Skocz do zawartości

[rower] Level A6 za 2200zł czy full do 3500zł

Sonix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ani 4-ro zawias ani jedno , to system Haro,podobno jest dobry, wiele na nim nie jedźiłem, ale wrażenia pozytywne, więcej mogą napisać "wojtekkrakow" i "Schwefel"

Napisano

Albo na wymianę dampera, bo BARy mają wadę fabryczną w postaci przedostawania się powietrza z komory w korpus przez co tracą skok i amor jest praktycznie do wyrzucenia.

Wiesz to z własnego doświadczenia czy była gdzieś taka informacja? Trochę czytałem o tym damperze i nie spotkałem się z takim stwierdzeniem.

Jeśli chodzi o gwarancje to różnie z nią bywa, głownie zależy od sprzedawcy.

Jeśli chodzi o virtual link, który jest w sonixe jak wygląda sprawa wymiany łożysk? (ile ich tam jest, jakie i czy w ogolę można je dostać)

Napisano

Łącznie 4 łożyska maszynowe. 2 standardowe 6900 łączące tył z przodem i 2 ogromne łożyska w które wkręca się suport.

Awaria i której pisze jest tak popularna, że w 3 serwisach RSa na słowo BAR i naprawa już wiedzieli o co chodzi. Dotyczy to też Ario. Gwarancji nie mam bo rama pochodzi z rozbiórki ale Harfa się nie przyznaje to tych amorów także trzeba przez Haro wszystko załatwiać.

Rama to wirtual. Świetnie eliminuje efekt usztywniania się tyłu podczas hamowania i obniżania się suportu podczas ostrego przyspieszania ale efekt bujania dalej jest widoczny. Dla mnie to najmniejszy problem, bo wolę czułą bujającą ramę niż niebujającą i czułą tylko na większe dziury.

Napisano

Tylne Bary i Ario to problem z którym kilku moich kolegów miało z nimi problemy. Proponuje od razu sprzedać póki nowy będzie i dołożyć do innego dampera.

Odnośnie samej pracy ramy to trochę nudnej papki...oprócz tego co napisał Schwefel.

Rama ma dwa punkty obrotu przy suporcie w okół których naprzemiennie w zależności od sytuacji obraca się tylni trójkąt. W zależności czy siedzisz w siodle czy wstajesz na pedały ciężar przenosi się raz na tylni wahacz raz na przedni i płynnie zmienia się punkt obrotu ramy, natomiast siedząc w siodle i mocno kręcąc (np podjazd) wymuszasz prace dla dwóch punktów obrotu stąd nazwa virtual, bo wszystko zależy od balansu ciała.

Jazda na stojąco nie wpływa na bujanie i nie usztywnia ramy.

Jedna ważna rzecz o której piszą wszędzie i co już sprawdziłem doświadczalnie, rama jest czuła na ustawienia. Musisz pilnować ustawienia SAG'u musi być ok 20%.

Dlaczego? Ponieważ siedząc na siodle i kręcąc mocno korbą próbujesz przeciwstawić się bujaniu ramy właśnie poprzez nacisk na wahacz własnymi nogami, jednak jest to tak mały nacisk że damper nie może mieć dużego SAG'u żeby to zadziałało. Wtedy znacznie zmniejsza się bujanie.

Kopanie korb też nie występuje, bo oś tylnego koła zawsze ma tą samą odległość od korby i łańcuch się nie naciąga i nie rozluźnia.

Po za tym rower uwielbia szybką jazdę i dobrze wchodzi w zakręty.

Wady? Bardzo strome podjazdy z racji geometri to nie jego domena, przeciętna zwrotność, no i spora waga w podstawowej konfiguracji. Ale tu na forum jest jeden Sonix który waży 11kg więc się da.

Się naprodukowałem, chyba mało czytelnie, generalnie zawias jest bardzo ok, tylko zmień damper ;)

Napisano

Co do podjazdów to nie mogę się zgodzić. Bardzo długa górna rura + regulowany skok amora i można zdziałać cuda. Ja podjechałem wszędzie tam gdzie wcześniej nie dawałem rady.

