sivydym Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 ... jednozawiasowiec - czy może mnie ktoś zaznajomić z plusami i minusami oraz o ile gorzej lub lepiej wypada to z wielozawiasami? Najłatwiej bedzie porównać tylne zawieszenie dostawczaka - resory piórowe i sztywna belka do wielowahaczowego zawieszenia z amortyzatorami o zmiennej charakterystyce tłumienia ( sport/komfort ). Co nie znaczy oczywiście ze takim np. Żukiem jeździć sie nie da...
Sonix Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 Tak jak wspomniałem zastanawiam si nad tym rowerkiem http://allegro.pl/it..._z_9199_zl.html a to linki do zdjęć jego stanu: Bardzo proszę o opinie czy rower jest w dobrym stanie o ile można to na podstawie zdjęć opisać oraz czy się opłaca
sivydym Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 Nie sugeruj się tym że ten rower kosztował kiedyś - katalogowo - 9k. Po pierwsze nie każdemu pasuje geometria garego, po drugie zawieszenie. W Twoim przypadku naprawde A6 bedzie duzo lepszym zakupem niż ten full. Ale jesli wmówisz sobie ze to okazja i zamiast 9k zaplacisz prawie 4 razy mniej to faktycznie z zakupu mozesz byc bardzo zadowolony - z jazdy juz mniej...
Sonix Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 No to chyba jednak przekonaliście mnie i zostanę przy tym A6 a za część kasy która mi zostanie to potrzebne dodatki. I tu znów moje pytanie by nie zakładać kilka tematów w różnych działach to co jest niezbędne do roweru oraz na wyprawy (oświetlenie, narzędzia itd. itp.) mile widziane konkretne propozycje z linkami.
gdy Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 zastanów sie cz nie złozyc sobie a6 z części z allegro bo może sie okazac , że teraz wyjdzie Cie taniej niz u dystrybutorów ze zmową cenową (podobno kross wprowadził zakaz sprzedaży nowych modeli na allegro i nakaz cen na jednym , nakazanym poziomie). ramy w promocji sa po 250 pln . zreszta , kartka , ołówek i policz . jak najwięcej części od jednego sprzedawcy zeby koszty wysyłki były niższe i jakoś może wyjdzie . mi wyszło ok 1600 pln , więc chyba warto
Sonix Napisano 13 Lutego 2010 Autor Napisano 13 Lutego 2010 zastanów sie cz nie złozyc sobie a6 z części z allegro bo może sie okazac , że teraz wyjdzie Cie taniej niz u dystrybutorów ze zmową cenową (podobno kross wprowadził zakaz sprzedaży nowych modeli na allegro i nakaz cen na jednym , nakazanym poziomie). ramy w promocji sa po 250 pln . zreszta , kartka , ołówek i policz . jak najwięcej części od jednego sprzedawcy zeby koszty wysyłki były niższe i jakoś może wyjdzie . mi wyszło ok 1600 pln , więc chyba warto A jest możliwość żebyś mi zrobił takie zestawienie z linkami np na pw skoro już szukałeś to wiesz mniej więcej co i jak będę bardzo wdzięczny.
gdy Napisano 13 Lutego 2010 Napisano 13 Lutego 2010 allegro to rwąca rzeka w której cały czas coś sie zmienia . kartka , ołówek i do dzieła żołnierzu ;)nie wiem jakie masz preferencje co do osprzetu , opon itp tylko sie streszczaj bo wiosna sie zbliza i ceny znowu ostro do góry pójdą
gdy Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 co do fulli to jeszczce dwie propozycje http://www.allegro.pl/item907689651_magnum_escapade_sklep_trybik_warszawa_raty.html http://allegro.pl/item920464145_rower_haro_shift_r5.html
miskov17 Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 Najłatwiej bedzie porównać tylne zawieszenie dostawczaka - resory piórowe i sztywna belka do wielowahaczowego zawieszenia z amortyzatorami o zmiennej charakterystyce tłumienia ( sport/komfort ). Co nie znaczy oczywiście ze takim np. Żukiem jeździć sie nie da... Czyli jednozawiasowe Santy, Cannondale'y itd. to żuki? Dobre dobre Gary jest fajny, porządna zawiecha, niezły osprzęt, koła tubelles, wszystko pięknie ładnie tyle, że...to ma już 5 lat i nawet jeśli dużo nie miał przejechane to musisz się liczyć z serwisem amora, dampera, wymianą łożysk w zawieszenie, odpowietrzeniem i wymianą płynu w hamplach...robi się dobre 450zł. Poza tym suport na ISIS to najgorsze co może być, Hayesy są krótko mówiąc słabe i dochodzimy do wniosku, że lepiej kupić takiego Krossa, który jest nowy i pachnący, a co ważniejsze nie potrzebuje żadnego wkładu finansowego.
