dominik223 Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Witam! Mam znajomego który posiada owy rower wymieniony w temacie Trek 8900, na osprzęcie: sid team, wcs(kierownica, mostek), siodło SLR, CROSSMAVIC SL, XTR cały oprócz korby XT, hamulce AVID SL. I pragnie go sprzedać, lecz mówi żebym to ja powiedział cenę. I tu jest mój problem bo nie mam zielonego pojecią. Czy mogli byście mi pomóc i przynajmniej podpowiedzieć oscylacyjne w jakich granicach opłaca się kupić ten rower? Z góry serdecznie dziękuję
fiwabar Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Ten rower, nowy ze sklepu kosztuje ok 12 590zł(ta cena dotyczy modelu Trek 8900 z 2007r). W zależności od tego ile go używał(łańcuch, zębatki, odpryski na ramie, klocki i opony) powinien obniżyć trochę cenę. Element ramy(mostek, kierownica sztyca), są nieco lepsze, ale obręcze gorsze, bo oryginalnie montowane Bontrager Race Lite znane są jako niezniszczalne na wielu forach, korbę zmienił na gorszą a co do hamulców to zależy, bo shimano robi lepsze tarcze hamulcowe od Avida - inny stop inne(lepsze) właściwości hamujące m.in ze względu na inną fakturę. Myślę,ze 9 000 - 10 000 to dobra cena.
lukaszs Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 zdecydowanie mniej 7500 - 8000 to max. dominik223 chcesz go kupić?
dominik223 Napisano 29 Marca 2010 Autor Napisano 29 Marca 2010 hehe jak bym mu powiedział taką cenę to by go od zaraz sprzedał... 4000zł bym już nie dałi tak mi mówiono na innym forum. Rowerek kupiłem ale inny, temat nie aktualny.
arek_wro Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Rok temu sprzedawałem swojego 8900, i gdybym wiedział, że co niektórzy mają taki gest, to bym chętnie im go wcisnął
Pitof Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 4000zł bym już nie dałi tak mi mówiono na innym forum. To też jest niezły żart Rozumiem, że wzięliby go ewentualnie za darmo. I to tylko z litości. Wielkie cwaniaki z internetu.
arek_wro Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 4.000 to cena dużo bliższa wartości tego roweru niż 8 czy 10 tysięcy. To w końcu używka sprzed 3 sezonów. Do tego pewnie nie był używany do niedzielnych przejażdżek po parku.
fiwabar Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 4.000 to cena dużo bliższa wartości tego roweru niż 8 czy 10 tysięcy. To w końcu używka sprzed 3 sezonów. Do tego pewnie nie był używany do niedzielnych przejażdżek po parku. Nie wiesz jak był używany, nie wiesz też jak był zużyty, a co zostało w nim wymienione na nowe. Oceniłem go tak - fakt, trochę z rozmachem - po częściach, nie uwzględniając za bardzo zużycia, bo tego nie znałem i nie znam(pomijając, że temat zakończony) 4 tys to stanowczo za mało. Używka z przed 3 lat owszem, ale może przed sprzedażą albo parę miesięcy wcześniej właściciel wymienił kasetę łańcuch i któryś z blatów na nowy i wartość się podnosi, a to przecież XTR. W moim skradzionym Treku 4500 była rama poobijana głównie przy mufie i trochę dolnym tylnym widelcu, ale dlatego, że jeździłem po wszystkim łącznie ze szkłem(Michelin Mountain X'tream wiele potrafią), a wyceniłem go na 5 tys, bo cały na XT był. Jak ten był też tak poobijany, a ktoś rozsądnie podchodzi do zakupów to mógł dużo z niego wyciągnąć, bo spodu ramy i tak nie widzisz jak jedziesz, ja jak bardzo to przeszkadza(nie wiedzieć w czym) można akwarelkami zamalować xD Choć temat zamknięty to uważam iż 8 tys to uczciwa cena.
arek_wro Napisano 29 Marca 2010 Napisano 29 Marca 2010 Sorry, ale to co piszesz dowodzi tego, że nie wiesz co piszesz. To że ty wyceniłeś swojego treka 4500 na 5.000 zł nie oznacza że tyle był wart. Tak się składa że też miałem treka 4500 i nawet po wsadzeniu tam pelnego XT nawet nie zbliży się do takiej kwoty. No chyba że powsadzałeś tam jeszcze parę innych wypasionych fantów. A co do twojej wyceny używanego 8900 na 8.000 zł, to coś ci powiem. W zeszłym roku kupiłem swój obecny rower w sklepie Treka. Katalogowo również był wart około 12.000 zł, a ponieważ był to model z 2008 roku kupiłem go za nieco ponad 9.000 zł. Jakim cudem więc twierdzisz że używany rower o podobnej wyjściowej cenie sprzed 3 sezonów jest wart 8.000 zł? Za niewiele więcej sprzedaliby ci nówke w sklepie treka gdyby nie to, że już tych rowerów nie ma dostępnych. Rozumiem twój emocjonalny stosunek do marki, ale na miłość boską, trochę obiektywizmu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.