Zwrotność to właśnie problem tego bika, kiepsko skręca i czasami ciężko się zmieścić. Tak jest przy skoku 100-120mm, jak obniżę skok do 85mm to jest znaczna poprawa ale znów robi się nerwówka przy większych prędkościach.

Ogólnie rzecz biorąc za tą cenę ciężko znaleźć lepiej pracującą ramę, bo lżejszą to się na pewno znajdzie.

Za zaoszczędzone 500zł możesz sprowadzić z UK jakiś lepszy damper. Długość w Haro to 190mm.

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=47095

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=9250

Napisano

Może mamy inne wrażenia, z racji innych kokpitów. Z tego co przyuważyłem masz krótszą rurę sterową i niżej kierownice (chyba prostą) . Ja mam pod mostkiem dwie podkładki i kierownice giętą o sporym wzniosie, sam mostek też ma spory kąt i czasem stawałem dęba. Niemniej dopóki idzie pod górę to idzie naprawdę dobrze.

No i co ważne jest bardzo sztywna bocznie, sztywniejsza niż mój poprzedni HT.

Naciskając z boku na korbę mój poprzedni Author giął się jak masło, ten jest naprawdę twardy i trzeba mocno depnąć.

Rama też znosi trudy beskidzkich bardzo kamienistych szlaków bez jęknięcia.

Napisano

Mała zwrotność - przy ramie 20" ze sporą bazą kłó i amorem wyższym niz zalecany - to chyba normalne :)

Chociaż ..., baza kół jak w moim i nie powiem żebym miał mało zwrotny :) , chyba nie umiecie docenić tego roweru, z tak krótkim tyłem aż sie prosi o wchodzenie w zakręty z poślizgiem tylnego koła, krótki tył skutkuje jednak łatwiej\szym stawaniem dęba zwłaszcza z wyższym niż zalecany amorem :D

Napisano

Dzięki wielkie za wasze wszystkie opinie oraz rady dzięki wam już wiem co chce kupić i we wtorek załatwiam transakcję. Oczywiście zakup padł na sonix'a :) w rozmiarze 18. Teraz mam tylko jeszcze kilka pytań mianowicie:

-jaka jest waga roweru w standardzie?

-bardzo bym prosił kilka słów lub testów odnośnie komponentów roweru (wiem że znajdę wszystko na forum lecz zajmie mi to wieki, a Wy starzy wyjadacze którzy macie opanowane forum od A do Z znajdziecie te informacje szybciej i za pomocą kopiuj wklej opiszecie mi je, lub dzięki Waszej wiedzy coś się dowiem na ich temat.)

-o co chodzi z tym "rama jest czuła na ustawienia. Musisz pilnować ustawienia SAG'u musi być ok 20%."

-czy widelec ten ma blokadę skoku za pomocą manetki umieszczonej na kierownicy czy w inny sposób.

Napisano

Może mamy inne wrażenia, z racji innych kokpitów. Z tego co przyuważyłem masz krótszą rurę sterową i niżej kierownice (chyba prostą) . Ja mam pod mostkiem dwie podkładki i kierownice giętą o sporym wzniosie, sam mostek też ma spory kąt i czasem stawałem dęba.

Mam 2 podkładki pod mostkiem łącznie 1cm, mostek ustawiony na -6* i giętą kierę, która jest ciężka jak kotwica od tankowca, więc może tu mam przewagę :) Do tego U-turna który pomaga o ile chce się wcześniej kręcić.

No i co ważne jest bardzo sztywna bocznie, sztywniejsza niż mój poprzedni HT.

A to prawda, te profile aluminiowe sprawują się dużo lepiej niż rurki w innych fullach.

Co do osprzętu to Shimano nie odpowiadało mi, tak samo jak korba Truvativa. Ale to jest moja prywatna niechęć i się nią nie sugeruj. Na pewno lepsze to niż zabawki z makrokesza.