Sonix Napisano 14 Lutego 2010 Autor Napisano 14 Lutego 2010 Jeszcze raz dzięki za wypowiedzi no i mam jeszcze troszeczke czasu na zakup roweru bo do końca marca więc jeszcze pośledze tu różne wątki i poczekam na dalsze propozycje
afly Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 ramy w promocji sa po 250 pln Owszem ale ramy rocznik 2007/2008, bo tych 2009 nie ma na allegro - a one w szczególności są warte uwagi.
gdy Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 te miałem na mysli , z 2009 raz była na alledrogo za 369 (a4/a6 bo to te same)
sivydym Napisano 14 Lutego 2010 Napisano 14 Lutego 2010 Czyli jednozawiasowe Santy, Cannondale'y itd. to żuki? Dobre dobre Szkoda że nie przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem... Porównałem zawieszenia - fizyki nie oszukasz, jednozawias jest kinematycznie upośledzony wzgledem wielozawiasowego zawieszenia i tak tez jest w samochodach ( przejedź sie chociaż raz jakimś "starszym" muscle carem i zobaczysz ze moc to nie wszystko skoro zawieszenie poziomu żuka nie wydaje...) Gdyby jednozawis był taki super to Santa Cruz nie pakowałby tpo do Blura,a i Cannondale Scalpel tez ma juz czterozawiasowe zawieszenie...
Sonix Napisano 15 Lutego 2010 Autor Napisano 15 Lutego 2010 OK ostatnie pytanie z mojej strony jeśli chodzi o wybór roweru. Przypominam moje parametry waga 65kg wzrost 182cm. Dodam jeszcze że zaczynam dopiero przygody z rowerem. I teraz co lepiej wybrać któregoś z LEVEL i w przyszłości zmienić ramę czy CRIME i wprzyszłości zmienić osprzęt. 1.Kross Level A6 disc 2009 2.Kross Level A6 disc 2010 3.Kross Crime 2 2009 P.S. czy w obu przypadkach ramy 18?
Rulez Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 A jeździłeś na tym Crime, czy poprostu chcesz go kupić, a później stwierdzić, że rama jest za mała Rama w A6 2009/2010 mimo rozmiaru 18" jest dużo dłuższa niż w Crime A każdy ? wie, że ważna jest długość ramy a nie tylko tzw. rozmiar
Sonix Napisano 15 Lutego 2010 Autor Napisano 15 Lutego 2010 A jeździłeś na tym Crime, czy poprostu chcesz go kupić, a później stwierdzić, że rama jest za mała Rama w A6 2009/2010 mimo rozmiaru 18" jest dużo dłuższa niż w Crime A każdy ? wie, że ważna jest długość ramy a nie tylko tzw. rozmiar Nie nie jeździłem na żadnym z nich dotychczas miałem rower za 700zł. Jakiś marketowy bez amortyzatorów i dlatego zwracam się do was forumowiczów o rady.
