michalbike Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Możecie zerknąć na fotki pod podanymi niżej linkami? Być może jestem przewrażliwiony, i tak też mi powtarzają w domu (), ale stałem się ostatnio posiadaczem nowego roweru i zauważyłem pewną niedokładność. Chodzi o tylne widełki, a dokładniej lewą, dolną rurkę. Jest ona wg mnie lekko wgnieciona, ugięta. Rower jest nowy, jeszcze nie miałem okazji na nim jeździć, a więc musiało to wyjść ze sklepu/fabryki. A może jest to celowy zabieg? Zerknijcie proszę na fotki i oceńcie, czy jest się czym przejmować. Generalnie jestem osobą, która lubi mieć wszystko pod linijkę, a jak wiadomo, czasem jest to niewykonalne. Oto zdjęcia, 3 sztuki: Lewa rurka - wgniecenie Prawa rurka Symetria To niby wgniecenie jest na lewej rurce, zaznaczyłem to linia niebieską, natomiast czerwona pokazuje jak powinna rurka wyglądać względem prawej. Prawa rurka też nie jest prosta, na środku niej odchylenie do koła wynosi jakiś 1mm, ale na lewej są to już ok, 2-2,5mm, dlatego rzuciło mi się to w oczy. na trzeciej fotce załączam zdjęcie symetryczne, choć specjalnie dużo na nim nie widać. Mogę spać spokojnie, nie ma to większego wpływu na właściwości ramy? Może dziwnie to brzmi, ale jak już wspominałem, jestem chyba zbyt dokładny...
Rulez Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Widocznie skośnoocy niezbyt sie postarali, podkładajac rurki pod prasę która nadaje im kształt. Jeśli koło jest w osi roweru, nie ma się czym przejmować (oprócz wrażeń estetycznych). Albo zdejmij koło, połóż rurkę na desce wyścielonej papierem i uderz młotkiem poprzez deskę od wewnętrznej strony rurki, aby uzyskała kształt taki jak prawa
michalbike Napisano 12 Lutego 2010 Autor Napisano 12 Lutego 2010 A jeśli stałoby się to w magazynie, kiedy to rower/rama stał, nikt się nim nie interesował i np. komuś przypadakiem się przewrócił, albo uderzył czymś, to też się tym nie przejmować? Fakt, jest to mało widoczne, tym bardziej na zdjęciach. Ale generalnie rama dysponuje cały czas początkowymi własnościami, takimi jak powinna? Wywnioskować mogę, że tak, a nawet sugerujesz walnąć w rurkę, a i ten zabieg specjalnie jej nie zaszkodzi Potwierdź jeszcze moje przypuszczenia, bym mógł spokojnie położyć się do łóżka. Dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam PS Koło w osi roweru jest, cały czas z ogromnym zapasem na 'ósemkę', ale jak pisałem lubię mieć wszystko co do milimetra, choć wiem, że będzie mi z tym ciężko
Rulez Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Takie uderzenie (wyginające w tym miejscu rurkę) musiało by być bardzo mocne, raczej jest to wada fabryczna, nie majaca wpływu na wytrzymałość
Artro Napisano 12 Lutego 2010 Napisano 12 Lutego 2010 Jeśli chcesz, to oddaj rower na gware poczekaj z 2-3 tygodnie i po sprawie, jak zależy ci na rowerze i nic się z nim będzie działo, to może zostać
blair7 Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 IMO idz do sklepu i popatrz na identyczna rame (jesli taka jeszcze jest) i porownaj, jesli jest to samo to pewnie tak ma byc, jesli nie to reklamuj - zima ma byc jeszcze dluga. Wydaje sie mi ze takie odksztalcenie nie moglo powstac w sklepie czy magazynie, jesli to faktycznie wada to jest to sprawa produkcji.
RAFI1784 Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Hmm na pewno nic nie próbuj naprawiac sam.. bo odbiorą ci gwarancję, idź porównaj jeżeli tylko u ciebie tak jest to zareklamuj, jeżeli w sklepie jest tak samo spytaj o to bo może to celowa, ale być może jakaś cała seria była wadliwa...
michalbike Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 A ogólnie może takie małe wygięcie mieć wpływ na trwałość ramy, jej wytrzymałość? Po za tym żadnego pęknięcia nie ma, dźwięki przy stukaniu są takie same po obu stronach. Reklamacja swoją drogą, tylko pytanie na ile warto w to wchodzić, zawozić rower, czekać itd. Jeśli nie jest to szkodliwe, to pewnie sobie odpuszczę, bo co innego gdyby np. w dolnej rurce był wielki odprysk, albo co gorsze, dziurka.
RAFI1784 Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Pytanie czy kiedyś w tym miejscu nie pękną ci widły jak gdzieś mocniej dobijesz rower...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.