Skocz do zawartości

[szprychy] Jakie szprychy i nyple?

speq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podpytywałem się w serwisie w Poznaniu gościa o dostępność szprych DT Competition, na których zamierzam zapleść koła. Stwierdził, że mają ograniczone rozmiarówki, bo nie jest to ich podstawowy produkt. Wspomniał natomiast o szprychach Sapim Race - tak samo cieniowane i tak samo czarne. Różnica w cenie pomijalna (10 gr na sztuce).

Czy mieć jakieś obiekcje do szprych Sapim'a? Czy jednak decydować się na nie w ciemno?

I jeszcze pytanie odnośnie nypli:

Koła jakie składam będą używane do szeroko pojętej turystyki, docelowo w fulu - zamierzam zapleść koło na czarnych, aluminiowych nyplach DT - spodziewać się problemów, czy raczej gwarantują bezawaryjną eksploatacje jak nyple mosiężne?

Nie ukrywam, że zależy mi na urwaniu kilku gram na szprychach i kołach stąd takie dylematy.

Dzięki wielkie za pomoc.

Napisano

Jakie są szprychy Sapim'a nie wiem, ale Competition'y mogę polecić ;)

Co do nypli jak masz tarcze to lepiej weź mosiężne przy V-kach spokojnie możesz brać aluminiowe.

Różnica wagowa kompletu nypli DT mosiądz, a alu przy 32szt, to jest +21gram.

Napisano

Koła składane są pod tarcze. Ja się obawiam przy nyplach aluminiowych, że w przypadku ewentualnego centrowania mogą się zjechać i trzeba będzie je wymieniać.

Napisano

Koła składane są pod tarcze. Ja się obawiam przy nyplach aluminiowych, że w przypadku ewentualnego centrowania mogą się zjechać i trzeba będzie je wymieniać.

no to nie oddaje sie kol w pierwszym lepszym sklepie zeby spier ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...