jakieś 20% szybszy. Jeśli w tym swoim lesie zamierzasz taplać się błocie, pokonywać duże połacie piachu i podjedżać pod jakieś naprawdę duże wzniesienia to lepiej kup typowe mtb. To tak najprościej jak można to wytłumaczyć przez net. Moja rada jest taka: idź do sklepu w swojej okolicy i pogadaj ze sprzedawcą, który też jest z Twojej okolicy. Jak jest rozgarnięty i sam też jeżdzi (a tak często jest) to Ci doradzi czy to ma być cross czy mtb.
adam666 Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 Propozycja Ruleza jest OK. Może nowy Kellys Neos, który jest bardzo zbliżony:http://www.kellys-bicycles.com/index.php?id=pl_product&product_id=21338&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=243&subcat_id=250 Unibike ma niby lepsze piasty i chyba amor, ale coś czuję, że w praktyce to jeden diabeł. Generalnie teraz jest trochę nieciekawy okres na kupno roweru, bo sprzedawcy nie są jeszcze zbyt chętni do negocjacji cenowych, a znów jest już trochę za późno na upolowanie czegoś z 2009. JAK TO NIE SĄ SKŁONNI DO NEGOCJACJI??!! ale prawdą jest to że np ciezko jest znalezc exquisita lub neosa z 2009.
Hokanus Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 JAK TO NIE SĄ SKŁONNI DO NEGOCJACJI??!! To znaczy, że trudno liczyć na sensowny upust na modele, które dopiero wchodzą/weszły na rynek, bo sprzedawcy najbardziej popularnych marek wiedzą doskonale, że w tym przedziale cenowym chętnych zapłacić katalogową cenę będzie całkiem sporo. Akurat mam etap negocjacji zimowych za sobą, przy rowerze wartym 12-14.000 najwyższy upust na model 2010 wynosił 8-10%, a obok stał model z 2009 za 25% mniej od ręki . Negocjacje zakończyły się fiaskiem i zarobił ktoś inny, sprzedawca lepszej marki, choć niekoniecznie z tych najbardziej popularnych w Polsce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.