tobo Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 Szkoda że nie przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem... Porównałem zawieszenia - fizyki nie oszukasz, jednozawias jest kinematycznie upośledzony wzgledem wielozawiasowego zawieszenia i tak tez jest w samochodach ( przejedź sie chociaż raz jakimś "starszym" muscle carem i zobaczysz ze moc to nie wszystko skoro zawieszenie poziomu żuka nie wydaje...) Gdyby jednozawis był taki super to Santa Cruz nie pakowałby tpo do Blura,a i Cannondale Scalpel tez ma juz czterozawiasowe zawieszenie... ty masz canaana elite, ja obecnie virtuala rzekomo w najdoskonalszej opcji (dw link), miałem cztero, wielo i jednozawiasy. no i jakbym nie starał się uwzglednić fizyki, POWALAJĄCEJ róznicy między nimi nie zauważyłem... scalpel ma też JUŻ czterozawiasowe zawieszenie? no ale to nadal "prymitywny" jednozawias z podparciem kilku innych zaginaczy. to nadal KINEMATYCZNIE jednozawias, ktorego tak się brzydzisz... kolega od żuczej ironii raczej cię zrozumiał - santa nadal robi jednozawiasy, nadal cieszą się one popularnością i ludzie NADAL je wybierają, mając możliwość zakupu czegos doskonalszego - i nie tylko cena decyduje o tym wyborze. a np taki bullit to chyba najbardziej wieśniacka wersja jednozawiasu - z wysokim punktem obrotu, na drugie imię mu "kopacz" wg mnie wybor jest na tak dla garego: jeśli rower jest w dobrym stanie (nie odpalam zdjęc bo mam badziewiasty net i każde wgrywa się kilka minut ) to level odpada. jesli gary nie jest wymęczony to te kilka lat nie zrobiło mu krzywdy - przecież ludzie wolą bombery i twierdzą ze im starsze tym lepsze? rulez: ja mam 185 cm i jeździłem na maratony 580tką w skórze duncona mastiffa - i to był mój najlepszy sezon sportowy w 13letniej karierze rowerowej może jestem łatwoasymilujacy się ale mnie ta rama nie sponiewierała za bardzo (wiem, słyszałem już ze jestem dziwny )
Rulez Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 Fakt , jesteś dziwny, ale nie każ innym tak samo się męczyć czy w dalszym ciągu wybrał byś tak krótką ramę ? Jestem przeciwnikiem umartwiania się "bo było taniej" szybalski Internet nie odpowie ci co masz zrobić , na niektóre pytania musisz sam sobie odpowiedzieć - żeby nie było jak z Janisławem (któremu dobrze radziłem) .
Sonix Napisano 15 Lutego 2010 Autor Napisano 15 Lutego 2010 szybalski Internet nie odpowie ci co masz zrobić , na niektóre pytania musisz sam sobie odpowiedzieć - żeby nie było jak z Janisławem (któremu dobrze radziłem) . Ok. Pomijając wielkość ramy to co lepiej A6-2009; A6-2010; i w przyszłości zmienić ramę czy Crime 2-2009 i wprzyszłości zmienić osprzęt.
Rulez Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 Odpowiedż moim zdaniem jest inna , wybierz fulla, ale dozbieraj i weź tego w rozm. L, nie będziesz w przyszłości żałował (czasem lepiej się nie śpieszyć). http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-9-1-77638823/
sivydym Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 Tu moze jednak warto pospieszyc się - na poczatku wyprzedaży czyli tydzien temu 9.1 kosztował ok 3,6k. Inne tez sa teraz niezle poprzeceniane - sam kupiłem Tribana 5 za całe 599
gdy Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 jeżeli A6 to 2009 oczywiście . 2010 ma juz troszeczke gorsze graty
kathon Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 Przy Garym pojawia się tylko jedno ale... jest to wersja GS (Genesister) czyli wersja kobieca. Ma troszeczkę inną geometrię oraz damskie siodełko.
moojmisiu Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 Przy Garym pojawia się tylko jedno ale... jest to wersja GS (Genesister) czyli wersja kobieca. Ma troszeczkę inną geometrię oraz damskie siodełko. Link do aukcji nie działa, więc nie wiem co jest w opisie, ale GS z 2005 roku miały inne malowanie. To chyba ten - http://www.fisherbikes.com/bike/archivemodel/136 A GSy malowania miały takie: http://www.fisherbikes.com/bike/archivemodel/176 http://www.fisherbikes.com/bike/archivemodel/177 i jeszcze z 2006: http://www.fisherbikes.com/bike/archivemodel/217
blair7 Napisano 16 Lutego 2010 Napisano 16 Lutego 2010 Ja jeszcze doloze swoje 3 grosze do Crima 3, jako osoba ktora kupila ostatnio (nie dla siebie, ale troche na nim pojezdzielem) trojke. Rama ma niby 18", ale jest bardzo mala (krotka) w sam raz dla osoby ponizej 174 cm (bo gdzies tyle mam wzrostu i mysle ze bylby dla mnie wygodny, sam jezdze na curare 45cm i jest zdecydowanie wieksza). Pozatym jest to IMO strzal w 10. Waga jest bardzo dobra (w porownaniu do mojej curary - 16,5 kg i to Tosa Inu, ktora w przyszly miesiacu bedzie zlozona ok 19 kg, i na obu da sie jezdzic normalnie w gorach)wazy dokladnie 15,2 kg. reasumujac kupilbym go raz jeszcze - szkoda tylko ze nie ma innych rozmairow ram
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.