Tora 289 w ogóle nie ma blokady. Ma tylko regulację naprężenia wstępnego.

Napisano

Idziesz na łatwiznę, przeczytaj jeszcze raz posty wojtekkrakow tam podał link do swojego roweru z wagą .

Owszem podał ale z małą modernizacją już więc waga się mieniła.

Napisano

-jaka jest waga roweru w standardzie?

-bardzo bym prosił kilka słów lub testów odnośnie komponentów roweru (wiem że znajdę wszystko na forum lecz zajmie mi to wieki, a Wy starzy wyjadacze którzy macie opanowane forum od A do Z znajdziecie te informacje szybciej i za pomocą kopiuj wklej opiszecie mi je, lub dzięki Waszej wiedzy coś się dowiem na ich temat.)

-o co chodzi z tym "rama jest czuła na ustawienia. Musisz pilnować ustawienia SAG'u musi być ok 20%."

-czy widelec ten ma blokadę skoku za pomocą manetki umieszczonej na kierownicy czy w inny sposób.

-Waga roweru dla ramy 20" to około 14,5 kg.

-Komponenty:

1)Rama - o tym już chyba wystarczająco rozpisali się poprzednicy, moim zdaniem najlepszy element tego roweru

2)Hamulce - słyszałem o wadliwych seriach, niektórzy sa zadowoleni inni uważają ze są słabe (zależy jak kto jeździ), jak się wrzuci 180 tarcze na przód i wymieni klocki na lepsze powinny hamować znośnie.

3)Kola, trochę ciężkawe ale nie ma co wymagać za tą cenę, na początek na pewno będzie ok, jedynie zmiana opon według uznania.

4)Korba, jest dość dobra powinna posłużyć trochę czasu.

5)Przerzutki, manetki, łańcuch, kaseta - średniej klasy, nie ma co tu pisać.

6)Amortyzator przedni - to podstawowy model tory na sprężynach okrojony z różnych regulacji (lepsze to niż Dart wstawiany do większości rowerów w tej cenie).

7)Amortyzator tylni - jeśli nie będzie miał wady wspomnianej przez poprzedników, to na początek da się jeździć :)

-SAG najprościej można to nazwać wstępnym ugięciem amortyzatora gdy wsiadasz na rower. Dla Sonixa 20% to ok 10 mm ugięcia amortyzatora, według producenta to optymalna wartość aby rower nie bujał i miał aktywne tylne zawieszenie.

Tak to wygląda bardzo skrótowo moim zdaniem. Po więcej informacji wpisz w google każda część i na pewno znajdziesz mnóstwo informacji.

Napisano

Szybalski a jaką wersję bierzesz? Tego białego na Shimano czy czarnego na Sramie?

Ja polecam na Sramie mimo wszystko, ale jak dostaniesz tego białego w cenie poniżej 3k to nie ma co dyskutować.

Generalnie osprzęt jest dobry, nie ma co narzekać, wszystko pracuje bardzo przyzwoicie, żeby nie powiedzieć b.dobrze np pełne X7. Tora też bardzo ok. Jedyny mankament to waga (to głównie przez prawie 3kg ramę) oraz tylny damper.

Reszta da Ci kupę frajdy z jazdy i jest na niezłym poziomie.

Generalnie z 3k to w większości przypadków można kupić co najwyżej dobrą ramę FS a nie cały rower :)

To dość ciekawe że te rowery w Polsce są tak tanie. Nic tylko brać.

Chociaż ..., baza kół jak w moim i nie powiem żebym miał mało zwrotny :) , chyba nie umiecie docenić tego roweru, z tak krótkim tyłem aż sie prosi o wchodzenie w zakręty z poślizgiem tylnego koła,

Ja tam doceniam, jestem z niego bardzo zadowolony, obstawiam że to mój wysoki kokpit płata mi figla :)

Mam 2 podkładki pod mostkiem łącznie 1cm, mostek ustawiony na -6* i giętą kierę, która jest ciężka jak kotwica od tankowca, więc może tu mam przewagę :) Do tego U-turna który pomaga o ile chce się wcześniej kręcić.

To musisz wpaść na beskidzkie szlaki zweryfikować swoje wrażenia :P

Albo jestem taki słaby albo tu jest naprawdę stromo.

Napisano

Szybalski a jaką wersję bierzesz? Tego białego na Shimano czy czarnego na Sramie?

Na Sramie z tego co wiem były tylko z Decathlonu, sam poluje na takiego ale od ok roku ani słychu ani widu (czyli od pamiętnej wyprzedaży za 2400zl). Dlaczego ja wtedy nie kupowałem roweru?!!! :)

Napisano

Ja polecam na Sramie mimo wszystko, ale jak dostaniesz tego białego w cenie poniżej 3k to nie ma co dyskutować.

Generalnie osprzęt jest dobry, nie ma co narzekać, wszystko pracuje bardzo przyzwoicie, żeby nie powiedzieć b.dobrze np pełne X7. Tora też bardzo ok. Jedyny mankament to waga (to głównie przez prawie 3kg ramę) oraz tylny damper.

Reszta da Ci kupę frajdy z jazdy i jest na niezłym poziomie.

Generalnie z 3k to w większości przypadków można kupić co najwyżej dobrą ramę FS a nie cały rower :)

To dość ciekawe że te rowery w Polsce są tak tanie. Nic tylko brać.

Biorę tego białego na shimano bo czarnych nie ma :( w tej cenie co biały. Białego wytargowałem za 2850zł.

Na Sramie z tego co wiem były tylko z Decathlonu, sam poluje na takiego ale od ok roku ani słychu ani widu (czyli od pamiętnej wyprzedaży za 2400zl). Dlaczego ja wtedy nie kupowałem roweru?!!! :wallbash:

Kurde gdybym wiedział że kiedyś były takie rowery w tej cenie. No ale cóż dopiero teraz rozglądam się za nowym a ich już nie ma.

Mam jeszcze pytanie do wojtekkrakow jaką dostałeś gwarancję na ramę bo mi proponują tylko dwa lata a wydaje mi się że 5 powinno być minimum?

Napisano

Siedzę w Bielsku w robocie a papiery mam w Krakowie a tam długo nie będę także nie mam jak sprawdzić, a przyznam nie pamiętam ile mam.

Gwarancja chyba zgodnie z prawem UE to właśnie 2 lata, a te 5 to raczej dobra wola, ale nie jestem pewien. Sporo jednak producentów oferuje te 5lat.

Ten na Sramie ma sprawniejsze hamulce (mimo iż to tylko Juicy 3) ale skoro masz tak dobrą cenę, to można zaryzykować a zmiany po jednym sezonie robić jak okażą się za słabe.

Napisano

ale skoro masz tak dobrą cenę, to można zaryzykować a zmiany po jednym sezonie robić jak okażą się za słabe.

I tak też zamierzam zrobić pośmigam troszeczkę potestuje zobacze :wallbash: No i co do hamowania to waga też ma znaczenie a ja to "gęś wyścigowa" 64kg.

Napisano

No i jestem szczęśliwym posiadaczem sonixa :) Jutro pierwsza jazda. Dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze.

Pozdrawiam Tomek.

Napisano

Na Sramie z tego co wiem były tylko z Decathlonu, sam poluje na takiego ale od ok roku ani słychu ani widu (czyli od pamiętnej wyprzedaży za 2400zl). Dlaczego ja wtedy nie kupowałem roweru?!!! ;)

2699 jest 1 szt. S - dziś oglądałem nawet :icon_wink:

Napisano

Bardziej mi chodziło o przyporzadkowanie literki do numeru. Z tego co wiem Sonixy sa od XS do L, czyli S to 16". Jesli chdzi o miejsce to Warszawa Targówek. Ja niestety szukam 20" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...